Υποστηριξε το militaire
ΠΑ
28/05/2021 | 06:15 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

Οι 2 εμπνευστές του ονείρου για την επιστροφή του Spitfire της ΠΑ στο Τατόϊ

Οι 2 εμπνευστές του ονείρου για  την επιστροφή του Spitfire της ΠΑ στο Τατόϊ

Υποδεχθήκαμε χθες το Spitfire της ελληνικής ΠΑ στο Τατόϊ, αλλά δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι οι δύο εμπνευστές αυτού του εγχειρήματος έλειπαν ανεξήγητα από την υποδοχή του. Ποιοι είναι;

Ο Επίτιμος Α/ΓΕΑ Πτέραρχος Γιώργος Αυλωνίτης και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών και νυν δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας. Η ιστορία του Spitfire ξεκινά πολλά χρόνια πίσω, το 2006, όταν ο Γ.Αυλωνίτης ήταν Α/ΓΕΑ και ο Π.Δούκας υφυπουργός Οικονομικών. Τους δύο τους συνδέει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.

Ο πατέρας του Πτέραρχου Αυλωνίτη,ήταν υπόλογος-μηχανικός στο  Spitfire  του πατέρα του Πέτρου Δούκα,  Γιώργου που έφερε την 336 Μοίρα πίσω στην Ελλάδα ως μοίραρχος.

Το αεροσκάφος Spitfire τοποθετήθηκε το 2006 στο Μουσείο στο Τατόι, που μόλις είχε ανακαινιστεί και ήταν σε άριστη εξωτερικά κατάσταση. Η ιδέα να πετάξει ξανά προέκυψε σε μία συζήτηση που είχαν οι γιοι των δύο πολεμιστών της Μέσης Ανατολής. Ο Πέτρος Δούκας ρώτησε αν μπορεί να πετάξει το αεροσκάφος και ο Γιώργος Αυλωνίτης απάντησε ότι μπορεί να γίνει αρκεί να υπάρξουν τα απαραίτητα κονδύλια. Τα χρήματα βρέθηκαν και οι εργασίες ξεκίνησαν στο ΚΕΑ πρώτα στο Ελληνικό και μετά στον Άραξο.

Ο Πτέραρχος Αυλωνίτης ολοκλήρωσε τη θητεία του, ο Πέτρος Δούκας έφυγε από τη θέση του υφυπουργού Οικονομικών και το έργο για να βρεθεί το Spitfire στον αέρα συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε χθες. Ωστόσο τίποτα δεν θα είχε γίνει αν δεν υπήρχε το ξεκίνημα από τους δύο φίλους που τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο τους πατεράδες τους.

Τώρα ,γιατί ουδείς από την ΠΑ σκέφθηκε να τους καλέσει θα πρέπει να μας το απαντήσει ο Α/ΓΕΑ Γιώργος Μπλιούμης που έσπευσε πρώτος, πρώτος να βγάλει φωτογραφία στο αεροσκάφος…Από φωτογραφίες πάμε καλά στην ΠΑ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys
booksandtoys

Δείτε επίσης