Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
10/08/2018 | 06:25 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Εμπόλεμη ζώνη η Ελλάδα! Τα θύματα των φυσικών καταστροφών και η νέα υπηρεσία αντιμετώπισής τους

Εμπόλεμη ζώνη η Ελλάδα! Τα θύματα των φυσικών καταστροφών και η νέα υπηρεσία αντιμετώπισής τους

Η αλλαγή ταμπέλας στην Πολιτική Προστασία δεν αρκεί από μόνη της για να αντιμετωπιστούν οι φυσικές καταστροφές που πλήττουν κατά καιρούς τη χώρα, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταργήθηκε και αντικαθίσταται, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ.Τσίπρας στη νέα υπηρεσία σημαντικό ρόλο θα ΄χουν τα Γενικά Επιτελεία τα οποία θα συμμετάσχουν στο διαρκές Επιτελείο Διοίκησης. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έτσι κι αλλιώς εμπλέκονταν και εμπλέκονται στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Πάντα σ΄ αυτές καταλήγαμε όταν η κατάσταση ξέφευγε από τον έλεγχο. Τώρα ο ρόλος αυτός γίνεται πιο συγκεκριμένος και μόνιμος.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποδείξει ότι έχουν τη δυνατότητα να εμπλακούν σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Όμως είναι νομίζουμε αντιληπτό πλέον ότι χωρίς την ενίσχυση των μέσων που απαιτούνται να έχουν στη διάθεσή τους για να αντιδρούν γρήγορα και αποτελεσματικά δεν θα μπορέσουν αν προσφέρουν στο 100%. Πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε με τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, αφού κακά τα ψέμματα η μεγαλύτερη προσφορά των ΕΔ ειδικά στην αντιμετώπιση πυρκαγιών έχει να κάνει με την αεροπυρόσβεση. Τα πθροσβεστικά μας αεροσκάφη έχουν βγάλει με το παραπάνω τα λεφτά τους και θα πρέπει να δούμε με τι θα τα αντικαταστήσουμε.

Δεν είμαστε ειδικοί στις πυρκαγιές ,ούτε θέλουμε να τους υποδυθούμε. Νομίζουμε όμως ότι θα πρέπει να μελετήσουμε πως αντιμετωπίζουμε μέχρι σήμερα τις φωτιές ,πόσο πίσω έχουμε μείνει σε μεθόδους αντιμετώπισής τους, τι μας προσφέρει η τεχνολογία στο επίπεδο της πρόληψης. Σ΄ όλα αυτά ελπίζουμε ότι το επιστημονικό προσωπικό που θα συμμετέχει στην νέα υπηρεσία θα βοηθήσει. Το θέμα είναι να ακούσουμε τι θα μας πουν και κυρίως να το εφαρμόσουμε.

Εδώ τίθεται κι ένα ακόμη θέμα, που έχει να κάνει με τη νοοτροπία μας. Ελπίζουμε ότι στη νέα υπηρεσία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών θα επικρατήσει αυτό που ακόμη λείπει στις ΕΔ: η…διακλαδικότητα. Το ποιος θα ΄χει τον πρώτο και ποιος τον δεύτερο λόγο, ελπίζουμε ότι δεν θα ΄ναι κάτι που θα απασχολήσει. Το ζητούμενο είναι να μην ξαναζήσουμε Μάνδρα και Μάτι…Αναφερόμαστε μόνο στις δύο τελευταίες μεγάλες τραγωδίες.

Ένας αναγνώστης μας συγκέντρωσε όλες τις μεγάλες τραγωδίες που έχουν πλήξει τη χώρα. Οι αριθμοί των θυμάτων συγκλονίζουν. Λες και ζούμε σε χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο:

δούμε μερικές, από την μεταπολίτευση έως σήμερα :

Πλημμύρες Αθήνα 1977 (37 νεκροί – δεκάδες τραυματίες)

Σεισμός Θεσσαλονίκης 1978 (49 νεκροί – 220 τραυματίες)

Σεισμός Αθήνας 1981 (20 νεκροί – 500 τραυματίες)

Φωτιά στην Αττική 1982 (2 νεκροί – δεκάδες τραυματίες)

Σεισμός Καλαμάτας 1986 (20 νεκροί – εκατοντάδες τραυματίες)

Πλημμύρες Αθήνα 1989 (7 νεκροί – δεκάδες τραυματίες)

Πλημμύρες Αθήνα 1994 (10 νεκροί – δεκάδες τραυματίες)

Σεισμός Αιγίου 1995 (26 νεκροί – εκατοντάδες τραυματίες)

Σεισμός Αθήνας 1999 (143 νεκροί – εκατοντάδες τραυματίες)

Φωτιές στην Πελοπόννησο 2007 (63 νεκροί – εκατοντάδες τραυματίες)

Πλημμύρες Αθήνα 2017 (20 νεκροί – δεκάδες τραυματίες)

Φωτιά στην Αττική 2018 (93 νεκροί μέχρι στιγμής )

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης