Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Πολιτική
12/02/2016 | 19:05 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Ποια είναι η νατοϊκή δύναμη που περιπολεί στο ΝΑΤΟ και ποια η πραγματική αποστολή;

Ποια είναι η νατοϊκή δύναμη που περιπολεί στο ΝΑΤΟ και ποια η πραγματική αποστολή;

Ποια θα είναι η μορφή της νατοϊκής αρμάδας που θα περιπολεί στο Αιγαίο και ποια η πραγματική της αποστολή; Η νατοϊκή δύναμη που θα αναλάβει τις περιπολίες υπάρχει ήδη . Είναι η SNMG 2 ,που ήδη περιπολεί. Ο κεντρικός της πυρήνας αποτελείται από πέντε πλοία. Ένα ελληνικό ,η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ, ένα τουρκικό η φρεγάτα BARBAROS ,ένα γερμανικό το Einsatzgruppenversorger „Berlin“-Klasse (702)  ένα πολεμικό πλοίο από τον Καναδά και το ιταλικό Libeccio.

Το NATO θα ζητήσει από τα κράτη μέλη του να παραχωρήσουν πλοία και αναμένεται ότι θα συγκεντρωθουν το πολύ 10 με 15 πλοία. Όσα ακούστηκαν περί 57 πλοίων είναι υπερβολές. Τόσα πλοία δεν συμμετείχαν ούτε στις επιχειρήσεις της Λιβύης ,λένε πηγές του ΓΕΝ.

Διοικητής της SNMG2 είναι ένας Γερμανός  ναύαρχος ο Jörg Klein  γεννημένος το 1961. Αυτό το εξάμηνο κι όπως φαίνεται και το επόμενο θα είναι διοικητής της νατοϊκής αρμάδας η οποία υποτίθεται θα έχει αποστολή την υποστήριξη των επιχειρήσεων για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών. 

Προφανώς θα έχουν τέτοιου είδους αποστολές τα νατοϊκά πλοία, αλλά στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα έλεγανότι  η νατοϊκή παρουσία στο Αιγαίο δεν ενδιαφέρει την Συμμαχία κυρίως για το προσφυγικό. Το οποίο γνωρίζουν οι επιτελείς του NATO ότι είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με περιπολίες μεγάλων πολεμικών πλοίων εναντίον “μη ανιχνεύσιμων” ουσισαστικά σκαφών, όπως είναι τα φουσκωτά των δουλεμπόρων.

Η υπόθεση του προσφυγικού εξυπηρέτησε το ΝΑΤΟ που ήθελε να έχει μια καλή δικαιολογία για να κλιμακώσει τη ναυτικη του παρουσία στα “διόδια” του Αιγαίου. Και να ελέγχει τις κινήσεις του ρωσικού ναυτικού το οποίο τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά από την στρατιωτική εμπλοκή της Μόσχας στη Συρία , έχει πάρει το πάνω χέρι στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στο ΝΑΤΟ για να μην ξεχνιόμαστε κουμάντο κάνουν οι ΗΠΑ κι όχι οι Γερμανοί. Οι οποίοι με τη σειρά τους εξυπηρετούνται από την νατοϊκή παρουσία στο Αιγαίο. Η καγκελάριος Μέρκελ θέλει να δείξει ότι κάτι κάνει για το προσφυγικό. Και μια ναυτική αρμάδα που θα κυνηγάει φουσκωτά…κάτι είναι.

Βεβαίως όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι προσεκτική και καχύποπτη για τις επιδιώξεις της Τουρκίας που δεν θ΄ αφήσει ανεκμετάλλευτη καμία ευκαιρία να πατήσει πόδι μέχρι τη μέση του Αιγαίου.

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης