Υποστηριξε το militaire
Αμυντική Βιομηχανία
27/06/2022 | 12:51 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Militaire News

« Έξαρσις εξοπλισμών συρρίκνωσις βιομηχανίας»-Ε.Πέτρου

« Έξαρσις εξοπλισμών συρρίκνωσις βιομηχανίας»-Ε.Πέτρου
Η Ελλάς είναι η χώρα που κατά την τελευταία 50ετία, έχει κάνει τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα στην Ευρώπη και όμως έχει κατορθώσει να διαλύσει την αμυντική της βιομηχανία. Έτσι σήμερα ευρίσκεται σε σημείο να μην μπορεί να αξιοποιήσει δυνατότητες συμπαραγωγών που προκύπτουν από εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Γράφει ο
ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΠΕΤΡΟΥ
Την περασμένη εβδομάδα, η υποεπιτροπή της Βουλής για τα εξοπλιστικά ενημερώθηκε για δέκα  προγράμματα που ο Στρατός και το Ναυτικό θέλουν να προχωρήσουν ενώ τρία προγράμματα της Αεροπορίας έμειναν να συζητηθούν αύριο Δευτέρα. Η συζήτησις δεν ήταν τελείως ομαλή, καθώς κάποιοι βουλευτές εδήλωσαν ότι δεν κατανοούν κάποιες ενημερώσεις. Η εκπρόσωπος μάλιστα του ΜέΡΑ25 τις εχαρακτήρισε ασαφείς. Αυτό ανοίγει το τεράστιο κεφάλαιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας όσον αφορά στα εξοπλιστικά, η οποία είχε καθιερωθεί από το Ευάγγελο Βενιζέλο ως υπουργό Εθνικής Αμύνης. Ο τελευταίος επέβαλε την διαδικασία που τηρείται μέχρι σήμερα, όχι χάριν διαφανείας, αλλά μάλλον με στόχο την απόσειση ευθυνών από τον ίδιο. Όταν η Βουλή έχει εγκρίνει, η υπευθυνότης διαχέεται σε όλους. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που κάποτε πρέπει να ανακινηθεί ώστε η νομοθεσία να έλθει πλησιέστερα στην πραγματικότητα.
Όσον αφορά πάντως στην συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδος, θα ξεχωρίσουμε το πρόγραμμα πυρομαχικών για τα άρματα μάχης Leopard 2Hell και A4. Πρόκειται για 30.000 οβίδες χημικής (εκρηκτικά) και κινητικής ενεργείας (διατρητικά) αξίας 150.000.000 ευρώ με δικαίωμα προαιρέσεως (Option) για 30.000 ακόμη.
Συμφώνως προς πληροφορίες ήδη κυβερνητικά κλιμάκια έχουν έλθει σε επικοινωνία με την κατασκευάστρια εταιρεία (την γερμανική Rheinmetall) για την εξασφάλιση συμπαραγωγής με ελληνικά εργοστάσια, αλλά και για την πιθανότητα συμμετοχής της στην ιδιωτικοποίηση των ΕΑΣ (Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων – ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ). Κατά τις ίδιες πληροφορίες στην γερμανική εταιρεία προσφέρεται το 49% των ΕΑΣ, ενώ η αναζήτησις και άλλων επενδυτών είναι συνεχής πλην όμως δεν έχει φέρει αποτελέσματα. Τούτο όμως δεν είναι περίεργο καθώς τα ΕΑΣ έχουν οδηγηθεί σε συνολική απαξίωση, ενώ είναι πολύ αμφίβολο και αν θα μπορέσουν να αναλάβουν το υποκατασκευαστικό έργο για τα πυρομαχικά των 120 mm που θα εξασφαλισθεί από το συμβόλαιο προμηθείας τους. Υπενθυμίζουμε ότι το εργοστάσιο του Υμηττού, στο οποίο θα μπορούσαν να κατασκευασθούν μεταλλικά μέρη των πυρομαχικών, τελούν υπό μετεγκατάσταση, προκειμένου ο χώρος που καταλαμβάνει να γίνει… πάρκο και να εγκατασταθούν εκεί κάποια υπουργεία. Οι δυσμενείς επιπτώσεις τέτοιων αποφάσεων στην πολεμική βιομηχανία της χώρας, αλλά και στο αμυντικό μας σύστημα γενικώτερα, είναι προφανείς.
Από τα υπόλοιπα προγράμματα που συζητήθηκαν στην υποεπιτροπή, θα ξεχωρίσουμε την διάθεση πιστώσεων 180.000.000 ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών του Ναυστάθμου Κρήτης. Είναι γνωστό ότι ο Ναύσταθμος Κρήτης είναι αναγκαίος για το ρόλο που φιλοδοξεί να διαδραματίσει η χώρα στην Μεσόγειο. Η αναβάθμιση των υποδομών, ώστε από επισκευαστική βάση που είναι σήμερα, να διαμορφωθεί σε πραγματικό ναύσταθμο είναι απαραίτητη για την υποστήριξη των νέων απαιτήσεων που έχει η χώρα από τον Στόλο.
Η υποεπιτροπή ακόμη ενημερώθηκε για προγράμματα υποστηρίξεων ηλεκτρονικών και άλλων συστημάτων, καθώς και για την απόκτηση κατευθυνομένων βλημάτων ακριβείας για πλοία και ελικόπτερα. Επίσης για την αναβάθμιση πολλαπλών εκτοξευτών και ρουκετών διαμετρήματος 122 mm.
*Δημοσιεύθηκε στην Εστία της Κυριακής
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης