Υποστηριξε το militaire
Απόστρατοι
15/09/2021 | 08:05 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

Η βόμβα του χρέους είναι ενεργοποιημένη…

Η βόμβα του χρέους είναι ενεργοποιημένη...

Στη βόμβα του χρέους η οποία παραμένει ενεργοποιημένη και απειλεί τη χώρα αναφέρεται σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας.

Η ανακοίνωση:

Ακούσαμε με ενδιαφέρον την ομιλία του πρωθυπουργού στη  Διεθνή  Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το βράδυ της 11ης Σεπ. 2021, καθώς και την συνέντευξή του την επομένη.  Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως ήταν μια συναινετική παρουσία.  Αναφέρθηκε στη δρομολόγηση σημαντικών έργων, πρακτικών, προοπτικών και παροχών  που αν πραγματοποιηθούν  θα αναβαθμίσουν το μέλλον της Χώρας μας. Είναι αυτά  που πραγματικά χρειάζεται η Πατρίδα μας.  Δεν έγινε ουσιαστική αναφορά στα Εθνικά Θέματα (Συμφωνία Πρεσπών – Κυπριακό – Ελληνοτουρκικές σχέσεις) στα οποία διαφωνούμε κάθετα με τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

         Η πραγματοποίηση των όσων υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στη  ΔΕΘ  απαιτεί  σημαντικά κεφάλαια . Αρκετά από αυτά θα δρομολογηθούν μέσω ΕΣΠΑ, κάποια άλλα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.  Όμως εδώ διαμορφώνεται  ένα μεγάλο ερώτημα  τα κεφάλαια αυτά επαρκούν  για την πραγματοποίηση των σχεδίων της Κυβέρνησης;  Από μία γρήγορη μελέτη διαπιστώνεται πως  πιθανότατα δεν  φθάνουν.  Πως  λοιπόν θα πραγματοποιηθεί  η  χρηματοδότηση των  έργων  αυτών, μήπως  με τη συνέχιση  λήψης νέων δανείων μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων, όπως γίνεται μέχρι τώρα( τελευταία έκδοση στις 01 Σεπ. 2021); Και έπεται  η έκδοση των πράσινων ομολόγων.  Αντέχει η Ελληνική οικονομία νέα δάνεια, έστω και χαμηλότοκα;

         Η οικονομία της Χώρας  έχει εκτεθεί σε υπερβολικό δανεισμό. Εκείνο  όμως που μας ανησύχησε πολύ ήταν το δημοσίευμα που αναφέρεται στον ήδη υφιστάμενο δανεισμό και μάλιστα αναφέρεται ως πηγή το ΥΠΟΙΚ. Σας  προωθούμε συνημμένα το κείμενο αυτό ( του sofokleous In ) που αναφέρεται  στο πολύ σοβαρό θέμα, που έχει σχέση με την επιβίωση και το μέλλον της Ελλάδας μας.

         Αν τα στοιχεία  που  αναγράφονται στο κείμενο αυτό  είναι  πραγματικά – αληθή  τότε έχουμε  εκρηκτική   αύξηση  του Δημόσιου Χρέους  της  Χώρας μας.

         Και εδώ γεννάται ένα δεύτερο μεγάλο ερώτημα, ποιος θα αποπληρώσει το υψηλότατο αυτό Δημόσιο Χρέος;  Επειδή τα περισσότερα από τα χρεόγραφα δεν λήγουν τα επόμενα χρόνια η επιβάρυνση στην παρούσα και στην επόμενη κυβέρνηση δε θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις λόγω χαμηλών επιτοκίων δανεισμού.  Τα επόμενα όμως θα τα αποπληρώσουν τα παιδιά, τα εγγόνια και ίσως τα δισέγγονά μας, γιατί τότε  λήγουν τα χρεόγραφα.  Θα έχουν όμως τη δυνατότητα αποπληρωμής μέσα από μια οικονομία που δεν παράγει  και πιθανότατα,  με τις πρακτικές που εφαρμόζουμε (ο πρωθυπουργός είπε στη ΔΕΘ  πως θα τις αλλάξει),  δε θα παράγει και τότε;  Θα ακολουθήσουν άραγε  νέα  πιο επαχθή  μνημόνια γιατί είμαστε αδιόρθωτοι;  Αλήθεια μάθαμε κάτι, προβληματιστήκαμε, βγάλαμε κάποιο συμπέρασμα, συνετιστήκαμε από τα μνημόνια που βιώσαμε σαν Λαός;

         Αλήθεια είδε κανείς  τον υπουργό ανάπτυξης ή μια ομάδα εμπειρογνωμόνων  υπό τον υπουργό ανάπτυξης  να τρέχει  συστηματικά – οργανωμένα  – μελετημένα  με πρόγραμμα στο εξωτερικό  για να προσελκύσει κεφάλαια που μπορούν να επενδυθούν στη Χώρα μας;  Τα κεφάλαια αυτά θα βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη της Χώρας,  στη μείωση της ανεργίας, στην επιστροφή του επιστημονικού δυναμικού που ξενιτεύθηκε κ.α. Βέβαια ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αναφέρθηκε σε 3 – 4 επενδύσεις στη Β. Ελλάδα, αλλά αυτές είναι ελάχιστες μπροστά σε εκείνες που μπορεί  να απορροφήσει η Χώρα μας.  Μήπως  αντιλήφθηκε  κανείς την ψήφιση  κάποιου Νόμου ή Νόμων που  να έλκουν στην Ελλάδα μας ξένους επενδυτές μικρούς και μεγάλους, όπως έκανε  η Τουρκία  πριν  15 περίπου χρόνια και  καρπούται τα οφέλη;  Προφανώς δεν το κάνει η Κυβέρνηση  γιατί  θα αντιμετωπίσει  την οξεία κριτική  των αριστερών  που μόνιμα  οπισθοδρομούν τη  Χώρα και  φυσικά τη  στέρηση ψήφων στις εκλογές.

         Η όλη κατάσταση μας θυμίζει πρακτικές από το προμνημονιακό παρελθόν. Δες  Ανδρέα  Παπανδρέου, Κώστα  Σημίτη,  Κώστα Καραμανλή  που έταξαν καλύτερες ημέρες για τη Χώρα και τους Έλληνες, όμως διόγκωσαν το δημόσιο χρέος με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε δυσβάσταχτα μνημόνια.

         Και ενώ στην παρούσα περίοδο το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το δημόσιο χρέος αυξάνονται δραματικά, η κυβέρνηση υπόσχεται και υποσχέθηκε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ελαφρύνσεις και παροχές. Είναι φρόνιμο αυτό; Μάθαμε όλοι  στα σχολεία μας πως δίνεις όταν έχεις ή όταν παράγεις,  αλλιώς “σφίγγεις το ζωνάρι” και δίνεις όσο μπορείς,  δεν υποθηκεύεις το μέλλον του λαού σου, δεν δανείζεσαι  ή  δανείζεσαι ελεγχόμενα και μεθοδεύεις την αποπληρωμή. Πως όμως να μεθοδεύσεις όταν ήδη το χρέος είναι  πολύ μεγάλο και η αποπληρωμή θα γίνει μετά από 10 ή 20 ή 30 χρόνια με το δεδομένο ότι πιθανότατα δεν  θα είσαι εσύ στην εξουσία και η τότε κυβέρνηση θα λειτουργεί με διαφορετική φιλοσοφία από τη δική σου; Επαρκεί η ανάπτυξη που προέβλεψε ο πρωθυπουργός για το 2021 και ίσως και τα επόμενα χρόνια να καλύψει το τεράστιο χρέος; Θα συνεχίσει ο ίδιος να είναι πρωθυπουργός;  Αν δεν είναι; Το χρέος όμως θα συνεχίσει να υφίσταται διογκωμένο.

         Κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου προς κάθε κατεύθυνση.  Ας προβληματισθούμε, ας σκεφθούμε και πράξουμε  ορθολογικά  όλοι  κυβέρνηση, αντιπολίτευση και λαός.

Με  εκτίμηση

Γιώργος Τσακίρης

Β΄ αντιπρόεδρος (αναπληρωτής προέδρου)

Αξιωματικός ε.α.

MΑ στη Διάρθρωση & Διαχείριση Χαρτοφυλακίων(Λονδίνο Αγγλία).

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης