Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
10/09/2020 | 06:24 (ενημερώθηκε 4 έτη πριν)
Militaire News

Ο εξοπλιστικός πυρετός και το ανέκδοτο της αλλαγής του νόμου περί προμηθειών! Οι 30 ημέρες που διαρκούν ήδη 1 χρόνο!

Ο εξοπλιστικός πυρετός και το ανέκδοτο της αλλαγής του νόμου περί προμηθειών! Οι 30 ημέρες που διαρκούν ήδη 1 χρόνο!

Η ΝΔ στην αντιπολίτευση σε κάθε ευκαιρία στην επιτροπή εξοπλιστικών στην βουλή προέβαλε έντονα το αίτημα αλλαγής του νόμου “περί ΜΗ προμηθειών” (ν3978/11) όπως η ίδια κατονόμαζε καθ΄ όσον μετά από την πολυετή εφαρμογή του αποδείχθηκε όχι μόνον αναποτελεσματικός αλλά και μια από τις κύριες αιτίες της άρνησης συμμετοχής στις διαδικασίες ακόμη και των αποκλειστικών προμηθευτών συντήρησης σημαντικών αμυντικών συστημάτων,

Στην ΔΕΘ του 2018 είχε αναγγελθεί ότι εντός του έτους (2018) θα άλλαζε ριζικά ο νόμος με κύριο προσανατολισμό την κρατούσα διεθνή εμπορική πραγματικότητα χωρίς να παραβιάζει την διαφάνεια.

Αυτό μετά από διαβούλευση με φορείς, Γενικά Επιτελεία, παρουσίαση στην επιτροπή της βουλής, τον έλεγχο από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής διαμορφώθηκε σε τελικό σχέδιο νόμου τον Ιανουάριο του 2019.

Οι αλλαγές στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και οι εκλογές οδήγησαν σε υπέρμετρη καθυστέρηση και στην απαίτηση παρουσίας του σχεδίου στην νέα ηγεσία σε επίπεδο ΣΑΜ (Συμβούλιο Άμυνας) περί τον Σεπτέμβριο του 2019.

Εκεί μετά την πλήρη αιτιολόγηση αλλαγής του νόμου και παρουσίασης του εκφράστηκε  η άποψη από ΜΗ μέλος του ΣΑΜ ότι ο νόμος δεν χρειάζεται αντικατάσταση αλλά ενδεχομένως πολύ μικρή παρέμβαση και γι΄ αυτό ο ίδιος θα εισηγηθεί κάτι σχετικό σε ένα μήνα .
Σήμερα εξακολουθούμε να περιμένουμε μετά από ένα χρόνο να περάσουν… αυτές οι τριάντα ημέρες παρά το ότι αρχές Αυγούστου δημοσιεύματα ανέφεραν “απαίτηση του Μαξίμου εντός Αυγούστου να έχουμε τον νέο νόμο περί αμυντικών προμηθειών”, παρά το ότι στην κεφαλή του Υπουργείου έχουμε δύο νομικούς.

Να δούμε τι θα ακούσουμε για τον νόμο στην ΔΕΘ του 2020, εκτός εαν και πάλι, όπως και στο ΣΑΜ, επικρατήσει το loby της Θεσσαλονίκης που δεν θέλει να θίγονται τα “μεγάλα έργα” του club μια και από το βήμα της βουλής ο Βενιζέλος είχε αναφέρει “μη τολμήστε να αλλάξετε το νόμο περί προμηθειών”.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης