Υποστηριξε το militaire
Άποψη
18/06/2021 | 06:02 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

Το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας σε μία ιστορία…

Το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας σε μία ιστορία...

ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΠΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Είμαι 91 χρονών, πατέρας δυο δίδυμων παιδιών με αυτισμό, 53 χρονών. Τα παιδιά μου έχουν και βρετανική υπηκοότητα, επειδή γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αγγλία, όπου εγώ εργαζόμουν 25 χρόνια ως καθηγητής (Lecturer) της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Έχοντας βρετανική υπηκοότητα, τα παιδιά μου έγιναν δεκτά σε στέγες διαβίωσης ατόμων με αυτισμό, το ένα της Autism West Midlands στο Birmingham, και το άλλο της Autism Initiatives στο Blackpool. 

Επειδή λόγω της ηλικίας μου αδυνατώ να ταξιδέψω στο εξωτερικό να δω τα παιδιά μου, από την Autism Initiatives σκέφτηκαν να μου στείλουν μια μεγενθυμένη φωτογραφία του παιδιού μου μέσα σε πλαίσιο από χαρτόνι και βαλμένη σε κορνίζα. Η φωτογραφία είναι 39Χ29 εκ. και το κάδρο 60Χ50 εκ. Κατάλληλα συσκευασμένη η Autism Initiatives την έστειλε στις 8 Μαΐου 2021 με το ταχυδρομείο σε μένα. 

To : Christos Alexiou 19, Heyden street, Athens 10434, Greece. Με αποστολέα το όνομα του παιδιού μου:From P. Alexiou 112 Bispham Road, Blackpool FY2 ONN.

Από το ελληνικό ταχυδρομείο δεν είχα καμιά ειδοποίηση ότι ήρθε ένα δέμα για μένα να πάω να το πάρω. Στις 29 Μαΐου τηλεφωνώ στην Autism Initiatives να μάθω πώς είναι το παιδί μου. Με ρώτησαν αν έλαβα τη μεγενθυμένη φωτογραφία που μου είχαν στείλει. Όταν απάντησα αρνητικά μου είπαν πως την είχαν στείλει στις 8 Μαΐου με δέμα και πλήρωσαν 39,06 λίρες για να την φέρουν στο σπίτι μου. Μου έστειλαν και φωτοτυπία της απόδειξης. Τηλεφώνησε η γυναίκα μου στο Ταχυδρομείο της περιοχής μας, Πατησίων και Δεριγνύ, και τότε της είπαν ότι έχουν ένα δέμα από τις 19 Μαΐου και ότι για να το πάρουμε πρέπει να πληρώσουμε 31,70 ευρώ και σύντομα μάλιστα γιατί θα το επέστρεφαν στην Αγγλία.

Διαμαρτυρήθηκα και είπα ότι τα ταχυδρομικά έξοδα γι’ αυτό το δέμα έχουν ήδη πληρωθεί στην Αγγλία. Είπαν στη γυναίκα μου πώς αυτά είναι τέλη εκτελωνισμού. Πήρε η γυναίκα μου τον κ. Σιδέρη στο τηλέφωνο επικοινωνίας με τα ΕΛΤΑ και ο κ. Σιδέρης της είπε ότι αντικείμενα αξίας άνω των 22 ευρώ έχουν τελωνιακό δασμό. Αγανάκτησα. Μα είναι δυνατόν μια μεγενθυμένη φωτογραφία του παιδιού μου να αξιολογείται σαν εμπόρευμα; 

Στις 2 Ιουνίου 2021 στείλαμε email προς την Εξυπηρέτηση Πελατών στην ιστοσελίδα των  ΕΛΤΑ με θέμα «Διαφωνία για τις τελωνειακές χρεώσεις».

Παράλληλα τηλεφωνήσαμε πάλι στο Ταχυδρομείο Πατησίων και Δεριγνύ για να μην επιστραφεί το δέμα γιατί θα το πάρουμε, αλλά περιμένουμε απάντηση στη διαφωνία που εκφράσαμε με email για την τελωνειακή αυτή χρέωση. Μην έχοντας απάντηση στο email τηλεφωνήσαμε και πάλι στο Ταχυδρομείο παρακαλώντας να μην επιστραφεί το δέμα γιατί θα το πάρουμε, και μας είπαν ότι αν δεν το παραλάβουμε ως τη Δευτέρα 14 Ιουνίου το δέμα θα επιστραφεί.

Τελικά, η γυναίκα μου πήγε στο Ταχυδρομείο Πατησίων και Δεριγνύ, ζήτησε τη διευθύντρια και τη ρώτησε γιατί δεν μας ειδοποίησαν ότι έχουμε ένα δέμα να έρθουμε να το πάρουμε και βάσει ποιου νόμου η μεγενθυμένη φωτογραφία ενός παιδιού που στέλνεται στον πατέρα του αξιολογείται ως εμπόρευμα και πληρώνει τελωνειακό δασμό. Η διευθύντρια του Ταχυδρομείου απάντησε ότι δεν έχουν ευθύνη για τους διανομείς αν δεν στέλνουν ειδοποίηση για τα συστημένα γράμματα ή δέματα, και μας συνέστησε να διαμαρτυρηθούμε στα Κεντρικά Γραφεία των ΕΛΤΑ. Μας είπε επίσης ότι το δέμα το άνοιξαν στο τελωνείο, το είδαν και μας έβαλαν αυτό τον τελωνειακό δασμό και επανέλαβε ότι το δέμα θα παρέμενε ως τη Δευτέρα 14 Ιουνίου. Πληρώσαμε τον δασμό 31, 70 και πήραμε τη φωτογραφία.

Εργάστηκα 25 χρόνια (από το 1963 ως το 1988) στην Αγγλία και ως καθηγητής αλλά και ως υπεύθυνος για τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης του εκεί Πανεπιστημίου με βιβλία για τη νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, είχα πλήθος δέματα από την Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο και στο σπίτι μου και ποτέ δεν δοκίμασα μια τέτοια χρονοβόρα, ψυχοφθόρα, και επιζήμια εμπειρία σαν αυτή.

Με βαθιά λύπη για την πατρίδα μου και για τους πολίτες της, που χρόνια και χρόνια υποφέρουν από τέτοιες στενόμυαλες γραφειοκρατικές αντιλήψεις και συμπεριφορές διαμαρτύρομαι και ερωτώ:

1. Με ποιο δικαίωμα το ταχυδρομείο παίρνει ένα δέμα από την Αγγλία απευθυνόμενο σε μένα με πολύ καθαρά γραμμένη τη διεύθυνση μου και με ταχυδρομικά έξοδα 39,6 λιρών πληρωμένα στην Αγγλία, και αντί να με ειδοποιήσει πώς ήρθε ένα δέμα για μένα για να πάω να το πάρω, το κρατάει ώσπου να έρθει η ώρα να τα επιστρέψει, αφού εγώ, αγνοώντας την ύπαρξή του δεν θα πήγαινα να το πάρω;

2. Πού βασίζεται αυτό που είπε η διευθύντρια ότι δεν έχουν ευθύνη για τους διανομείς αν δεν στέλνουν ειδοποίηση για τα συστημένα γράμματα/δέματα; Ποιος έχει ευθύνη; Και ποιος ελέγχει τους διανομείς αν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους;

3.Βάσει ποιου νόμου το τελωνείο ανοίγοντας το δέμα και βλέποντας ότι είναι μια μεγενθυμένη φωτογραφία, την αξιολογεί ως είδος οικονομικής αξίας και βάζει τελωνειακό δασμό 31,70 ευρώ;

4. Και όταν τους πληροφορούμε πως είναι η φωτογραφία ενός ατόμου με αυτισμό μεγενθυμένη και σταλμένη στον πατέρα του, πού βασίζεται ή πώς εξηγείται η αδιαφορία τους στη διαμαρτυρία μου και η ψυχρή απάντηση, αν δεν πάρετε το δέμα ως τη Δευτέρα 14 Ιουνίου θα επιστραφεί;

5.Γιατί δεν έλαβα καμιά απάντηση στο email με το οποίο εκφράζω τη διαφωνία μου γι’ αυτόν τον άδικο τελωνειακό δασμό;

Καθηγητής Χρίστος Αλεξίου

Ιδρυτής και επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αυτιστικών Ατόμων.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης