Υποστηριξε το militaire
Άποψη ΠΝ
29/05/2021 | 06:19 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

Τα αρματαγωγά στο Βόλο, οι βουλευτές και πως “βάλαμε ξανά στη μεγάλη σκούνα τιμονιέρη τον Παπάγο!”! 

Τα αρματαγωγά στο Βόλο, οι βουλευτές και πως

Του Αντιναυάρχου (εα) Νίκου Κρυονερίτη

Διαβάζω τελευταία ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες μεταφοράς των αρματαγωγών στο λιμάνι του Βόλου και πραγματικά δυσανασχετώ για πολλούς λόγους. Θα προσπαθήσω να γίνω σαφής και να εξηγήσω όσο καλύτερα μπορώ κάθε λόγο ξεχωριστά.

Θα βάλουμε κάποιες αυτονόητες προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι ότι η μονιμότητα της θέσης των αρματαγωγών στο Βόλο που πρόκειται να εξυπηρετήσει κάποια ανάγκη άμεσης μεταφοράς σε καιρό επιχειρήσεων ή σε καιρό έντασης! Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα υπήρχε επιχειρησιακός λόγος μετεγκατάστασης.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι δεν φεύγει η Ταξιαρχία από την περιοχή. Αν έφευγε και πάλι θα εξέλιπε ο λόγος. 

Αν η μεταφορά της Ταξιαρχίας με αρματαγωγά σχεδιάζεται να γίνει σε καιρό επιχειρήσεων, η επιλογή ενός μέσου (αρματαγωγού) που θα φορτώσει σε ένα κλειστό λιμάνι και θα πλεύσει με τις ταχύτητες και τα επίπεδα θορύβου που διαθέτει, σε ένα προκαθορισμένο δρομολόγιο μέχρι ένα νησί για να το ενισχύσει ή να το ανακαταλάβει, τότε … λυπούμαι πραγματικά για τις επιχειρησιακές σκέψεις που έχουν απορριφθεί εδώ και πολλά χρόνια και επανακάμπτουν αγνοώντας προκλητικά τις τεχνολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν τις σύγχρονες αμφίβιες επιχειρήσεις. Δυστυχώς κάποιοι μας μεταφέρουν ξανά στο σκεπτικό των αντίστοιχων επιχειρήσεων   του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου! 

Αν η μεταφορά γίνεται για την προενίσχυση των νησιών μας, θεωρούμε προφανώς τους αντιπάλους μας «χαϊβάνια»! Αν υπάρχει απόφαση για κατάληψη κάποιου νησιού,  τι πιο ωραία αφορμή να βυθίσουν ένα έμφορτο Ελληνικό αποβατικό πολεμικό πλοίο, που σε τεταμένη κατάσταση αποτελεί ΑΠΕΙΛΗ και στοχεύει κάποια «εχθρική αποβατική ενέργεια», (όπως με περισσό θράσος θα ισχυριστούν) και θα αποκτήσουν δικαιώματα και λόγο στη διεθνή κοινότητα!

Πολλοί θα πείτε «κι εσύ τι ανακατεύεσαι;;», «πέρασε η εποχή σου!», «τα χρόνια τρέχουν και αλλάζουν τα πράγματα!». Το μεγάλο κακό είναι ότι δυστυχώς αυτές οι αποφάσεις δεν παραπέμπουν στην εποχή μου αλλά πολύ πιο πίσω από αυτή. ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ, και με ΑΓΕΕΘΑ Αεροπόρο, τον Πτέραρχο Γιάγκο, καλή του ώρα!!

Το γελοίο βέβαια της υπόθεσης που μένει, είναι «η … ταχεία επέμβαση με αρματαγωγά» που ακόμη ισχυρίζονται … κάποιοι!

Ο λιμένας του Βόλου και ευρύτερα ο κλειστός Παγασητικός κόλπος, από περιβαλλοντικής άποψης είναι επιβαρυμένος στο παρελθόν από τα απόβλητα της οικείας βιομηχανικής ζώνης, την εκβολή ενός τμήματος του υδροφόρου της μεγάλης πεδιάδας της Θεσσαλίας και της μικρότερης του Αλμυρού, τις επιφανειακές αποπλύσεις από τα όμβρια στο Πήλιο και μια θαλάσσια κυκλοφορία αρκετά περιορισμένη από το στενό των Τρικέρων!! Ο συχνός ευτροφισμός είναι γνωστός σχεδόν κάθε χρόνο. Κι εμείς στέλνουμε ρυπογόνα πλοία με πολύ προσωπικό … ειλικρινά απορώ!!

Και ο πολιτικός κόσμος της Μαγνησίας;; Ποιος;; Όλοι αυτοί και αυτές που σκίζονται να παραμείνει η Ταξιαρχία στη Νέα Ιωνία  … αυτοί που θεωρούν υποδομή ανάπτυξης το στρατόπεδο και αγνοούν τις μεγάλες δυνατότητες της αστικής περιοχής … το βαρύ όνομα του Πηλίου! Κάποιες φορές σκέφτομαι με πίκρα ότι ίσως αυτοί μας αξίζουν!!

Είμαι βέβαιος ότι όλα αυτά τα έχουν σκεφθεί!  Είμαι σίγουρος ότι οι λόγοι  μεταφοράς είναι μικροπολιτικοί όπως πάντα. Αιτία πολέμου η μετακίνηση της Ταξιαρχίας για τα «πολιτικά ανθρωπάκια» που κοιτούν μέσα από τη γυάλα του προσωπικού τους πολιτικού κέρδους!! Και τα «στρατιωτάκια» προσπαθούν να στολίσουν τη παραμονή της Ταξιαρχίας με βαρύγδουπες εξαγγελίες για «αλλαγή δομής», «αποκέντρωση δυνάμεων». Όλα κενά περιεχομένου!! Το μόνο που μένει είναι το ότι στέλνουν μια  περιβαλλοντική βόμβα στο λιμάνι!!

Το μόνο που μπορεί να περιμένω, έστω και αργά, είναι να ξυπνήσει κανένας από τον ΠΝ και να βάλει τις φωνές, γιατί δυστυχώς βάλαμε ξανά στη μεγάλη σκούνα τιμονιέρη τον Παπάγο!! 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης