Υποστηριξε το militaire
Κοινωνία
09/04/2021 | 11:31
Militaire News

1821-2021: “Ο ΟΡΚΟΣ”— Διαδικτυακή ‘Εκθεση Ζωγραφικής του Βαγγέλη Τζερμιά

1821-2021: “Ο ΟΡΚΟΣ”— Διαδικτυακή ‘Εκθεση Ζωγραφικής του Βαγγέλη Τζερμιά

1821-2021: “Ο ΟΡΚΟΣ”— Διαδικτυακή ‘Εκθεση Ζωγραφικής του εικαστικού Βαγγέλη Τζερμιά, με την επιμέλεια της ιστορικού (Παν/μίο Sorbone) Λουίζας Καραπιδάκη (Ακαδημία Αθηνών- Κέντρο Ερευνας Ελληνικής Λαογραφίας).

Πρόκειται για είκοσι (20) ζωγραφικά έργα με ιστορικές αναπαραστάσεις και πορτραίτα Αγωνιστών, στα οποία ο ζωγράφος εξιστορεί μεταξύ άλλων τον Όρκο των Αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης στα σύμβολα της Πίστης. Μέσα από το έργο του αναδεικνύει τη σύμπνοια, την αφοσίωση και την απόλυτη δέσμευση των πρωταγωνιστών για ένα κοινό σκοπό, όπως αυτόν της ελευθερίας και παράλληλα «απελευθερώνει τις δυνάμεις» με έναν τρόπο μεταφυσικό που είναι συνυφασμένος με την συνείδηση του καθενός.

Ο Βαγγέλης Τζερμιάς εμπνεύστηκε από τα γραπτά του Πωλ Βαλερύ: «Η ΜΝΗΜΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ».

Η ιστορικός Λουίζα Καραπιδάκη σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι ορκωμοσίες των αγωνιστών της Επανάστασης του ‘21 ήταν θρησκευτικές δοξολογίες κατάνυξης με την παρουσία ιερέων, αγιασμό λαβάρων, ευλογία των όπλων και χρήση πάσης φύσεως θρησκευτικών συμβόλων. Μια τέτοια τελετή ορκωμοσίας επιλέγει και φιλοτεχνεί για τον ιδιαίτερα φορτισμένο χώρο του Πολεμικού Μουσείου ο Βαγγέλης Τζερμιάς».

Λόγω της υγειονομικής συνθήκης η Έκθεση δεν είναι ανοικτή για το κοινό, ωστόσο μπορείτε να πλοηγηθείτε ψηφιακά ΕΔΩ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης