Υποστηριξε το militaire
ΤΟΥΡΚΙΑ
06/04/2022 | 06:18 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Militaire News

Η Τουρκία «σπάει» τη δήθεν…απομόνωση και επιχειρεί διάλογο ακόμη και με τον Άσαντ στη Συρία

Η Τουρκία «σπάει» τη δήθεν...απομόνωση και επιχειρεί διάλογο ακόμη και με τον Άσαντ στη Συρία

Η κυβέρνηση της Τουρκίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει διάλογο με τη συριακή κυβέρνηση, γράφει  η εφημερίδα Hürriyet επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

Σύμφωνα με το άρθρο οι συζητήσεις θα περικλείουν τρία κρίσιμα θέματα – την προστασία της ενιαίας δομής του συριακού κράτους, τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και τη διασφάλιση της  επιστροφής των προσφύγων, γράφει η Hürriyet.

Η ενότητα της Συρίας έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω των δραστηριοτήτων του αυτονομιστικού Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη χώρα και στην αυτόνομη κουρδική περιοχή, αναφέρει η εφημερίδα. Η διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή τουλάχιστον των μισών από τους Σύριους πρόσφυγες που διαμένουν στην Τουρκία, στην πατρίδα τους, ανέφερε η Hürriyet.

Η Τουρκία υποστηρίζει τον εμφύλιο πόλεμο κατά του Άσαντ από τότε που ξεκίνησε πριν από έντεκα χρόνια. Έχει υποστηρίξει ένοπλες ομάδες στο βόρειο τμήμα της χώρας και διεξήγαγε στρατιωτικές επεμβάσεις για να αντιμετωπίσει την απειλή που λέει ότι αντιμετωπίζει από το PKK και κουρδικές ομάδες που συνδέονται με αυτό , καταλαμβάνοντας εδάφη από αυτούς με τη βοήθεια ισλαμιστών .

Η Άγκυρα πιστεύει ότι η επίσκεψη του Άσαντ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δείχνει ότι χρειάζεται να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες . Η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία προς όφελός της, λαμβάνοντας υπόψη τη βελτίωση των δικών της σχέσεων με τα ΗΑΕ, ανέφεραν οι πηγές.

Ο Άσαντ επισκέφθηκε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα μέσα Μαρτίου, ένα μήνα αφότου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε συνομιλίες στο Άμπου Ντάμπι και στο Ντουμπάι για να βοηθήσει στην αποκατάσταση των  σχέσεων με το βασίλειο του Κόλπου.

Οι συναντήσεις του Άσαντ με την ηγεσία των ΗΑΕ σηματοδότησε μια πιθανή αναθέρμανση στις σχέσεις της Συρίας με τους Άραβες γείτονες, οι οποίοι προηγουμένως τον είχαν απομονώσει διπλωματικά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν το ταξίδι, λέγοντας ότι ήταν «βαθιά απογοητευμένες». Οι ηγέτες συζήτησαν πώς τα ΗΑΕ θα μπορούσαν να παράσχουν πολιτική και ανθρωπιστική υποστήριξη στη Συρία, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης των Εμιράτων.

Η Τουρκία έχει συνεργαστεί με τη Ρωσία και το Ιράν, που αμφότεροι υποστηρίζουν το καθεστώς Άσαντ, για να χαράξουν έναν πιθανό οδικό χάρτη για την ειρήνη στη Συρία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης