Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
08/11/2021 | 06:30 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Militaire News

Εκπτώσεις στα ελληνοτουρκικά, «μπερκέτια» στους εξοπλισμούς, χωρίς ελληνική συμμετοχή και ο διακομματικός λήθαργος!

Εκπτώσεις στα ελληνοτουρκικά, «μπερκέτια» στους εξοπλισμούς, χωρίς ελληνική συμμετοχή και ο διακομματικός λήθαργος!

Τα όσα δήλωσε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιώτοπουλος στη συνέντευξη του στη Real News λογικά θα έπρεπε να ΄χουν προκαλέσει πλήθος συζητήσεων και μάλιστα έντονων! Δεν …άνοιξε μύτη από τη δήλωση του με την οποία έθετε κάποιες προϋποθέσεις για τη συνέχεια του «ελληνοτουρκικού διαλόγου». Είπε:

«Τέτοια δείγματα συμπεριφοράς», συνέχισε, «θα μπορούσαν παραδείγματος χάρη να είναι η αποφυγή προκλητικών ή εμπρηστικών δηλώσεων ή μία διακριτή μείωση των υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά».

Υποθέτουμε ότι σε άλλες εποχές ,όχι και πολύ μακρινές μια τέτοια δήλωση από Έλληνα ΥΕΘΑ θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων. Τώρα η αντιπολίτευση και ειδικά η αξιωματική σιωπά -στα θέματα άμυνας μοιάζει να ΄ναι σε λήθαργο- και για τα ΜΜΕ δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα! Οι δηλώσεις του ΥΕΘΑ είναι μάλλον πολύ «βαρύτερες» από άλλες που έχουν προκαλέσει δικαιολογημένες αντιδράσεις.

Συνεπώς θα πρέπει να υποθέσουμε ότι η πολιτική της χώρας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας έχει περάσει σε …άλλα επίπεδα στα οποία είναι ανεκτές απόψεις που λένε στους Τούρκους «κόψτε κάτι από τις υπερπτήσεις να καθίσουμε να κουβεντιάσουμε»! Δε νομίζουμε ότι υπάρχει ψήγμα υπερβολής στην ερμηνεία των δηλώσεων του ΥΕΘΑ, οι οποίες προφανώς θα έχουν το πράσινο φως από το Μέγαρο Μαξίμου, που κινείται σ΄ αυτή τη γραμμή. Ακόμη και στη τελευταία του συνέντευξη στο Mega, ο πρωθυπουργός έσπευσε να επισημάνει πρώτα απ΄ όλα ότι «οι επικοινωνίες με τον Ερντογάν δεν έχουν κοπεί»! Είναι μεγάλη η αγωνία να μην «κατηγορηθούμε» ότι δεν συζητάμε με τους Τούρκους. Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο να συζητάς. Το κυριότερο είναι τι συζητάς ,όπως και το τι υπογράφεις για να πάμε και λίγο στις συμφωνίες που τελευταία υπογράψαμε.

Ο κ.Γεραπετρίτης μας μίλησε για τα 6 ναυτικά μίλια, ο πρωθυπουργός λίγες ώρες πριν βάλει την υπογραφή του στην ελληνογαλλική συμφωνία που έχει κι ένα κόστος τουλάχιστον 7 δις, μίλησε για «διαφορές» με την Τουρκία και είπε ότι μπορούμε «να τα βρούμε» με «αμοιβαίες υποχωρήσεις». Τώρα ο ΥΕΘΑ, μιλά για «διακριτή μείωση των υπερπτήσεων», ούτε καν τον απλών παραβιάσεων των Τούρκων! 

Σ΄ αυτό το κλίμα οι ίδιοι διαφημίζουν την αγορά εξοπλισμών που ακόμη βεβαίως -πλην του τέταρτου VIP αεροσκάφους – δεν έχουμε δει και το κόστος των οποίων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ακριβώς. Όλες οι προσθέσεις πάντως βγάζουν αποτέλεσμα πάνω από 10 δις!  Τα χρήματα για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας είναι εξωπραγματικά αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό ζήτημα. Η ελληνική αμυντική βιομηχανία μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει πάρει ΟΥΤΕ 1 ΕΥΡΩ και οδηγείται στον αφανισμό!

Και σ΄ άλλες εποχές οι Έλληνες φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων για να αποκτήσουμε «σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις». Τα γεγονότα είναι γνωστά: οι φορολογούμενοι πλήρωσαν ,αλλά σύγχρονες ΕΔ δεν αποκτήσαμε στο επίπεδο των χρημάτων που σπαταλήθηκαν. Κι αυτό ,γιατί πραγματικές ανάγκες τους δεν ικανοποιήθηκαν. Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι μπορεί και να το ξαναζήσουμε το έργο.

Όλες οι ειδήσεις

Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Χαλάσαμε ύπουλα σχέδια – Θα απαντήσουμε και στο πεδίο

Τουρκάλα αναλύτρια: Διαρκές έγκλημα η τουρκική κατοχή στην Κύπρο

Κορονοϊός: Από το «πετάμε τις μάσκες» στη «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» με τους ίδιους αφηγητές

Βαλκάνια: Θα είναι μια πιθανή νέα κυβέρνηση Μίτσκοσκι η τελευταία κυβέρνηση των Σκοπίων;

Τι δεν είπε για την Πολεμική Αεροπορία στην εορταστική του ομιλία ο ΥΕΘΑ; Οι πραγματικές ανάγκες της

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης