Υποστηριξε το militaire
Ιστορία
25/10/2021 | 21:43 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

Η μούμια Khuwy 4.000 ετών αλλάζει όσα ξέραμε για τον αρχαίο πολιτισμό

Η μούμια Khuwy 4.000 ετών αλλάζει όσα ξέραμε για τον αρχαίο πολιτισμό
caption: National Geographic

Μια μούμια ονόματι Khuwy έρχεται να αποδείξει ότι οι Αιγύπτιοι είχαν ανακαλύψει προηγμένες μεθόδους ταρίχευσης και μουμιοποίησης 1.000 χρόνια πριν σε σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική καθώς η μούμια Khuwy μπορεί να αποτελέσει το στοιχείο που θα οδηγήσει να επανεξεταστούν πολλά δεδομένα για τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τον αρχαίο πολιτισμό του Νείλου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το ταριχευμένο σώμα ενός ευγενή που ανακαλύφθηκε το 2019 και θεωρείται από τις παλαιότερες μούμιες που έχουν βρεθεί έως σήμερα χρονολογείται στην περίοδο του Αρχαίου Βασιλείου (3η χιλιετία π.Χ) και αποδεικνύει ότι οι μέθοδοι και οι τεχνικές μουμιοποίησης πριν από περίπου 4.000 χρόνια ήταν εξαιρετικά προηγμένες.

Η μούμια που έρχεται να αλλάξει την ιστορία

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι τόσο πολύπλοκες διαδικασίες ταρίχευσης αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν (λεπτός επίδεσμος, υψηλής ποιότητα ρητίνη) ήταν άγνωστες στον πολιτισμό εκείνης της περιόδου και αναπτύχθηκαν περίπου 1.000 χρόνια αργότερα.

Η καθηγήτρια Σαλίμα Ικράμ, μιλώντας στον Observer ανέφερε πως «αν όντως πρόκειται για μούμια του Αρχαίου Βασιλείου, όλα τα βιβλία για τη μουμιοποίηση και την ιστορία για το Αρχαίο Βασίλειο θα πρέπει να αναθεωρηθούν». Η ίδια πρόσθεσε ότι «το νέο εύρημα μπορεί να ανατρέψει εντελώς την αντίληψή μας στην εξέλιξη της ταρίχευσης. Τα υλικά που χρησιμοποιούνταν, η προέλευσή τους, οι εμπορικές οδοί που συνδέονταν μαζί τους, θα επηρεάσουν δραματικά την κατανόησή μας για το Παλαιό Βασίλειο της Αιγύπτου».

«Μέχρι σήμερα θεωρούσαμε πως η μουμιοποίηση της εποχής εκείνης ήταν σχετικά απλή, με βασική αφυδάτωση -μια διαδικασία που δεν ήταν πάντα επιτυχημένη-, πιστεύαμε ότι δεν αφαιρούνταν ο εγκέφαλος αλλά μόνο περιστασιακά τα εσωτερικά όργανα. Πράγματι, αποδιδόταν μεγαλύτερη προσοχή στην εξωτερική εμφάνιση του εκλιπόντος παρά στο εσωτερικό του. Επίσης, η χρήση ρητίνης ήταν πολύ περισσότερο περιορισμένη στις μούμιες του Παλαιού Βασιλείου που έχουν καταγραφεί έως τώρα. Αυτή η μούμια είναι γεμάτη με ρητίνη και υφάσματα και δίνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα της μουμιοποίησης. Στην πραγματικότητα, είναι σαν τις μούμιες που ανακαλύφθηκαν 1.000 χρόνια αργότερα», ανέφερε επίσης η ίδια μιλώντας στον Observer.

«Επανάσταση στην ιστορία της Αιγύπτου»

Η συγκεκριμένη μούμια περιλαμβάνεται στις ανακαλύψεων οι οποίες πρόκειται να αποκαλυφθούν στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ του National Geographic με τίτλο «Lost Treasures of Egypt», που κάνει πρεμιέρα στις 7 Νοεμβρίου.

Παραγωγής της Windfall Films, η κάμερα ακολουθεί αρχαιολόγους από όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιούν στην Αίγυπτο, με την ανακάλυψη για τη μουμιοποίηση να προβάλλεται στο τέταρτο επεισόδιο, στις 28 Νοεμβρίου, με τίτλο «Rise of the Mummies».

Στο ίδιο ντοκιμαντέρ ο αρχαιολόγος Μοχάμεντ Μεγκαλέντ, σχολίασε σχετικά με την τελευταία ανακάλυψη πως «αν ισχύει, θα πρόκειται για επανάσταση στην ιστορία της Αρχαίας Αιγύπτου». Το ντοκιμαντέρ σημειώνει: «Με κάθε νέο πτώμα που φέρνουν στο φως οι αρχαιολόγοι, η ιστορία των μουμιών της Αιγύπτου γίνεται πιο ξεκάθαρη».

Όλες οι ειδήσεις

Το Δίκτυο Σπάρτακος αποχαιρετά τη Φώφη Γεννηματά «που τόλμησε να τα βάλει με τους χρυσαυγίτες στις ΕΔ»

Βίντεο από τη συνοδεία Γαλλικών Rafale κατά την επιστροφή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Ελλάδα

Πώς σκοτώνουν τα όπλα σε γυρίσματα ταινίας: Έλληνας armourer μιλά για την τραγωδία με τον Άλεκ Μπάλτνγουιν

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης