Υποστηριξε το militaire
Άποψη
13/01/2022 | 06:10 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Militaire News

Έλληνες επιστήμονες ανοίγουν πύλη εισόδου στην τεχνητή νοημοσύνη

Έλληνες επιστήμονες ανοίγουν πύλη εισόδου στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο λόγος για τους δύο κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες, διεθνούς εμβέλειας, της τεχνητής νοημοσύνης, τους κυρίους, Χρίστο Παπαδημητρίου καθηγητή Ηλεκτρικής Μηχανικής και Υπολογιστικών Επιστημών με αντικείμενο τη θεωρία αλγορίθμων και την πολυπλοκότητα,  στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, καθηγητή  στο ίδιο αντικείμενο στο ΜΙΤ, που δεν εφίστηκαν κόπου και χρόνου, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα τους! Άρα, υπάρχει όραμα! Εξ ου και ο ασυγκράτητος ενθουσιασμός μας! 

Γράφει η

ΑΙΘΡΑ ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ

Οικονομολόγος

Στο Δελτίο τύπου  του Ερευνητικού Κέντρου, ΕΚ “Αθηνά” 22-12-2021, διαβάζουμε:

H Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» ανακοινώνουν την ίδρυση του Κέντρου Έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», με επικεφαλής τρεις κορυφαίους επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας, τους Χρίστο Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη και Τίμο Σελλή.      

Ο «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», που θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη Μονάδα του ΕΚ «Αθηνά», είναι μια εμβληματική πρωτοβουλία για τη χώρα, η οποία θα αξιοποιήσει το ελληνικό ερευνητικό δυναμικό και θα φέρει την Ελλάδα στην αιχμή του δόρατος της παγκόσμιας τεχνολογικής πρωτοπορίας. Η Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» θα χρηματοδοτηθεί με πάνω από 21 εκατομμύρια Ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η λειτουργία της Μονάδας θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2022, ενώ την Άνοιξη του 2022 αναμένεται να προκηρυχθούν οι πρώτες προσκλήσεις 

Απώτερος σκοπός είναι ο «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» να καταστεί ένας κόμβος διεθνούς εμβέλειας που θα προσφέρει υψηλού επιπέδου ευκαιρίες και δυνατότητες συνεργασίας σε νέους και ώριμους ερευνητές, προς όφελος της χώρας. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ο «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα ελληνικά πανεπιστήμια και τα άλλα ερευνητικά ιδρύματα, βοηθώντας τα να συμμετάσχουν, μέσω των στελεχών τους, σε έρευνα παγκόσμιου επιπέδου, προωθώντας παράλληλα τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας στην αγορά. Στις επιδιώξεις της Μονάδας είναι επίσης, η ανάπτυξη συνεργασιών με επενδυτικά σχήματα, προκειμένου να δημιουργηθούν θερμοκοιτίδες νεοφυούς επιχειρηματικότητας στους τομείς που θα δραστηριοποιείται.

Χρίστος Παπαδημητρίου: «Σκοπός του «ΑΡΧΙΜΗΔΗ» είναι να γίνει μια πύλη εισόδου που θα συγκεντρώσει τους καλύτερους επιστήμονες στην Τεχνητή Νοημοσύνη, θα δημιουργήσει ευκαιρίες και θα βοηθήσει ενεργά στη μετάβαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην κοινωνία και την οικονομία», προσθέτοντας ότι πίσω από τον «ΑΡΧΙΜΗΔΗ» βρίσκεται επίσης ένα επιστημονικό συμβούλιο που αποτελείται από τα μεγαλύτερα ονόματα διεθνώς, ένας πρωτοφανής γαλαξίας από μεγάλους επιστήμονες ελληνικής καταγωγής. Μια τεράστια δύναμη από την οποία θα επωφεληθεί η Μονάδα.

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: «Θέλουμε να πετύχουμε τη διασύνδεση των Ελλήνων επιστημόνων στην Ελλάδα με τους Έλληνες της διασποράς. Να ενισχύσουμε τη διάδραση των επιστημόνων της διασποράς με το ταλέντο της Ελλάδας. Να γίνουν συμμέτοχοι ενός παγκόσμιου επιστημονικού γίγνεσθαι και η γνώση αυτή να έχει αποτελέσματα τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε παραγωγικούς τομείς της χώρας. Και αντιστρόφως, οι τομείς αυτοί να μας θέσουν ερωτήματα που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη».

Ο τρίτος της επιστημονικής ομάδας, κύριος Τίμος Σελλής, είναι καθηγητής του ΕΜΠ. 

Με τέτοιους Έλληνες, η Ελλάδα έχει μέλλον! Είθε το ελεύθερο, γόνιμο, ανθρωποκεντρικό ελληνικό πνεύμα να ανθοφορήσει και πάλι στη γη που το γέννησε και να βοηθήσει την  Ευρώπη, να ξαναβρεί το βηματισμό της, για το καλό και ολόκληρης της ανθρωπότητας! 

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απόψεις του κυρίου καθηγητή, Χ. Παπαδημητρίου πάνω στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα, σαν σκεπτόμενου ανθρώπου, πολίτη και δάσκαλου, εκτός από κορυφαίου επιστήμονα. Επισημάνουμε μερικές από πρόσφατη συνέντευξή του:

Πηγή: Lifo.gr

Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Γιάννη Πανταζόπουλο. 

7/6/21

Ερ.::  Μπορεί η υγειονομική κρίση να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αυξηθεί η επιτήρηση και να υπάρξει στέρηση ελευθεριών; 

Εννοείται ότι κάθε κρίση δίνει στους ισχυρούς ευκαιρίες να αυξήσουν την εξουσία τους, να περιορίσουν τη δημοκρατία ακόμα πιο πολύ. Το ζήσαμε βέβαια και στην Ελλάδα, και όχι μόνο στη Νέα Σμύρνη.

Ερ: Δηλαδή, ποιο πολίτευμα προτείνετε; 

Πιστεύω ότι το πεπρωμένο της ανθρωπότητας είναι η άμεση δημοκρατία. Πολίτες που θα νομοθετούν και θα διοικούν εκ περιτροπής και σε τοπικό επίπεδο με τη στήριξη επιστημόνων τεχνοκρατών και με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Ερ.:  Τι είναι αυτό που σας έχει μάθει η ενασχόληση σας με την επιστήμη των υπολογιστών; 

Ότι τα πράγματα αλλάζουν πιο γρήγορα απ’ ό,τι μπορείς να σκεφτείς και αν δεν οσφραίνεσαι την αλλαγή ή την αρνείσαι από πείσμα, έχεις χάσει το μέλλον. 

Ερ.: Σήμερα τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο; 

Ο κόσμος αλλάζει και λίγα απ’ όσα σού μαθαίνουν ισχύουν ή βοηθούν. Άκου την εποχή, μάθε από φίλες και φίλους που αράζεις μαζί τους και βλέπεις τα μάτια τους, όχι από εικονίδια στο Ίντερνετ. Αν δεις ότι έχεις κάποιο ταλέντο, καλλιέργησέ το όσο πάει – και αν σου δοθεί μια ευκαιρία, άρπαξέ την. Η ζωή αρχίζει όταν η καθημερινότητα σταματάει και ένας τρόπος απλός για να σταματήσεις την καθημερινότητα είναι η τέχνη, η ποίηση. Νέος είναι το ανώτατο προνόμιο, υποκλίνομαι μπροστά σου. 

Ή, από παλιότερη συνέντευξή του, σε ερώτηση μαθητή λυκείου, τι είχε να πει για το σήμερα, που τα πάντα καταρρέουν, ότι έχουν υπάρξει και χειρότερες καταστάσεις, όπως η χούντα ή η Κατοχή, και ποτέ κανένα παιδί δεν μετάνιωσε που έμαθε κάτι καινούργιο, που έφτιαξε κάτι με τα χέρια του, που έγραψε ένα τραγούδι. Το να γίνεις καλύτερος και να προσφέρεις στους άλλους είναι πάντα αποδοτικό. Και πάντα έχει νόημα».

Ερ.:  Τι θεωρείτε σημαντικό στη ζωή;

Την αρμονία και τη χαρά της επικοινωνίας με τις συλλογικότητες κάθε κλίμακας, που μας περιβάλλουν και μας ορίζουν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης