Υποστηριξε το militaire
ΥΠΕΞ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
30/04/2022 | 15:59 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Militaire News

«Νευράκια» από την Τουρκική Πρεσβεία για τις δηλώσεις Πάιατ

«Νευράκια» από την Τουρκική Πρεσβεία για τις δηλώσεις Πάιατ

Ενόχλησε έβγαλε η Τουρκική Πρεσβεία για τις δηλώσεις στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη του απερχόμενου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο Πάιατ ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην «Καθημερινή», ότι οι ΗΠΑ «έπρεπε να ενεργοποιηθούν έντονα για να βοηθήσουμε ώστε να αποτρέψουμε να ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου, καθώς η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα σύρραξης το καλοκαίρι του 2020».

Επίσης, μίλησε για «ανόητες δηλώσεις περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών, η οποία από αμερικανικής πλευράς είναι αδιαμφισβήτητη».

«Ξεχνάς τις θέσεις της χώρας σου»

Αν και δεν αναφέρεται προσωπικά στον Αμερικανό πρέσβη, η τουρκική πρεσβεία τον «φωτογραφίζει» με το εξής σχόλιο: «H υιοθέτηση των απόψεων της χώρας στην οποία φιλοξενείσαι είναι «μια από τις ατυχείς αμαρτίες της διπλωματίας». Αυτό συμβαίνει όταν ξεχνάς τις θέσεις της χώρας σου και υιοθετείς εκείνες των οικοδεσποτών σου».

Με άλλα λόγια η Τουρκική Πρεσβεία λέει ότι οι δηλώσεις Πάιατ έγιναν για εσωτερική κατανάλωση, θεωρώντας ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις τουρκικές θέσεις.

Τι είπε ο Πάιατ

Ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, αναφέρθηκε εκτενώς στο κλίμα έντασης Ελλάδας-Τουρκίας το καλοκαίρι του 2020, αλλά απέφυγε να δώσει έκταση στα τρέχοντα, με τη σωρεία υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω κι από μεγάλα νησιά όπως η Σάμος και η Ρόδος. Σήμερα βλέπει τις «συνθήκες πολύ βελτιωμένες».

Συγκεκριμένα, είπε: «Ακούσατε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ότι θεωρούσαμε πως επρόκειτο για μια πολύ σοβαρή κρίση και ενεργοποιηθήκαμε έντονα για να βοηθήσουμε να μην ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου. 
Οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ βελτιωμένες, παρά τις συνεχιζόμενες απαράδεκτες δραστηριότητες, τις υπερπτήσεις, τις ρητορικές υπερβολές, τις ανόητες δηλώσεις περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών, η οποία από αμερικανικής πλευράς είναι αδιαμφισβήτητη».

«Η Τουρκία ως καλός σύμμαχος»

Ακόμα, ο Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη στην «Καθημερινή», σημείωσε: «Το στρατηγικό τοπίο γύρω από το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μικρά Ασία έχει αλλάξει δραματικά από τις 24 Φεβρουαρίου και νομίζω ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία καθιστούν πιο σημαντική για τις ΗΠΑ την πρόθεσή τους να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα συμπεριφέρεται ως καλός σύμμαχος του ΝΑΤΟ απέναντι σε όλους τους γείτονές της. Δεν είναι η στιγμή για περισπασμούς, είτε δημιουργούνται από την πολιτική, είτε από τη ρητορική, είτε από στρατιωτικούς ελιγμούς».

Ως προς τις εγγυήσεις ασφαλείας, ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα αναφέρθηκε στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας: «Υπάρχει το Άρθρο 5. Ακούσατε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν μια απολύτως ξεκάθαρη δέσμευση σε αυτό και την προθυμία να διατεθούν αμερικανικές δυνάμεις, εξοπλισμός και κονδύλια για να ενισχύσουν και να υπερασπιστούν αυτή την εγγύηση. […] Το Άρθρο 5 είναι το βασικό θεμέλιο όλων όσων κάνουμε σε ό,τι αφορά στη σχέση ασφαλείας μας με την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ».

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε ο Τζέφρι Πάιατ και σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ:

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης