Υποστηριξε το militaire
ΤΟΥΡΚΙΑ
06/09/2021 | 10:10
Militaire News

Οι Τούρκοι “προσγειώνονται” στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με αμερικανική στήριξη

Οι Τούρκοι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «συνεργάζονται στενά» τόσο με την Τουρκία όσο και με το Κατάρ για να ανοίξουν ξανά το Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ «όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε  ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν. Τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί πάρα πολλές προσγειώσεις τουρκικών μεταγωγικών αεροσκαφών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αλλά και στο Ισλαμαμπάντ. Φαίνεται ότι παρά τις αντιρρήσεις των Ταλιμπάν για ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ το σχέδιο των ΗΠΑ προχωρά και η Τουρκία θα αναλάβει τον ρόλο που της έχουν δώσει.

«Συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας Κατάρ και Τουρκία για να ανοίξουμε το αεροδρόμιο στην Καμπούλ  όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Μπλίνκεν ταξίδεψε στην πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα την Κυριακή, όπου “συναντήθηκε με τους ηγέτες του Κατάρ για να εκφράσει τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που κάνουν για να υποστηρίξουν την προσπάθεια εκκένωσης”.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι δήλωσε ότι η χώρα του συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν για να ανοίξει ξανά το αεροδρόμιο της Καμπούλ και «να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό».

Η Ντόχα, πρόσθεσε, «συνεργάζεται με (τους Ταλιμπάν) και επίσης με την Τουρκία ώστε  να παράσχουν οποιαδήποτε τεχνική βοήθεια».

Οι ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει ένα σχέδιο για να παραδώσουν την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ σε τουρκικά στρατεύματα . Ωστόσο, η ταχεία κατάληψη του Αφγανιστάν, από τους Ταλιμπάν ματαίωσε αυτό το σχέδιο.

Η Τουρκία δήλωσε ότι το αεροδρόμιο της Καμπούλ δεν μπορεί να ανοίξει ξανά για πολιτικές πτήσεις χωρίς να γίνουν πρώτα επισκευές. Έχει εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής τεχνικής βοήθειας στους Ταλιμπάν. Ωστόσο, η Άγκυρα ανησυχεί για την ασφάλεια. Οι Ταλιμπάν αντιτίθενται στην ανάπτυξη τουρκικών  στρατεύματων στο αεροδρόμιο .

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης