Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
30/08/2022 | 10:49
Militaire News

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά η ΕΕ δεν την αφήνει! Δημοσίευμα Politico

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά η ΕΕ δεν την αφήνει! Δημοσίευμα Politico

Το άγχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη να κλείσει άρον ,άρον το σκάνδαλο των υποκλοπών και να στρέψει αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης -ακόμη και στη φτώχεια που προαναγγέλουν υπουργοί της- είναι εμφανές. Όπως έχουμε γράψει όμως είναι μάλλον η πρώτη φορά στα 3 χρόνια διακυβέρνησης της που η πρωτοβουλία των κινήσεων δεν της ανήκει.

Το θέμα των υποκλοπών απασχολεί την ΕΕ και ευρωβουλευτές συνεχίζουν να πιέζουν για να δοθούν εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση…

Το Politico γράφει ότι οι ευρωπαίοι βουλευτές δεν αποδέχονται την αυστηρά διατυπωμένη πρόταση της Ελλάδας ότι οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να ασχοληθούν περαιτέρω με το σκάνδαλο των υποκλοπών!

Όπως αναφέρει, η αναταραχή στην Ελλάδα κλιμακώθηκε σημαντικά στις 5 Αυγούστου, όταν δύο κορυφαία στελέχη της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παραιτήθηκαν, αφού αποκαλύφθηκε ότι το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, επικεφαλής του κεντροαριστερού κόμματος ΠΑΣΟΚ, είχε υποκλαπεί. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδέχτηκε ότι ενήργησε λάθος, αλλά είπε ότι η υποκλοπή έγινε νόμιμα από την υπηρεσία κατασκοπείας — αν και εξακολουθεί να αρνείται να πει γιατί έγινε, επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια.

Παράλληλα, έγινε μια ξεχωριστή προσπάθεια χακαρίσματος του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη -περίπου την ίδια εποχή- με το παράνομο λογισμικό που ονομάζεται Predator, αλλά η Αθήνα αρνείται σθεναρά ότι οι μυστικοί της πράκτορες είχαν οποιαδήποτε σχέση με αυτό, αναφέρει το δημοσίευμα.

Καθώς το σκάνδαλο έπαιρνε διαστάσεις, η Ελλάδα δήλωσε ότι ήταν ευτυχής να εργαστεί με τις Βρυξέλλες «σε πνεύμα συνεργασίας», αλλά απέρριψε το γεγονός ότι η υπόθεση θα μπορούσε να δώσει λόγους για παρέμβαση της ΕΕ. Απαντώντας σε επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ρωτούσε για το ζήτημα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ Ιωάννης Βράιλας στις 2 Αυγούστου σημείωσε ότι ήταν «χωρούσε πολλή συζήτηση» το εάν κάποιο από τα σημεία που έθεσαν οι Βρυξέλλες εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ΕΕ. Στη συνέχεια επέπληξε την Επιτροπή ότι είναι πολύ εύπιστη σχετικά με τα δημοσιεύματα του Τύπου για ένα θέμα εθνικής ασφάλειας, λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να απέχουν από το να «επικυρώνουν βιαστικά επί λέξει» δημοσιεύματα από πολιτικά μέσα «που δεν διακρίνονται πάντα για ακρίβεια και αντικειμενικότητα».Η δημοσίευση της επιστολής του Βράιλα στις 24 Αυγούστου έλαβε μια απάντηση από την Ευρωπαία βουλευτή Sophie in ‘t Veld μέσω Twitter, η οποία αναφερόμενη στον κ. Βράιλα τόνιζε ότι το σκάνδαλο με το spyware ήταν «σε μεγάλο βαθμό αρμοδιότητα της ΕΕ». Η ολλανδή ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η υπόθεση θα μπορούσε να αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ, όπως ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (ο εμβληματικός κανονισμός της ΕΕ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής) και θα βρισκόταν επίσης στο στόχαστρο της ΕΕ για τη στόχευση του Ανδρουλάκη, ο οποίος είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης