Υποστηριξε το militaire
Militaire News

ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και “επιχείρηση μπάχαλο” για το προσφυγικό!

ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και

Η νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο κινδυνεύει να έχει την κωδική ονομασία … “Μπάχαλο”! Όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί και διπλωματικοί αναλυτές η βιασύνη με την οποία λήφθηκαν αποφάσεις έχουν αφήσει αναπάντητα πολλά ερωτήματα. Τα οποία ταυτόχρονα εντείνουν και τις υποψίες κάποιων που υποστηρίζουν ότι η πραγματική αιτία της εσπευσμένης κλήσης του ΝΑΤΟ δεν είναι τόσο το προσφυγικό,όσο το…ρωσικό θέμα που “καίει” τη Συμμαχία.

Με απλά λόγια ,υποστηρίζουν ότι το προσφυγικό είναι μια καλή αφορμή για να …βολευτούν όλοι οι “μεγάλοι παίκτες”. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ “πουλάει” στην κοινή της γνώμη ότι “κάτι κάνει” για το προσφυγικό και το ΝΑΤΟ βρήκε την αφορμή για να αναβαθμίσει την ναυτική του παρουσία στο Αιγαίο,από το οποίο θα μπορεί να επιτηρεί πολύ άνετα τις κινήσεις του ρωσικού στόλου.

Σ΄ότι έχει να κάνει με την επιχείρηση για τους πρόσφυγες; Το …μπάχαλο που προαναφέραμε είναι πολύ πιθανό να επικρατήσει. Κι αυτό γιατί:

•Η νατοϊκή δύναμη SNMG2 που αναλαμβάνει την επιτήρηση του Αιγαίου αποτελείται προς το παρόν από πέντε όλα κι όλα πλοία. Διοικητής ένας Γερμανός ναύαρχος που δεν γνωρίζει τίποτα για το Αιγαίο. Από τις υπόλοιπες δυνάμεις που συμμετέχουν μόνο η Ελλάδα με τη φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ και η Τουρκία με την BARBAROS ξέρουν το Αιγαίο. Αλλά με βάση τη συμφωνία που έχει παρουσιαστεί, θα πρέπει αυστηρά να επιχειρούν η κάθε μία στα χωρικά της ύδατα.

•Δεν έχει γίνει γνωστό πως θα επιχειρούν τα νατοϊκά πλοία. Θα επιτηρούν, θα αποτρέπουν τα δουλεμπορικά και με ποιο τρόπο;

•Τι θα κάνει ο Γερμανός διοικητής στην περίπτωση που οι Τούρκοι αρχίσουν τις “πονηριές” για να προωθήσουν θέματα που η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχτεί; Θα κάνει τα “στραβά” μάτια όπως το ΝΑΤΟ ή θα υποστηρίξει τις τουρκικές θέσεις όπως συστηματικά κάνουν οι Γερμανοί;

Ποιος και με ποιο τρόπο θα συντονίσει τόσες διαφορετικές ναυτικές δυνάμεις που θα περιλαμβάνουν το ελληνικό Λιμενικό,την τουρκική Ακτοφυλακή  και τα πλοία των στόλων Ελλάδας και Τουρκίας που θα περιπολούν ;

Στην Αθήνα πάντως δεν φαίνεται ότι τα κόμματα εξουσίας έχουν σκοπό να μας διαφωτίσουν. Αντιθέτως βρήκαν νέο πεδίο αντιπαράθεσης. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ξυφουλκούν και για τις επιχειρήσεις στο Αιγαίο.

«Περισσότερη σοβαρότητα» στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ζητά η κυβέρνηση από τη ΝΔ με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ΝΔ πρέπει να αποφασίσει τί από τα δύο ισχύει:

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ με σκοπό να συμβάλει ουσιαστικά στον περιορισμό των συνεχώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως αναφέρει η σημερινή ανακοίνωσή της, ή δεν πίστευε ποτέ ότι θα υπήρχε κυβέρνηση που θα καλούσε το ΝΑΤΟ να αναλάβει αστυνομικά καθήκοντα με Γερμανό διοικητή στο Αιγαίο, όπως ο κ. Δένδιας ανέφερε εχθές στη Βουλή;

Κατανοούμε ότι η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έχει να διαχειριστεί πολλές συνιστώσες, επισημαίνει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Όταν, όμως, πρόκειται για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της Χώρας θα περιμέναμε περισσότερη σοβαρότητα».

«Οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που παλαιότερα μεταλλάχθηκε από αντιμνημονιάκο σε μνημονιακό κόμμα, τώρα μεταλλάσσεται από αντινατοϊκό σε φιλονατοϊκό” σχολιάζει το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σε ανακοίνωσή του για το αίτημα της Ελλάδας για ανάμειξη του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Νέα Δημοκρατία διαπιστώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ διακρινόταν αρχικά από “ιδεοληπτική αμηχανία” μπροστά στο πρόβλημα, η οποία “συνέβαλε στη διόγκωση του προβλήματος και τον οδήγησε στη νέα μετάλλαξή του”.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης