Υποστηριξε το militaire
Διεθνή ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
08/09/2016 | 08:21 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Φ. Καρβουνοπούλου

Συνεργασία ΗΠΑ και Κίνας για την “σωτηρία του πλανήτη”

Συνεργασία  ΗΠΑ και Κίνας για την

Ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping σφράγισαν τη συμμετοχή των εθνών τους στη συμφωνία του Παρισιού του 2015 για τη κλιματική αλλαγή στις 3 Σεπτεμβρίου, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στην συνεργασία για τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

“Αυτή είναι μια μάχη που καμία χώρα δεν μπορεί να αναλάβει μόνη της,” δήλωσε ο Ομπάμα. “Κάποια μέρα θα δούμε τα αποτελέσματα απο τη στιγμή που αποφασίσαμε να σώσουμε το πλανήτη μας.”

Κατά τη διάρκεια τελετής της παγκόσμιας οικονομικής συνόδου κορυφής, ο Ομπάμα και ο Xi, εκπροσωπόντας τις δύο μεγαλύτερες πηγές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, παρέδωσαν μια σειρά απο έγγραφα στα Ηνωμένα Έθνη. Τα έγγραφα πιστοποιούν ότι ΗΠΑ και Κίνα έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ενταχθούν στην συμφωνία του Παρισιού που θέτει στόχους σε κάθε κράτος για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Xi δήλωσε ότι ελπίζει οι άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να προωθήσουν τις νέες τεχνολογίες που θα τους βοηθήσουν να υλοποιήσουν τους στόχους τους. “Όταν το πάλιο “μονοπάτι” δεν μας βγάζει πια, θα πρέπει να στρεφόμαστε στην καινοτομία,” τόνισε.

2

Η επίσημη ανακοίνωση  ΗΠΑ-Κίνας σημαίνει ότι η συμφωνία μπορεί να τεθεί υπο ισχύ απο το τέλος του έτους, πολύ γρηγορότερα απο ότι αναμενόταν. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μόνο μετά την επικύρωσή της από 55 κράτη, τα οποία στο σύνολό τους αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα μαζί παράγουν το 38% των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, οι χώρες οφείλουν να καθορίσουν εθνικούς στόχους για τη μείωση ή το περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Λευκός Οίκος έχει αποδώσει το επιταχυνόμενο ρυθμό σε μια εταιρική σχέση μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι σκοπό έχουν να δοθεί νέα ώθηση για μια συμφωνία, που ορίζει προθεσμία ως το 2030 ώστε να σταματήσουν οι εκπομπές της Κίνας να αυξάνονται, τονίζοντας “ότι η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.” Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά τουλάχιστον 26% για τα επόμενα 15 χρόνια, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.

ΠΗΓΗ: share.america.gov

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης