Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
03/12/2018 | 16:01
Militaire News

Γαλλία: Η πρώτη νεκρή από τα επεισόδια

Γαλλία: Η πρώτη νεκρή από τα επεισόδια

Μια 80χρονη η οποία είχε τραυματιστεί στο διαμέρισμά της από θραύσματα δακρυγόνου που εκτοξεύθηκε στη διάρκεια των επεισοδίων που ακολούθησαν τις διαδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στη Μασσαλία, πέθανε την Κυριακή στο χειρουργείο ενός νοσοκομείου της πόλης, δήλωσαν σήμερα συγκλίνουσες πηγές.

Η ηλικιωμένη, που είχε γεννηθεί τον Ιούλιο του 1938 και ήταν αλγερινής εθνικότητας, βρισκόταν στο σπίτι της, κλείνοντας τα παράθυρα του διαμερίσματός της, στον τέταρτο όροφο ενός κτιρίου κοντά στην Κανεμπιέρ, όταν ένα βλήμα τη χτύπησε στο πρόσωπο, δήλωσαν οι πηγές αυτές.

Διακομίστηκε στο νοσοκομείο Τιμόν και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Κονσεπσιόν, χειρουργήθηκε αλλά πέθανε «από χειρουργικό σοκ», δήλωσε ο εισαγγελέας της Μασσαλίας, Ξαβιέ Ταραμπέ.

«Βρέθηκαν πάνω της θραύσματα δακρυγόνων», διευκρίνισε ο εισαγγελέας. «Όμως, στο στάδιο αυτό, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε αν υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στον τραυματισμό και στον θάνατο», διευκρίνισε ο Ταραμπέ. Σήμερα αναμένεται να διενεργηθεί νεκροψία.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν χθες βράδυ στο Παλιό Λιμάνι, και στη συνέχεια στην Κανεμπιέρ, έπειτα από μια ημέρα που σημαδεύτηκε από πολλές διαδηλώσεις στην πόλη, έπειτα από κάλεσμα των «κίτρινων γιλέκων», της CGT αλλά και μιας συλλογικότητας που δημιουργήθηκε μετά τον θάνατο οκτώ ανθρώπων από την κατάρρευση δύο κτιρίων στις αρχές Νοεμβρίου στο κέντρο της πόλης.

«Η ηλικιωμένη έκλεινε τα παράθυρα του διαμερίσματός της για να αποφύγει τον καπνό από τα δακρυγόνα και δέχθηκε ένα καταπρόσωπο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαλίμ Μούσα, δικηγόρος μιας φίλης του θύματος που κατοικεί στο απέναντι κτίριο.

Εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να προσδιοριστεί αν «ήταν το δακρυγόνο ή η ιατρική μεταχείριση» ενός ανθρώπου «με ευαίσθητη υγεία» που προκάλεσε τον θάνατο.

Οι αστυνομικοί ζητούν συνάντηση με Μακρόν

Το σύνολο των αστυνομικών συνδικάτων ζητούν να γίνουν δεκτοί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά τις βιαιότητες που σημειώθηκαν κατά της διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων», δήλωσαν σήμερα οι γενικοί γραμματείς τους στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα επτά συνδικάτα, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν υιοθετήσει ενιαία στάση, θέλουν να εκθέσουν τη «σοβαρότητα της κατάστασης» και απαιτούν η στρατηγική της δημόσιας τάξης να προσαρμοστεί σε περίπτωση νέας κινητοποίησης, εξήγησαν οι γενικοί γραμματείς τους.

«Θέλουμε να διασαφηνίσουμε ποια στρατηγική θα υιοθετηθεί για το ερχόμενο Σάββατο στο θέμα της δημόσιας τάξης και της διατήρησης της τάξης. Είναι επείγον», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταβίντ Λε Μπαρ, γενικός γραμματέας του συνδικάτου επιτρόπων εθνικής αστυνομίας (SPCN), καθώς εκκλήσεις για μια τέταρτη διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων» το Σάββατο στο Παρίσι κυκλοφορούν ήδη στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Έχουμε ζητήσει χωρίς επιτυχία να γίνουμε δεκτοί από τον υπουργό Εσωτερικών. Ζητάμε τώρα να γίνουμε δεκτοί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θέλουμε να εξηγήσουμε τις δυσκολίες στη διαχείριση της διατήρησης της τάξης. Αν αυτό ξαναρχίσει όπως αυτό το Σάββατο, θα υπάρξουν τραυματίες και νεκροί στις δυνάμεις της τάξης», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Ντελάζ, γενικός γραμματέας της Alliance, στην οποία συμμετέχει η πλειονότητα των αστυνομικών.

Μπορεί τα διαβήματα όλων των αστυνομικών συνδικάτων να είναι παρόμοια, αλλά δεν έχουν ενιαία στάση σε αυτή την περίοδο των επαγγελματικών εκλογών. Έχουν ζητήσει να γίνουν δεκτοί από τον αρχηγό του κράτους τα εξής συνδικάτα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου: Alliance, Unite-SGP-FO, Unsa-Police, Synergies, SCSI-CFDT, SPCN και SICP.

Οι εκπρόσωποι αυτών των συνδικαλιστικών οργανώσεων υπογραμμίζουν το επίπεδο «εξάντλησης» των δυνάμεων της τάξης και τη «βία» την οποία αντιμετώπισαν κατά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο στο Παρίσι και στη Γαλλία.

Πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως οι Alliance, Synergies και SPCN επιθυμούν μια αλλαγή «παραδείγματος» στη διαχείριση της δημόσιας τάξης, με περισσότερη «ευκινησία» για τις δυνάμεις της τάξης σε περίπτωση νέας διαδήλωσης. Προτείνουν επίσης να μπορεί ο στρατός να κληθεί «σε ενίσχυση» για τη φύλαξη των δημοσίων κτιρίων.

«Πρέπει να δεχθούμε ότι οι δυνάμεις της τάξης θα απελευθερωθούν από ένα στατικό σχήμα. Δεν αντιμετωπίζουμε πλέον κλασικές διαδηλώσεις αλλά ένα φαινόμενο αντάρτικου πόλης. Η διατήρηση της τάξης ‘a la papa’ έχει τελειώσει», δηλώνει ο Λε Μπαρς.

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης