Υποστηριξε το militaire
18/04/2021 | 06:30

“Προσοχή και σκεπτικισμός για την πρόταση Ερντογάν περί διάσκεψης”-Πρέσβυς ε.τ Δ.Καραϊτίδης

Militaire News

Ο πρέσβυς ε.τ Δημήτρης Καραϊτίδης μιλά για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και επισημαίνει τους κινδύνους που ενέχει η πρόταση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για διεθνή διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο. Προσοχή και σκεπτικισμό συνιστά ο κ.Καραϊτίδης:

“…ο κ.Ερντογάν σκέπτεται μία διάσκεψη που θα νομιμοποιεί την Τουρκία σε ότι αφορά πολλές από τις απαιτήσεις και τις στοχεύσεις που έχει …Την αντιμετωπίζω με δυσπιστία και ανησυχία. Δεν διευκρινίζεται ποιοι θα συμμετέχουν ,ποιοι θα ΄ναι οι στόχοι της …Μπορούμε να εξετάσουμε μια τέτοια διάσκεψη μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου ,αλλά η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καν το διεθνές δίκαιο της θάλασσας…Προφανώς υποκρύπτει κάποια μεθόδευση που δικαιολογεί και δυσπιστία και άκρα προσοχή “, λέει ο κ.Καραϊτίδης.

Μπορούμε να αποφύγουμε την πρόταση που έχει την πλήρη υποστήριξη της Γερμανίας κυρίως αλλά και των άλλων Ευρωπαίων;

“Μπορούμε να εκφράσουμε το σκεπτικισμό μας και την άκρα επιφυλακτικότητα μας για τη σκοπιμότητα της διάσκεψης δεν θα ήταν χρήσιμο ούτε σκόπιμα ευθύς εξαρχής να πούμε ότι εμάς αυτή η ίδια σκέψη μας φαίνεται ύποπτη περίεργη και επομένως είμαστε από την αρχή αντίθετοι. Επιβάλλεται να ζητήσουμε να οριστούν ευθύς εξαρχής ως προϋπόθεση δεσμευτικοί κανόνες για τη διάσκεψη , όπως η εφαρμογή του δικαίου της θάλασσας Άλλωστε το δίκαιο της θάλασσας το έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μέρους του ευρωπαϊκού κεκτημένου”.

Ο πρέσβυς ε.τ Δημήτρης Καραϊτίδης υπήρξε διευθυντής των διπλωματικών γραφείων δύο πρωθυπουργών: του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Ασφαλώς με τον πρώτο ο κ.Καραϊτίδης έζησε άλλες εποχές διπλωματίας κατά τις οποίες η Ελλάδα δεν υποτιμούσε τη φιλία και τη συμμαχία με καμία χώρα της περιοχής, όσο μικρή κι αν ήταν. Αργότερα περάσαμε στο δόγμα της απόλυτης στοίχισης με όσα λέει η ΕΕ.

•Ενισχύστε το κανάλι του Militaire.gr στο YouTube, κάνοντας κλικ στο κουμπί ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. Είναι σημαντικό για να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα. Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα JOIN-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του Υοu Tube.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης