Υποστηριξε το militaire
Κοινωνία
16/09/2022 | 12:47 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Κωνσταντίνος Αρβανίτης

Γιατί πέτυχε το Top Gun: Maverick;

Γιατί πέτυχε το Top Gun: Maverick;

Παρακολουθώντας την πορεία του παγκόσμιου Box Office τα τελευταία χρόνια έχει πάντα ενδιαφέρον η προσπάθεια ανάλυσης της επιτυχίας και αποτυχίας ταινιών με υψηλό κόστος παραγωγής και μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες από πίσω τους. Συχνά μάλιστα γίνεται σύνδεση της οικονομικής απόδοσης των ταινιών με τις “νέες προτιμήσεις” του κοινού το οποίο συχνά παρουσιάζεται ως μία άβουλη μάζα εκτεθειμένη στις εξελίξεις και τις αλλαγές που οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής του Hollywood επιβάλλουν υποσυνείδητα. Έχει όμως αυτός ο ισχυρισμός επαφή με την πραγματικότητα; Η απάντηση φυσικά δεν είναι απλή και δεν περιορίζεται σε ένα ναι ή όχι.

Δεν είναι κρυφό πως πάντοτε η οικονομική πορεία και το Box Office μίας ταινίας έχει σημαντικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την κινηματογραφική βιομηχανία. Εάν για παράδειγμα μία ταινία αποφέρει σημαντικά έσοδα τότε ολόκληρη η βιομηχανία θα προσπαθήσει να αντιγράψει τη συγκεκριμένη φόρμουλα, προσπαθώντας να καρπωθεί όσον το δυνατό περισσότερο κέρδος. Αντίστοιχα, αν μία ταινία υψηλού κόστους παραγωγής αποτύχει οικονομικά τότε η δημιουργία μίας παρόμοιου τύπου ταινίας, θα μεταφραστεί αυτομάτως σε ολόκληρη τη βιομηχανία ως ρίσκο και θα είναι δύσκολο αν όχι απίθανο να πραγματοποιηθεί.

Η παντοκρατορία της Marvel και το σύγχρονο Hollywood

Άλλωστε τα τελευταία χρόνια ολόκληρος ο κινηματογραφικός χώρος έζησε το μονοπώλιο της Marvel και των υπερηρωικών ταινιών, σε έναν βαθμό τόσο υπερβολικό όπου το κάθε στούντιο επιχείρησε με κάποιο τρόπο να δημιουργήσει το δικό του ενιαίο κινηματογραφικό σύμπαν. Όλες οι εταιρείες παραγωγής λοιπόν μπήκαν στον χορό των άμεσα συνδεόμενων και αλληλοεξαρτώμενων ιστοριών, των σκηνών μετά τους τίτλους τέλους της ταινίας και της σχεδόν παντελούς έλλειψης καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος.

Ας μην γελιόμαστε, οι ταινίες που ανήκουν στην κατηγορία Block Buster και στοχεύουν στη μαζική κατανάλωση του κοινού, μπορεί να μην είχαν σχεδόν ποτέ την ανάγκη ικανοποίησης της πιο φεστιβαλικής κατηγορίας θεατών, όμως μερικές από αυτές κατάφεραν να μας μαγέψουν επιδεικνύοντας υψηλά επίπεδα γραφής, ερμηνείας και σκηνοθεσίας. Ειδικότερα κατά στις δεκαετίες του 90΄και 00΄το Hollywood είχε να προσφέρει ατελείωτες ταινίες πανάκριβων παραγωγών που μπόρεσαν να επικοινωνήσουν στο κοινό μηνύματα και ιστορίες, δημιουργώντας συγκινήσεις και ψυχαγωγώντας τον θεατή με έναν τρόπο ανάλαφρο και συνάμα ποιοτικό.

Ίσως αυτή η κατηγορία ταινιών να εξέλειπε τελείως από τον κινηματογράφο τα τελευταία χρόνια. Ίσως το κοινό να προσπαθούσε απεγνωσμένα να ξεφύγει από τον οχετό των κακών και αποκλειστικά κερδοσκοπικών σίκουελ παλιών καλών ταινιών, που το μόνο που κατάφερναν ήταν να απομακρύνουν διαρκώς τον κόσμο από το σύγχρονο κινηματογράφο (Φυσικά με εξαιρέσεις όπως τα εξαιρετικά Blade Runner 2049 και Mad Max: Fury Road). Το σίγουρο είναι πως ακόμα και μετά από χρόνια κατανάλωσης υπερηρωικών ταινιών, το Hollywood είδε εντελώς ξαφνικά μία διαφορετική ταινία να κατακτά το παγκόσμιο Box Office. Μιλάω φυσικά για το Top Gun: Maverick.

Η απρόσμενη επιτυχία του Top Gun και το μέλλον του κινηματογράφου

Έχοντας πλέον ξεπεράσει τα 1,4 δισεκατομμύρια στο Box Office, η τελευταία ταινία του εκπληκτικού και αιώνια νέου Tom Cruise καταφέρνει να χαρακτηρίζεται μέχρι σήμερα ως η πιο επιτυχημένη οικονομικά ταινία της χρονιάς, έχοντας βρεθεί απέναντι σε δύσκολους αντιπάλους. Η ταινία του Joseph Kosinski κατάφερε να βγει αλώβητη από την αναμέτρησή της με δύο μεγάλες ταινίες της Marvel (Doctor Strange in the Multiverse of Madness και Thor: Love and Thunder), πετυχαίνοντας κάτι που καμία μη υπερηρωική ταινία δεν έκανε τα τελευταία χρόνια. Να φέρει τον κόσμο στο σινεμά. Τα απίστευτα πλάνα και ειδικά εφέ, η φοβερή φωτογραφία του Claudio Miranda, η ανεμελιά στο πρόσωπο των ηθοποιών και το αίσθημα της αδρεναλίνης που σε διακατέχει βλέποντάς την από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, έκαναν την ταινία “Must Watch” οδηγώντας το κοινό ξανά μπροστά στη μεγάλη οθόνη προκειμένου να μπορέσει να χαρεί αυτή την εμπειρία στο έπακρο.

Δεν γνωρίζω αν αυτή η επιτυχία του Top Gun θα μείνει ως μία εξαίρεση στον κανόνα κυριαρχίας της Marvel ή αν θα αποτελέσει το έναυσμα για την επιστροφή στις παλιές καλές εποχές του εμπορικού κινηματογράφου. Τα αποτελέσματα της όμως αρχίζουν και γίνονται ολοένα πιο αισθητά, με πολλά στούντιο να ανακοινώνουν νέες παραγωγές προς μία διαφορετική κατεύθυνση από αυτή των τελευταίων χρόνων. Ακόμα και ο αμερικανικός στρατός αύξησε τους ενδιαφερόμενους προς ένταξη Αμερικανούς πολίτες μετά την πρεμιέρα της ταινίας, γεγονός που φανερώνει τον αντίκτυπο που έχει ήδη δημιουργήσει.

Το Top Gun: Maverick σίγουρα δεν αποτελεί τον νέο Μονομάχο ούτε τον νέο Άρχοντα των δαχτυλιδιών, μπορεί όμως να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς μία συνολική στροφη της βιομηχανίας μακριά από τις ρηχές και σχεδόν πανομοιότυπες Block Buster ταινίες της εποχής. Το αν αυτό θα πραγματοποιηθεί μένει να φανεί στην πορεία.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης