Υποστηριξε το militaire
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
03/09/2019 | 06:15 (ενημερώθηκε 5 έτη πριν)
Militaire News

Η βόμβα του προσφυγικού-μεταναστευτικού και η προσγείωση στην σκληρή πραγματικότητα

Η βόμβα του προσφυγικού-μεταναστευτικού και η προσγείωση στην σκληρή πραγματικότητα

Η έξαρση που παρατηρείται στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, προβληματίζει αλλά και προσγειώνει στην πραγματικότητα όσους πίστεψαν ότι μπορούν να “σφραγίσουν” τα σύνορα. Χερσαία και θαλάσσια. Τα σύνορα μπορούν να φυλαχθούν καλύτερα, οι περιπολίες μπορούν να ενταθούν, τα μέσα επιτήρησης να πολλαπλασιαστούν και να βελτιωθούν, αλλά το να πιστεύουμε ότι είναι εφικτό να “σφραγίσουμε” τα σύνορα και να “μην περνά κουνούπι”, είναι απλά μεγάλα λόγια.

Οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων το τελευταίο διάστημα το αποδεικνύουν. Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στα νησιά του Αιγαίου, όπου έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες αιφνιδιαστήκαμε από αποβιβάσεις μεταναστών και προσφύγων. Πρόβλημα υπάρχει και στον Έβρο. 7.081 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει από την αρχή του χρόνου από τον Έβρο ,όταν στη Μυτιλήνη ο αριθμός αυτός είναι 9.057.

Όσο οι ροές των μεταναστών και των προσφύγων παραμένουν αυξημένες, όσους κι αν μεταφέρουμε από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, το πρόβλημα δεν λύνεται. Η αναχαίτισή τους παραμένει μεγάλο πρόβλημα και αν η Ελλάδα δεν βοηθηθεί από τους Ευρωαπίους ουσιαστικά κι όχι στα λόγια στο μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι στον χειμώνα και στις κακές καιρικές συνθήκες. Οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουν βοηθήσει πραγματικά την Ελλάδα και στην επιτήρηση των συνόρων της. Όχι μόνο σ΄ αυτή βεβαίως. Αν ο Ευρωπαίοι δεν σπεύσουν να μοιραστούν το πρόβλημα και να δεχτούν κόσμο στις χώρες τους, η βόμβα που έχει τοποθετηθεί στην Ελλάδα πολύ σύντομα θα εκραγεί.
Η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης αφέθηκε να αντιμετωπίσει περίπου μόνη την μεγάλη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση που έχει ξεσπάσει όχι μόνο λόγω του πολέμου στη Συρία. Κι όσο κι αν τα κόμματα μας τσακώνονται -και γι΄ αυτό- θα πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα με τις δυνατότητες που είχε έκανε ότι μπορούσε.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι καταλαβαίνει το μέγεθος του προβλήματος όπως και το γεγονός ότι στον τομέα της αναχαίτισης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών ειδικά στη θάλασσα, λίγα πράγματα μπορεί να κάνει. Από τη στιγμή που οι βάρκες ξεκινούν από τα Μικρασιατικά παράλια είναι περίπου βέβαιο ότι πρόσφυγες και μετανάστες θα αποβιβαστούν σε κάποιο νησί. Ακόμη και κολυμπώντας. Κανένας Λιμενικός και κανένα στέλεχος του ΠΝ που συμμετέχει στις περιπολίες δεν πρόκειται να αφήσει άνθρωπο να πνιγεί στις θάλασσές μας. Αυτό είναι νομίζουμε αυτονόητο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης