Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
06/10/2020 | 06:00 (ενημερώθηκε 4 έτη πριν)
Militaire News

ΥΠΕΘΑ: Ούτε την υπουργική απόφαση για τους “εγκλωβισμένους από τον κορονοϊό ανυπότακτους” δεν έχουν υπογράψει

ΥΠΕΘΑ: Ούτε την υπουργική απόφαση για τους

 Στο ζήτημα  των ανυπότακτων εξωτερικού που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα λόγω των εκτάκτων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία, επανέρχονται με ερώτηση τους 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρουν στην ερώτηση τους:

“…Καταθέσαμε την αρ. πρωτ.8036/7-7-2020 Ερώτηση με θέμα: «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με την παρ.5 του άρθρου 54 του ν. 3421/2005 για τους ανυπότακτους εξωτερικού λόγω των εκτάκτων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία».

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας  απαντώντας στη σχετική Ερώτηση, με το αρ. πρωτ. Φ.900α/2638/17201/24-7-2020  μας ενημέρωσε ότι λόγω των έκτακτων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία, δύναται να παραταθεί το χρονικό διάστημα της παραμονής τους στην Ελλάδα για όσο χρόνο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες και μέχρι τη συμπλήρωση τριών (3) μηνών συνολικά.

Στο τέλος του εγγράφου αναγράφεται ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ έχουν συντάξει σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, προκειμένου με αυτή να καθοριστεί η διοικητική διαδικασία, οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς και οι λεπτομέρειες εισόδου και παραμονής στην Ελλάδα των ανυπότακτων εξωτερικού, χωρίς έλεγχο της στρατολογικής τους κατάστασης, όπως προβλέπεται από την εξουσιοδοτική διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 54 του ν. 3421/2005».

Δεδομένου ότι  μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μεταβολή των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, αντιθέτως αυτές έχουν επιδεινωθεί, είναι εύλογη η απορία και  η ανησυχία  των ενδιαφερομένων ανυπότακτων εξωτερικού, που  επέλεξαν την Ελλάδα, ως ασφαλέστερο υγειονομικά προορισμό,  να αναμένουν  την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης  για την παράταση της παραμονής τους στη χώρα για όσο χρόνο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες και χωρίς την αναφορά  των τριών μηνών συνολικά ως περιοριστικό χρονικό όριο.

Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή η ρυθμιστική για το θέμα Υπουργική Απόφαση αναμένεται σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου από τον Ιούλιο 2020,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός     

Πότε  θα εκδώσετε την επίμαχη και αναγκαία Υπουργική Απόφαση προκειμένου με αυτή να καθοριστεί η διοικητική διαδικασία, οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς και οι λεπτομέρειες εισόδου και παραμονής στην Ελλάδα των ανυπότακτων εξωτερικού για όσο χρόνο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες  λόγω της πανδημίας;

Ο  Ερωτώντες  Βουλευτές

Δρίτσας Θεόδωρος

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βίτσας Δημήτρης

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Ιωάννης

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Λάππας Σπυρίδων

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη  Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φίλης Νίκος

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός  Γεώργιος

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης