Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
10/05/2024 | 05:20 (ενημερώθηκε 2 εβδομάδες πριν)
Militaire News

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Μια συνάντηση χωρίς νόημα και χωρίς κέρδος για την Ελλάδα – Δ. Σταθακόπουλος

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Μια συνάντηση χωρίς νόημα και χωρίς κέρδος για την Ελλάδα - Δ. Σταθακόπουλος
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Γράφει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος*

” Με μικρό καλάθι ή μάλλον, καθόλου καλάθι στις 13 Μαΐου ”

Μετά τη ” διακήρυξη των Αθηνών” , υπήρξε κάποιο όφελος της Ελλάδας ; Σταμάτησαν οι προκλήσεις της Τουρκίας;

Το πρόσωπο της 22χρονης Ερντογανικής διακυβέρνησης της Τουρκίας είναι γνωστό, προβλέψιμο και πλήρως αναθεωρητικό , αναξιόπιστο, που φοράει δύο προσωπεία.

Ενίοτε το φιλικό και ενίοτε το απειλητικό, σύμφωνα με το εκάστοτε καιροσκοπικό συμφέρον της.

Παρά το ” συγχωροχάρτι” της 7ης Δεκεμβρίου 2023 στην Τουρκία, όπου βαφτίσαμε το ” κρέας ψάρι”, προχωρήσαμε με επιφύλαξη , αναμένοντας την εκ νέου μεταστροφή του Τούρκου Προέδρου στο απειλητικό του προσωπείο, όταν αυθαίρετα θα έκρινε πως τάχα απειλείται από την Ελλάδα, επειδή αυτή θα ασκούσε κάποιο κυριαρχικό της δικαίωμα.

Θα επέρριπτε τις ευθύνες του ” ναυαγίου ” ως συνήθως στην Ελλάδα και οι απειλές θα επέστρεφαν.

Ήδη ο Τούρκος Πρόεδρος, βάζει το ανυπόστατο δόγμα της “γαλάζιας πατρίδας ” στα σχολεία, έχει ενστάσεις για τα θαλάσσια πάρκα natura 2000 στο Αιγαίο, ζητά αποστρατικοποίηση των νησιών, συνεκμετάλλευση/ συνδιαχείριση του Αιγαίου, αμφισβητεί γενικά την υφαλοκρηπίδα, την ΑΟΖ και την κυριαρχία του Καστελόριζου και πολλών νησιών και βραχονησίδων. Συνεχίζει να θεωρεί ενεργό το ΤουρκοΛιβυκό μνημόνιο, καθώς και τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης, ως τάχα καταπιεσμένους Τούρκους.

Παράλληλα, καμία πρόοδος στο Κυπριακό, με τα Κατοχικά στρατεύματα μιας ΝΑΤΟικής χώρας ( Τουρκίας) να κατέχουν παράνομα , επί 50 χρόνια, εδάφη μιας χώρας της Ε.Ε ( Κύπρου), ενώ την καλοπιστία της Ελλάδας, την εκλαμβάνει ως αδυναμία. Εκμεταλλεύτηκε το καλό κλίμα με την Ελλάδα και την άρση του veto στο ΝΑΤΟ για Σουηδία – Φινλανδία, ούτως ώστε να πάρει τα F16, να μην του επιβληθούν κυρώσεις από την Ε.Ε , για την καταχρηστική συμπεριφορά του το καλοκαίρι του 2020 στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ μετέτρεψε την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Ήδη , μέσα στο Ορθόδοξο Πάσχα 2024, μετέτρεψε σε τζαμί και το προστατευόμενο μνημείο της Μονής της Χώρας , την στιγμή που έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Όλη η στάση του δηλώνει απαξία προς την Ελλάδα ως Κράτος και επομένως στο λαό και τους πολιτικούς εκπροσώπους της χώρας.
Στην παρούσα χρονική στιγμή, το μόνο που βλέπουμε είναι την Τουρκία ως πλήρως αναθεωρητική χώρα και μάλιστα, με την ανοχή της Ελλάδας στο διάστημα 7 Δεκ.2023 – 13 Μαΐου 2024.

Κανένα όφελος υπέρ της χώρας μας, πλην της ύφεσης των αεροπορικών παραβιάσεων.

Όμως, αυτό αρκεί για να θεωρούνται αυτές οι συναντήσεις επιτυχείς;

* Ο Δημ. Σταθακόπουλος, είναι Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου , Οθωμανολόγος-Τουρκολόγος. Συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών & Ευρασιατικών Μελετών του Πανεπιστημίου Πειραιά, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης