Υποστηριξε το militaire
ΤΟΥΡΚΙΑ
10/02/2022 | 11:39 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Militaire News

Τσαβούσογλου: «Συζητήσιμη η κυριαρχία» για νησιά που έβαλε στρατό η Ελλάδα

Τσαβούσογλου: «Συζητήσιμη η κυριαρχία» για νησιά που έβαλε στρατό η Ελλάδα

Ευθεία απειλή από Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα νησιά που έχει στρατό η Ελλάδα, αμφισβητώντας ευθέως το καθεστώς κυριαρχίας τους. Κι όλα αυτά, μόλις μία μέρα μετά τον ορισμό ημερομηνία για το νέο γύρο διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, με τη συνάντηση να έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Αθήνα.

Στο στόχαστρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βρίσκονται για άλλη μια φορά τα ελληνικά νησιά θέτοντας εκ νέου θέμα αποστρατικοποίησής τους.

Η επιστολή στα ΗΕ

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη, θέτοντας ζήτημα κυριαρχίας των νησιών κι επισημαίνοντας ότι τα νησιά δεν πρέπει να στρατικοποιηθούν.

«Στον ΟΗΕ στείλαμε δυο επιστολές, επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς από τη δεκαετία του 60», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Όπως επισήμανε, η Άγκυρα παρακολουθεί το θέμα και θα κάνει τις «τελευταίες  προειδοποιήσεις». Αν δεν αλλάξει κάτι, τότε θα αμφισβητήσει την κυριαρχία των νησιών που έχουν στρατιωτικοποιηθεί.

«Στην επιστολή, που γράψαμε, αναφέραμε πως η Ελλάδα παραβιάζει του όρους των Συνθηκών. Αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό όρους και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση τότε είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών. Διότι παραβιάζεται τους όρους. Στείλαμε τις επιστολές μας. Θα παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό. Αν χρειαστεί θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και μετά ξεκινάει αυτή η συζήτηση», σημείωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Παρότι η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα, επιχείρησε να κάνει το άσπρο μαύρο. Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι απειλείται, όπως είπε, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στις Συνθήκες. Και συμπλήρωσε ότι με λίγα όπλα και στρατιώτες δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις απειλές.

«Η Ελλάδα δεν αμφισβητεί πως τα στρατιωτικοποιεί. Όμως ισχυρίζεται πως υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Υπάρχει αυτό στις Συνθήκες; Όχι! Τι δηλαδή θα καταφέρεις να σταματήσεις αυτή την απειλή με λίγα όπλα και με μερικούς στρατιώτες που τοποθετείς στα νησιά; Ούτε αυτό είναι ρεαλιστικό. Όπως κάνουν σε κάθε θέμα, δε λένε την αλήθεια», όπως είπε ο Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, διαπίστωσε ότι τα «δυτικά σύνορα έχουν καθοριστεί» και η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει...

Όλες οι ειδήσεις

ΥΠΕΞ: Απορρίπτουμε εν τω συνόλω τις Τουρκικές αιτιάσεις για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου

«Ανοιχτό βιβλίο» η σύμβαση για τις Belharra, «κρυμμένα μυστικά» για τα Rafale! Οι συμβάσεις στη Βουλή

Ερντογάν στο Κίεβο, Πούτιν στο Πεκίνο: Μπορεί ο Νέο-οθωμανισμός να χωρέσει σε μια «μεγαλύτερη» Ευρασία;

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης