Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
24/02/2022 | 19:24
Militaire News

Έρχεται «τσουνάμι» ανατιμήσεων σε ενέργεια και σε βασικά αγαθά

Έρχεται «τσουνάμι» ανατιμήσεων σε ενέργεια και σε βασικά αγαθά
φωτ. αρχείου

«Τσουνάμι» ανατιμήσεων στην ενέργεια αλλά και σε βασικά αγαθά αναμένεται μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο Ουκρανικό. Οι επιπτώσεις στην οικονομία δεν είναι εύκολο να υπολογιστούν, ωστόσο έχει ήδη σημάνει συναγερμός για την ανοδική πορεία του πετρελαίου που ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια στιγμή σε βαθύ κόκκινο είναι οι ευρωπαϊκές αγορές, με το ωστικό κύμα παρασύρει και την Αθήνα.

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο για αύριο διαμορφώνεται στα 235,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα και είναι αυξημένη κατά 34% σε σχέση με τη σημερινή τιμή. Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να συμπαρασύρουν και μια σειρά βασικών αγαθών, βάζοντας «φωτιά» στους προϋπολογισμούς επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Μπροστά στα νέα δεδομένα η κυβέρνηση χαράσσει εκ νέου τη στρατηγική της στο πεδίο της οικονομίας, ρίχνοντας το βάρος στο ενεργειακό μέτωπο. Ωστόσο, ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης απειλεί τη δημοσιονομική ισορροπία.

Η κυβέρνηση στρέφεται στην Ε.Ε ευελπιστώντας σε «ευρωπαϊκή λύση» για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ράλι ανατιμήσεων. Η Αθήνα ζητά να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., προκειμένου να συζητηθεί η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας.

Παράλληλα, αναζητούνται πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου από τον αγωγό ΤΑP, πέρα από τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που αναμένονται τις επόμενες ημέρες στη Ρεβυθούσα. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια εξίσωση με πολλούς παράγοντες και δύσκολη επίλυση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης