Υποστηριξε το militaire

Η ρωσική φρεγάτα Makarov στην Κέρκυρα την εποχή της «ελληνορωσικής φιλίας»-Δημ.Σταυρόπουλος

Militaire News

Γράφει ο

Δημήτρης Σταυρόπουλος

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, η ρωσική φρεγάτα «Admiral Makarov», που σύμφωνα με ουκρανικές και δυτικές πηγές  και συγκεκριμένα το Forbes, χτυπήθηκε στην Μαύρη Θάλασσα από πύραυλο Neptune, είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, με το πλήρωμα της να αποδίδει τιμές στο μνημείο του Ιωάννη Καποδίστρια.

Ήταν το φθινόπωρο του 2019, όταν το νεότευκτο και σύγχρονο πλοίο του ρώσικου Στόλου, κατέπλευσε στο λιμάνι της Κέρκυρας και εντυπωσίασε όσους το είδαν και το επισκέφτηκαν.

Το πλήρωμα του και η μουσική μπάντα, παρέλασαν στην Σπιανάδα και το Λιστον, στο πλαίσιο της 17ης Ελληνορωσικης Εβδομάδας, και πήραν μέρος σε πλήθος εκδηλώσεων.

Τότε οι σχέσεις μας με την Ρωσία δεν είχαν διαταραχθεί.

Έτσι, αναγνώστηκε χαιρετισμός του Υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόβ από τον Πρέσβη της Ρωσίας Αντρέι Μάσλοβ, ενώ η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου μίλησε για τη σπουδαία προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια.  

Αμέσως μετά, η πομπή κατόπιν κατευθύνθηκε προς τον Ναυτικό Σταθμό Κέρκυρας, στη είσοδο του οποίου δεσπόζει του μνημείο του Ρώσου Ναυάρχου Ουσακώφ  ο οποίος τον Μάρτιο του 1799, εκμεταλλευόμενος τη δυσαρέσκεια των κατοίκων των Ιονίων Νήσων για τους Γάλλους, κατέλαβε τα νησιά.

 Η παρουσία των Ρώσων οδήγησε το 1800 στην ίδρυση του πρώτου σύγχρονου ελληνικού κράτους μετά το τέλος του Βυζαντίου, της «Επτανήσου Πολιτείας».

Η φρεγάτα «Admiral Makarov», έμεινε στην Κέρκυρα πέντε μέρες από τις 27 Σεπτεμβρίου, έως την 1η Οκτωβρίου και ήταν επισκέψιμη καθημερινά.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ

Είχε προηγηθεί η δραματική βύθιση του καταδρομικού «Moskva» στις 14 Απριλίου. Πλέον το καλύτερο και σημαντικότερο από τα πλοία των Ρώσων στη Μαύρη Θάλασσα ήταν η φρεγάτα «Admiral Makarov», σύμφωνα με το Forbes.

 Και αυτό έκανε το πολεμικό ίσως τον πιο πολύτιμο στόχο για τα πληρώματα πυραύλων της Ουκρανίας και τους χειριστές droneς.

Το πλοίο «Admiral Makarov» είναι μια φρεγάτα κλάσης Admiral Grigorovich του ρωσικού Ναυτικού , μέρος του στόλου της Μαύρης Θάλασσας με έδρα τη Σεβαστούπολη.

Καθελκύστηκε  στο ναυπηγείο Yantar τον Φεβρουάριο του 2012 και τέθηκε σε λειτουργία στις 25 Δεκεμβρίου 2017.

 Είναι το πιο πρόσφατα ναυπηγημένο της κατηγορίας της και το τρίτο από τα έξι προγραμματισμένα πλοία της ίδιας κατηγορίας.

Τον Ιούλιο του 2018, η φρεγάτα συμμετείχε στην μεγάλη Ναυτική παρέλαση της Ρωσίας, μπροστά σε χιλιάδες θεατές.

Στις 18 Αυγούστου 2018, ο «ναύαρχος Μακάροφ» απέπλευσε από τη Βαλτική Θάλασσα για τη Μαύρη Θάλασσα και διέσχισε τη Μάγχη στις 21 Αυγούστου.

 Είχε εντοπιστεί ενώ βρισκόταν σε διέλευση από το HMS  Queen Elizabeth στη Μάγχη στις 18 Αυγούστου κατά τη διάρκεια του παρθενικού της ταξιδιού. 

Η φρεγάτα έφτασε στη μόνιμη βάση της στη Σεβαστούπολη στις αρχές Οκτωβρίου.

Στις 5 Νοεμβρίου 2018, ο υπεύθυνος Τύπου του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του Ρωσικού Ναυτικού ανακοίνωσε ότι η φρεγάτα είχε αναχωρήσει από τη Σεβαστούπολη για να ενταχθεί στη ρωσική ναυτική ομάδα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΥΡΑΥΛΟΣ

Το 2022, τρία πλοία, το « ναύαρχος Μακάροφ» – μαζί με το «ναύαρχο Γκριγκόροβιτς» και το «ναύαρχο Έσσεν»  συμμετείχαν στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία .

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε στις 6 Μαΐου ότι το «Makarov» χτυπήθηκε από έναν ουκρανικό αντιπλοϊκό πυραύλων κρουαζιέρας R-360 Neptune .

 Η Dumskaya , ένας ιστότοπος ειδήσεων του ουκρανικού κράτους, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έστειλαν ελικόπτερα για να σώσουν το πλήρωμα του πλοίου.

 Ωστόσο, οι δυτικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν το έχουν επιβεβαιώσει.

Το πλοίο έχει πλήρωμα 230 άτομα.

Ο κύριος οπλισμός της συμπεριλαμβάνει 1 πυροβόλο των 100mm, 8 όπλα μακρού πλήγματος Kalibr, 24 Α/Α πυραύλους 9M317M, 2 CIWS AK-630, 1 RBU-6000 και 2 διπλούς τορπιλοσωλήνες των 533mm.

Πληροφορίες

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης