Υποστηριξε το militaire
Στιγμές Ιστορίας
30/12/2020 | 06:10 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

Ο Ψυχρός Πόλεμος, το υποβρύχιο ΤΡΙΑΙΝΑ και ο Τζαννετάκης! Ανέκδοτες φωτογραφίες

Ο Ψυχρός Πόλεμος, το υποβρύχιο ΤΡΙΑΙΝΑ και ο Τζαννετάκης! Ανέκδοτες φωτογραφίες

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Στο σημερινό σημείωμα θα γυρίσουμε τον χρόνο πολύ πίσω…

Πενήντα πέντε ολόκληρα χρόνια!

Ο εμφύλιος πόλεμος του 1946-1949 ήταν μια τραγωδία για την Ελλάδα.

Με τελική νίκη της δημοκρατικής κυβερνήσεως, η Ελλάδα έγινε μέλος του ΝΑΤΟ το 1951 και απέστειλε χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις στον πόλεμο στην Κορέα.

 Αν και η απόκτηση καινούργιων υποβρυχίων δεν ήταν προτεραιότητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, Βρετανικά υποβρύχια δανείστηκαν στην Ελλάδα.

 Αυτά τα υποβρύχια, όλα περιορισμένης εμβέλειας βετεράνοι του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, λειτούργησαν στο Ελληνικό Ναυτικό μέχρι το Δεκέμβριο του 1958, όταν και επιστράφηκαν στο Βρετανικό Ναυτικό.

Ο «ψυχρός πόλεμος» μαίνεται λοιπόν και η χώρα σφιχταγκαλιασμένη πολιτικά και εξοπλιστικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκεται κάτω από την απόλυτη επιρροή τους.

Η Ουάσιγκτον παραχωρεί απλόχερα πολεμικό υλικό που σταδιακά αποσύρει από το οπλοστάσιο της σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Ανάμεσα τους και υποβρύχια.

Τα σύγχρονα για την εποχή «σιωπηλά και αθόρυβα κυνηγόσκυλα» των βυθών.

Βρισκόμαστε στο 1964.

Οι Αμερικανοί  μετά τον «Ποσειδώνα» και την «Αμφιτρίτη», μας δωρίζουν και το «Τρίαινα».

Το πρώην USS SCABBARD FISH (SS-397)

Η προετοιμασία για την παραλαβή του αρχίζει.

Το ΓΕΝ που καταρτίζει τον κατάλογο του πληρώματος παραλαβής του από τον Σαν Φραντσίσκο, τοποθετεί επί κεφαλης ένα νεαρό και πολύ υποσχόμενο πλωτάρχη, που ξεχωρίζει για την επαγγελματική του επάρκεια και τα ηγετικά του προσόντα.

Τον Τζαννη Τζαννετακη που στη συνέχεια  το όνομα του συνδέθηκε με την ιστορία της χώρας, όχι μόνο ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, αλλά και για μια γενναία πράξη του που του στοίχισε εξορία και διώξεις.

Τρία περίπου χρόνια αργότερα, έχοντας μπροστά του ορθάνοικτο τον δρόμο μέχρι τις χρυσές πλάκες του Ναυάρχου, προτίμησε την δύσκολη ατραπό της τιμής και της αξιοπρέπειας και μια μέρα μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, πέταξε στο τραπέζι του Α/ΓΕΝ την παραίτηση του και έβγαλε την στολή…

ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΘΕΙΟ ΣΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ

Ο Τζαννής Τζαννετάκης γεννήθηκε στο Γύθειο Λακωνίας την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 1927 και ήταν γιος του αρεοπαγίτη Πέτρου Τζαννετάκη. 

Από την πλευρά του πατέρα του καταγόταν από την παλιά οικογένεια της Μάνης των Γρηγοράκηδων.

Διακρίθηκε ως αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, υπηρετώντας στο Βασιλικό Ναυτικό την περίοδο 1949-1967 και φθάνοντας μέχρι τον βαθμό του πλωτάρχη το 1961.

 Φοίτησε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (1945-1949), στη Σχολή Ηλεκτρονικού Πολέμου των ΗΠΑ (1957) και στη Σχολή Πολέμου (1967), ενώ έλαβε πτυχίο Κυβερνήτη Υποβρυχίων το 1963.

 Από το 1959 έως το 1960 διετέλεσε κυβερνήτης της κανονιοφόρου “Λάσκος”, ενώ την περίοδο 1963-1967 ήταν κυβερνήτης υποβρυχίων. 

Παραιτήθηκε στις 22 Απριλίου 1967 λόγω της αντίθεσής του με τη Δικτατορία.

 Τον Ιούλιο του 1969 συνελήφθη και εξορίστηκε από το δικτατορικό καθεστώς στα Κύθηρα, όπου και παρέμεινε εκτοπισμένος κατά το διάστημα 1969-1971.

Η ομάδα παραλαβής του υποβρυχίου λοιπόν, πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες αρκετούς μήνες νωρίτερα για να εξοικειωθεί με το σκάφος, να επιβλέψει τις επισκευές και τις μεταρρυθμίσεις.

Στις 26 Φεβρουαρίου του 1964 στο «Τρίαινα» υψώθηκε η ελληνική σημαία.

Ήταν ένα υποβρύχιο τύπου « Balao» το οποίο είχε αναβαθμισθεί σαν Fleet Snorkel Submarine προ της παραδόσεώς του.

Το 1980, το ΤΡΙΑΙΝΑ παροπλίσθηκε για εκπαιδευτική χρήση.

Εξωτερικά χαρακτηριστικά σκάφους
Διαστάσεις: 95/8,2/5,2 μέτρα
Εκτόπισμα: 1.816/2.425 τόν.
Ταχύτητα: 20/10 κόμβοι
Οπλισμός: 10 Τ/Σ 21 ιντσών (6 στην πλώρη και 4 στην πρύμη)
Πλήρωμα: 80 άτομα.

ΑΠΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ… ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

 Από τα έδρανα της εθνικής μας αντιπροσωπείας  πέρασε μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ένας στρατιωτικός καριέρας που όταν η  συνείδηση του αλλά και η απαρασάλευτη πίστη του στο κοινοβουλευτικό καθεστώς συνάντησαν τους στρατοκράτες πραξικοπηματίες της 21ης Απριλίου,  είχε το θάρρος να σηκωθεί και να φύγει!
Το όνομα του, Τζαννής Τζαννετάκης. Πλωτάρχης του τότε Βασιλικού Ναυτικού, κυβερνήτης του υποβρυχίου «Τρίαινα» (το οποίο ο ίδιος είχε παραλάβει 3 χρόνια νωρίτερα μεταβαίνοντας στις ΗΠΑ) στις 22 Απριλίου 1967 – την αμέσως επομένη του πραξικοπήματος – υποβάλλει την παραίτηση του και λίγο καιρό μετά πιάνει δουλειά στον ιδιωτικό τομέα.
Το 1969 συλλαμβάνεται.

 Μετά από «περιήγηση» σε όλα τα κάτεργα της Στρατιωτικής Αστυνομίας του καθεστώτος , της διαβόητης ΕΣΑ του Ιωαννίδη εξορίζεται στην Αγία Πελαγία των Κυθήρων.
Με την πολιτική αναμείχθηκε με την Μεταπολίτευση. 

Στο πλευρό του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

 Έβαλε και υποψηφιότητα  στις πρώτες ελεύθερες εκλογές αλλά οι Αθηναίοι δεν τον τίμησαν με τον σταυρό προτίμησης. Προτίμησαν τους γιαλαντζί ή ντεμέκ αντιστασιακούς…
Και όμως, ο Τζαννετάκης πήγε στον ΕΟΤ. Ανέλαβε γενικός γραμματέας του Οργανισμού και σε αυτόν οφείλεται το ξαναζωντάνεμα παραδοσιακών οικισμών σε πολλές περιοχές της χώρας μας, η δημιουργία χιονοδρομικών κέντρων όπως ο Παρνασσός, το άνοιγμα της Επιδαύρου στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, οι πρώτες ιδέες για την κατασκευή μαρινών και την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.

Επί 30 χρόνια ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική, από την οποία αποχώρησε πριν τις εθνικές εκλογές του 2007, αφού πρώτα είχε θητεύσει ως Υπουργός σε σειρά κυβερνήσεων, φτάνοντας στο αξίωμα του Πρωθυπουργού.

Ήταν επίσης, υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων στις Δημοτικές Εκλογές του 1982, με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας του Ευάγγελου Αβέρωφ.

Διετέλεσε Πρωθυπουργός και ταυτόχρονα Υπουργός Εξωτερικών και Υπουργός Τουρισμού της Κυβέρνησης Συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και Συνασπισμού της Αριστεράς, από τις 2 Ιουλίου έως τις 11 Οκτωβρίου του 1989.

 Μια από τις ιστορικές στιγμές της θητείας του ήταν το κάψιμο των φακέλων κοινωνικών φρονημάτων που διατηρούσε έως τη Μεταπολίτευση η Ασφάλεια, ενώ την ίδια περίοδο ιδρύθηκε και η ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα.

Τον Αύγουστο του 2007, αμέσως μετά από την ανακοίνωση της προκήρυξης πρόωρων εκλογών για τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, επισκέφθηκε τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου για να του ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές του 2007 και έτσι αποσύρθηκε από την πολιτική.

Πηγή

Αρχείο ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΟΥΤΣΑΝΗ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης