Υποστηριξε το militaire
ΤΟΥΡΚΙΑ
06/07/2021 | 06:27 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

Αυτή είναι η συμφωνία Τουρκίας-Κατάρ! Όλο το κείμενο

Αυτή είναι η συμφωνία Τουρκίας-Κατάρ! Όλο το κείμενο

Η αμυντική συμφωνία Τουρκίας-Κατάρ που έχει προκαλέσει συζητήσεις και προβληματισμό στην Αθήνα στηρίζεται σε συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες από το 2007. Στα 16 άρθρα της συμφωνίας αεροπορικής συνεργασίας και συνεκπαίδευσης καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες των πτήσεων που θα κάνουν τα μαχητικά αεροσκάφη του Κατάρ στον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Επισημαίνεται ότι τα αεροσκάφη που θα μετασταθμεύσουν στην Τουρκία δεν μπορεί να ΄ναι πάνω από 36 και το προσωπικό εδάφους που θα τα εξυπηρετεί δεν μπορεί να είναι περισσότεροι από 250 τεχνικοί. Οι αριθμοί και των αεροσκαφών και των τεχνικών είναι μεγάλοι.

Η διάρκεια της μεταστάθμευσης θα συμφωνηθεί ανάμεσα στα δύο μέρη ,όπως αναφέρεται στη συμφωνία. Προβλέπεται επίσης ότι τα μαχητικά αεροσκάφη του Κατάρ μπορούν να χρησιμοποιήσουν όχι μία αλλά περισσότερες βάσεις της Τουρκίας αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Όπως είναι κατανοητό αυτό που προβληματίζει την Ελλάδα είναι πόσο χρήσιμη θα ΄ναι για την Τουρκία η “αποκρυπτογράφηση” των Rafale που θα στείλει το Κατάρ. Υπάρχει βεβαίως κι ένα ακόμη πρόβλημα που πιθανόν να αντιμετωπίσουμε: να δούμε στο Αιγαίο να πετούν πρώτα τα Rafale του Κατάρ! Αν και στη συμφωνία που υπέγραψαν οι Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών καθορίζεται ότι μόνο  ο εναέριος χώρος της Τουρκίας  θα χρησιμοποιηθεί για τις “συνεκπαιδεύσεις” ποιος μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να δούμε Rafale του Κατάρ στο Αιγαίο; Οι Τούρκοι έστειλαν αεροσκάφη του Πακιστάν στην περιοχή πρόσφατα με αφορμή “συνεκπαίδευση”.

Όλο το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Κατάρ:

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης