Υποστηριξε το militaire
Άποψη
01/10/2021 | 06:12 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

Ελλάς – Γαλλία: μία νέα ισχυρή συμμαχία

Ελλάς - Γαλλία: μία νέα ισχυρή συμμαχία

Γράφει ο

Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης*

Παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις κάποιων στρατηγικών αναλυτών, η Ελληνο-Γαλλική αμυντική συμμαχία τελικά ολοκληρώθηκε με επιτυχία σε μία εξαιρετικά δύσκολη ευρωπαική και διεθνή πολιτική και οικονομική συγκυρία.

Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για μία πολλά υποσχόμενη συμμαχία μείζονος στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και ενδεχομένως μελλοντικά να αποδειχθεί ως μία από τις σημαντικότερες εξέλιξεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Και τούτο διότι παρέχει όλα τα εχέγγυα για τη διασφάλιση της σταθερότητας στη Μεσόγειο, η οποία τα τελευταία χρόνια κλονίζεται επικίνδυνα από τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας με συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι περιβάλλεται και με την έγκριση των ΗΠΑ, ενώ συμπίπτει με την αποχώρηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ από τα ευρωπαϊκά πολιτικά δρώμενα και την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη Γερμανία, καθιστά την Ελληνο-Γαλλική συμμαχία ακόμη περισσότερο σημαντική, καθόσον ενδέχεται να προκαλέσει την απαρχή ουσιαστικών εξελίξεων στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ίσως, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να δημιουργούνται και οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μια ριζική αλλαγή στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική με τη γείτονα χώρα, η οποία την τελευταία δεκαετία εκμεταλλεύεται την πασιφανή διαλλακτικότητα της Γερμανίας σε βάρος των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Αναμφισβήτητα, η Ελληνό-Γαλλική συμμαχία θα αποτελέσει αντικείμενο επισήμων αλλά και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολύ δε περισσότερο εκ μερους της Γερμανίας η οποία θα διατηρήσει σιωπηρά τις επιφυλάξεις της για ευνόητους λόγους. Η Γερμανία, βεβαίως, θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της οικονομικής της ισχύος που αποτελούσε ανέκαθεν τον πρωταρχικό της στόχο. 

Και εδώ έγκειται η μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τη γαλλική αντίληψη για την μελλοντική προοπτική της Ευρώπης, η οποία στηρίζεται στην ουσιαστική προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας, μια προοπτική που ουδέποτε υποστήριξε η Γερμανία. Η γερμανική αντίληψη, ως ηγέτιδα ευρωπαική δύναμη, στηρίχθηκε ανέκαθεν στην προώθηση και εδραίωση της οικονομικής της κυριαρχίας συχνά σε βαρος της Ευρωπαϊκής ιδέας, εξ ου και η συνεχής και απρόσκοπτη διαλλακτική στάση της απέναντι στις Τουρκικές παραβίασεις του διεθνούς δικαίου, αλλά και των κανόνων της ενταξιακής πορείας της γείτονας χώρας.

Σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, λοιπόν, στο οποίο η προοπτική μιας ενιαίας αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής δεν κατέστη εφικτή μέχρι σήμερα – και ούτε διαφαίνεται στο μέλλον – λόγω των διαφορετικών οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων των κρατών μελών, η αμυντική συμφωνία Ελλάδος – Γαλλίας αποτελεί μια σπουδαία επιτυχία της ελληνικής εξωτερικης πολιτικης και τη σημαντικότερη ίσως εξέλιξη στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας.

Αφορά την εξωτερική ασφάλεια της Ελλάδας, η απειλή της οποίας επιδεινώνεται συνεχώς από συνεχείς προκλήσεις και απρόσκοπτες αμφισβητήσεις ελληνικών κυριαρχικών διακωμάτων από μία αναθεωρητική και μη δημοκρατική χώρα και πρέπει να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω από όλους τους πολιτικούς θεσμούς, πέρα από μικροκομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες. Διότι οι καιροί ου μενετοί.

* Ο κύριος Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και απόφοιτος των Σχολών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης