Υποστηριξε το militaire
ΠΑ
29/09/2020 | 06:17 (ενημερώθηκε 4 έτη πριν)
Militaire News

Εκπαίδευση πιλότων… Οι Καναδοί παρουσίασαν την Dream Team !!!

Εκπαίδευση πιλότων… Οι Καναδοί παρουσίασαν την Dream Team !!!

Ενθουσιασμός επικρατεί από την Παρασκευή στην Ιεραρχία της ΠΑ σχετικά με την ίδρυση του Διεθνούς Αεροπορικού Εκπαιδευτικού Κέντρου στην Καλαμάτα.

Ως γνωστόν, η ΠΑ διαπραγματευόταν με την Καναδική Κυβέρνηση και την επίσης Καναδική εταιρεία CAE για την ίδρυση του Κέντρου στην Καλαμάτα. Η  πρόταση των Καναδών περιλάμβανε στόλο αεροσκαφών M-346, αναβάθμιση των αεροσκαφών T-6A που έχει η ΠΑ, παροχή εξομοιωτών, εγγυημένη υποστήριξη όλων των μέσων για 20 χρόνια καθώς και αναβάθμιση των υποδομών στην Καλαμάτα.

Το τελευταίο διάστημα όμως, η ιδιωτική εταιρεία Elbit του Ισραήλ, κατέθεσε μια ανταγωνιστική πρόταση. Η Ελληνική Κυβέρνηση, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή, φάνηκε να την εξετάζει. Οι Καναδοί όμως, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει εκπαίδευση πιλότων αφού λειτουργούν το μοναδικό κέντρο εκτός ΗΠΑ, πιστοποιημένο από το NATO, επανήλθαν με μια πρόταση προς την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προτείνουν ένα στόλο αεροσκαφών M-346 μεγαλύτερο από κάθε άλλη πρόταση με ικανότητα παραγωγής ωρών πολύ περισσότερες από τις απαιτήσεις της ΠΑ,  εξομοιωτές και εκπαιδευτικά συστήματα εδάφους με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία για εκπαίδευση σε αεροσκάφη 4ης και 5ης γενιάς.

Οι Καναδοί, ως πρωτοπόροι στην παροχή εκπαίδευσης πιλότων παγκοσμίως, αποδεικνύονται ουσιαστικοί σύμμαχοι, αφού αντιλαμβανόμενοι τις γεωπολιτικές προκλήσεις, αλλά και τις μελλοντικές απαιτήσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών της περιοχής, προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα: προτείνουν τη συμμετοχή και της ισραηλινής IAI (Israel Aerospace Industries), η οποία διαθέτει εμπειρία στη συντήρηση του M-346. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούν μια Dream Team στην εκπαίδευση, φέρνοντας στο Εκπαιδευτικό Κέντρο τις δυνατότητες εταιριών όπως της Leonardo (Ιταλία), IAI (Ισραήλ), CAE (Καναδάς και ΗΠΑ). H νέα πρόταση των Καναδών, θα δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό κέντρο, με δυνατότητες που όμοιές τους δεν πρόκειται να αποκτήσει καμία χώρα στην Ευρώπη και μάλιστα πιστοποιημένο από το NATO.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, είναι 100 εκ. ευρώ χαμηλότερη από την ανταγωνιστική πρόταση της Elbit. Ακόμη και η ίδια η ΠΑ εξεπλάγη με τη νέα πρόταση της CAE, γιατί μεταξύ άλλων, η ΠΑ θα έχει την ικανότητα να καλύπτει τις δικές της ανάγκες, αλλά και να παρέχει 10 θέσεις εκπαιδευομένων σε τρίτες χώρες, με άμεσα έσοδα περί τα 25 εκ. ευρώ ετησίως κατεβάζοντας το ετήσιο κόστος του προγράμματος σε 40 εκ. το έτος. Αυτό σημαίνει ότι όλο το πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τον λειτουργικό προϋπολογισμό της Π.Α. αφήνοντας πολύτιμους πόρους για τα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμματα.

Η πρόταση των Καναδών έχει δημιουργήσει ιδιαίτερη αισιοδοξία στην Ελληνική Κυβέρνηση, διότι η υλοποίησή της, εκτός από τα προφανή οικονομικά οφέλη, θα έχει και σημαντικό γεωπολιτικό αντίκτυπο εντός και εκτός ΝΑΤΟ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης