Υποστηριξε το militaire
Ιστορία
10/02/2018 | 00:01 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

10 Φεβρουαρίου 1962: Ανταλλαγή αμερικανού πιλότου U 2 με πράκτορα της KGB

10 Φεβρουαρίου 1962: Ανταλλαγή αμερικανού πιλότου U 2 με πράκτορα της KGB

Η «υπόθεση Φράνσις Γκάρι Πάουερς» ξεκίνησε τον Μάιο του 1960. Πάουερς λεγόταν ο πιλότος του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνο U – 2 που πετούσε  στον σοβιετικό ουρανό. Οι Σοβιετικοί το κατέρριψαν. Αυτόματα, οι σχέσεις Ανατολής – Δύσης έφτασαν σε αδιέξοδο με προφανή τον κίνδυνο να διακοπούν οι συνομιλίες για τον διεθνή αφοπλισμό που διεξάγονταν στη Γενεύη. Οπωσδήποτε, το επεισόδιο ματαίωσε τη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Σοβιετική Ένωση, τη Βρετανία και τη Γαλλία που προγραμματιζόταν από καιρό.

Αρχικά, οι Αμερικανοί αρνήθηκαν ότι ο πιλότος τους κυβερνούσε κατασκοπευτικό αεροπλάνο, κάτι που τελικά παραδέχτηκαν. Ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Χρουστσόφ, απαίτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Αϊζενχάουερ, συγνώμη. Ο Αϊζενχάουερ αρνήθηκε, δηλώνοντας όμως ότι η πτήση των U – 2 θα σταματούσε.

Ο Γκάρι Πάουερς πέρασε από δίκη. Στις 19 Αυγούστου του 1960, το σοβιετικό δικαστήριο τον καταδίκασε σε δέκα χρόνια φυλάκιση. Έμεινε στις σοβιετικές φυλακές ενάμισι χρόνο, ως τις 10  Φεβρουαρίου 1962. Την ημέρα εκείνη, μεταφέρθηκε στο Ανατολικό Βερολίνο. Εκεί, οι Σοβιετικοί τον αντάλλαξαν με τον πράκτορα της KGB (Σοβιετικής αντικατασκοπίας) Ρούντολφ Άμπελ που είχε πέσει στα χέρια των Αμερικανών.

ΠΗΓΗ: historyreport.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης