Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
03/04/2022 | 19:10 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Militaire News

Ουκρανία: Βίντεο από την κατάρριψη ρωσικού ελικοπτέρου – Έγινε με βρετανικό πύραυλο Starstreak;

Ουκρανία: Βίντεο από την κατάρριψη ρωσικού ελικοπτέρου - Έγινε με βρετανικό πύραυλο Starstreak;

Βρετανικός αντιαεροπορικός πύραυλος χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη ρωσικού ελικοπτέρου στην Ουκρανία για πρώτη φορά, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή.

Το Starstreak είναι το πιο προηγμένο χειριζόμενο φορητό πυραυλικό σύστημα της Βρετανίας και το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε μια παρτίδα στην Ουκρανία τον Μάρτιο, μαζί με μια άλλη αποστολή ελαφρών αντιαρματικών όπλων επόμενης γενιάς (NLAW).

Πηγή του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας είπε, σύμφωνα με δημοσίευση των «Times», ότι πιστεύει ότι το βίντεο δείχνει το Starstreak σε δράση.

Το όπλο οδηγείται προς στον στόχο του από τρία βέλη ακτίνας λέιζερ και ο πύραυλος επιταχύνει στα 4 Mach. Είναι ο ταχύτερος πύραυλος μικρού βεληνεκούς που υπάρχει.

Λόγω της πολυπλοκότητας της χρήσης του, οι στρατιώτες πρέπει να έχουν σημειώσει 1.000 επιτυχημένα χτυπήματα σε έναν προσομοιωτή πριν εκτοξεύσουν έναν τέτοιου είδους πύραυλο.

Για να βοηθήσει τους Ουκρανούς ώστε να κατανοήσουν το συγκεκριμένο όπλο, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας έστειλε μια ομάδα χειριστών Starstreak και έναν προσομοιωτή σε μια μυστική τοποθεσία σε γειτονική χώρα για εκπαίδευση.

Αν και οι Βρετανοί χειριστές είχαν προγραμματίσει να εκπαιδεύσουν εντατικά τα ουκρανικά στρατεύματα για δύο με τρεις εβδομάδες, η χρήση του Starstreak αυτή την εβδομάδα υποδηλώνει ότι οι στρατιώτες έμαθαν πώς να το χρησιμοποιούν σε μόλις μια ή δύο εβδομάδες.

Η πηγή του βρετανικού υπουργείου Άμυνας είπε στους «Times» ότι το εν λόγω αντιαεροπορικό σύστημα είχε αναπτυχθεί για σχεδόν μια εβδομάδα.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αντρέι Κελίν, δήλωσε το Σάββατο στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι οι βρετανικές προμήθειες όπλων στην Ουκρανία αποτελούν «νόμιμους στόχους» για τον ρωσικό στρατό. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι η προμήθεια όπλων, όπως οι πύραυλοι Starstreak, είναι «αποσταθεροποιητική».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys
booksandtoys

Δείτε επίσης