Υποστηριξε το militaire
ΤΟΥΡΚΙΑ
21/12/2021 | 08:41
Militaire News

«Το καταδικασμένο να αποτύχει σχέδιο του Ερντογάν για την οικονομία»

«Το καταδικασμένο να αποτύχει σχέδιο του Ερντογάν για την οικονομία»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πεπεισμένος ότι η πτώση της λίρας θα αποφέρει οικονομικά και πολιτικά οφέλη και θα τον κρατήσει στην εξουσία και στις εκλογές του 2023, «αλλά το σχέδιο δεν θα λειτουργήσει», γράφει ο αναλυτής Ντέιβιντ Ρόζενμπεργκ, στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz

«Η στρατηγική της ενίσχυσης των εξαγωγών μέσω μιας αδύναμης λίρας έχει οικονομική λογική, αλλά δεν θα είναι αποτελεσματική  στον βαθμό που χρειάζεται ο Ερντογάν για να πετύχει», υποστηρίζει ο Ρόζενμπεργκ .

«Ο Ερντογάν θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι πιθανότητες να πραγματοποιήσει το σχέδιο του και η ανακούφιση για τους Τούρκους που υποφέρουν, φαίνεται, θα έρθει μόνο το 2023 εάν καταρρεύσει εκλογικά», προσθέτει.

Η  υποστήριξη προς τον Ερντογάν μειώνεται εν μέσω της αυξανόμενης κριτικής για τις οικονομικές πολιτικές του, των καταγγελιών για κακοδιαχείριση και του αυξανόμενου αυταρχισμού, γράφει η Ahval.

Η τουρκική λίρα κατέρρευσε έναντι του δολαρίου αφού ο Ερντογάν δεσμεύθηκε να συνεχίσει  μια πολιτική μείωσης των επιτοκίων για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό και να τονώσει τις εξαγωγές και την ανάπτυξη . Χάνοντας περισσότερο από το ήμισυ της αξίας της φέτος, με τις περισσότερες απώλειες από τις αρχές Νοεμβρίου, έπεσε στα 17,54 ανά δολάριο τη Δευτέρα.

Ο Ερντογάν έδωσε εντολή στην κεντρική τράπεζα να μειώσει το κόστος δανεισμού – το επιτόκιο αναφοράς είναι τώρα στο 14%. Η Τουρκία  οδεύει προς τον υπερπληθωρισμό εάν δεν  εγκαταλείψει αυτήν την προσέγγιση, προειδοποιούν οι αναλυτές.

«Οι δηλώσεις και οι πολιτικές του προέδρου κάνουν τις ξένες επενδύσεις που χρειάζεται πολύ η Τουρκία να παγώνουν και σπρώχνουν εκατομμύρια Τούρκους στη φτώχεια», γράφει ο Ρόζενμπεργκ.

«Οι οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν είναι ένα μείγμα του οποίου τα συστατικά περιλαμβάνουν τον έντονο και παρανοϊκό εθνικισμό, την εκλογική πολιτική και κάποιες περίεργες θεωρίες, που λένε ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό», επισημαίνει ο Ρόζενμπεργκ.

Ο Τούρκος πρόεδρος ελπίζει να χρησιμοποιήσει την αδύναμη λίρα για να οδηγήσει στην έξοδο της Τουρκίας από τα προβλήματα  «εξαλείφοντας το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών , για να απελευθερώσει την χώρα από τις απαιτήσεις των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και οργανισμών που τη χρηματοδοτούν, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία τηρήσει νόμους της συμβατικής οικονομίας και σέβεται το κράτος δικαίου», υποστηρίζει ο Ρόζενμπεργκ.

«Τα όνειρα του Ερντογάν να κλείσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και να εγκαταλείψει τους δυτικούς τραπεζίτες, να μετατρέψει την Τουρκία σε εξαγωγική δύναμη και να πετύχει μια τεράστια εκλογική νίκη το 2023 από ευγνώμονες ψηφοφόρους, σχεδόν σίγουρα δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Και αυτό γιατί τα οικονομικά στοιχεία πίσω από αυτά είναι προβληματικά», καταλήγει.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης