Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Ο Τσίπρας ανακοίνωσε από τους Δελφούς επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια

Ο Τσίπρας ανακοίνωσε από τους Δελφούς επίσημη  επίσκεψη στα Σκόπια

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος, μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή.

Η επίσκεψη θα γίνει πολύ σύντομα, είπε ο πρωθυπουργός.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ορόσημο για την ιστορία όχι μόνο των δύο χωρών, αλλά συνολικά για τα Βαλκάνια, διότι είναι η πρώτη φορά που σε ένα διμερές ζήτημα, ο εθνικισμός ηττήθηκε, βρέθηκε στο περιθώριο, γιατί η δύναμη της συνεργασίας, η ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης, ο σκοπός της σταθερότητας και της συνανάπτυξης, έδωσαν τον τόνο, είπε ο πρωθυπουργός.

“Σήμερα, η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι πλέον οι δύο πλευρές ενός δυσεπίλυτου γρίφου για τη διεθνή κοινότητα. Είναι δύο γείτονες που επενδύουν στη φιλία, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη και δίνουν το παράδειγμα όχι μόνο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Και η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να χτίζει πάνω σε όσα πετύχαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών”, σημείωσε.

Η κυβέρνηση του και η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, βρέθηκαν ενώπιον μιας ιστορικής ευκαιρίας, είπε ο κ. Τσίπρας.

“Για πρώτη φορά, υπήρξαν δύο κυβερνήσεις και στις δυο πλευρές των συνόρων αποφασισμένες να αδράξουν αυτή την ευκαιρία. Να συζητήσουν, να διαβουλευτούν, να διαπραγματευτούν σκληρά αλλά με ειλικρίνεια και προωθητικό πνεύμα και φυσικά, το σημαντικότερο, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί για τρεις δεκαετίες”, εξήγησε.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας εξήρε τις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ, του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του νυν Γιώργου Κατρούγκαλου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης