Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
10/05/2024 | 05:31 (ενημερώθηκε 2 εβδομάδες πριν)
Militaire News

Ποιους ξέχασε και ποιους δυστυχώς θυμήθηκε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ;

Ποιους ξέχασε και ποιους δυστυχώς θυμήθηκε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ;
ÓÔÑÁÔÉÙÔÅÓ ÓÔÏ ÕÐÏÕÑÃÅÉÏ ÅÈÍÉÊÇÓ ÁÌÕÍÁÓ (EUROKINISSI // ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Τσουνάμι αντιδράσεων έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση. Η πρώτη και βασική αδυναμία του νομοσχεδίου που γίνεται αντιληπτή ακόμη και με μια πρόχειρη ανάγνωση είναι ότι ξεχνάει το βασικό “όπλο” των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν είναι άλλο από το προσωπικό.Θυμάται βεβαίως τις μεταθέσεις για στρατιωτικούς που έχουν την ευθύνη ΑμεΑ !

Οι έντονες διαμαρτυρίες που προκάλεσε η “αμνησία” της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ είχε ως αποτέλεσμα απολογητικές διαρροές:

“Πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικά με ζητήματα που αφορούν το προσωπικό, καθώς και στρατολογικές διατάξεις, στο νομοθέτημα που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Τα ζητήματα που αφορούν τις τακτικές και έκτακτες μεταθέσεις του προσωπικού, καθώς και οι στρατολογικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοθέτημα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα ενταχθούν σε επόμενο νομοθέτημα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σε διατάξεις για τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι παρατηρήσεις κατά την τρέχουσα δημόσια διαβούλευση θα ληφθούν υπόψη”.

 

Δυστυχώς όμως το νομοσχέδιο ασχολείται και με μια κατηγορία στρατιωτικών που δεν είναι άλλη από αυτούς των “Ειδικών Καταστάσεων”. Και ασχολείται με τρόπο δυσμενέστατο. Το πανελλήνιο σωματείο Ελλήνων Στρατιωτικών σε ανακοίνωση του αναφέρει:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Στρατιωτικών (ΠΑ.Σ.Ε.Σ.) έγινε κοινωνός πολλών και έντονων παραπόνων μελών του κι όχι μόνο, σχετικά με το άρθρο 69 του υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΘΑ με τίτλο «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις». Πιο συγκεκριμένα, περίμεναν με αγωνία να δουν κάποια ρύθμιση για θεσμοθέτηση αμετάθετου στον τόπο επιθυμίας του εκάστοτε στρατιωτικού που συμπλήρωνε 25 έως το πολύ 30 έτη υπηρεσίας. Αντ΄ αυτού συνάντησαν μια «στοχοποίηση» των συναδέλφων Ειδικών Καταστάσεων και όσων επιμελούνται ΑμεΑ,

Κύριε Υπουργέ,

η οικογένεια θεωρείται το θεμέλιο στην οργάνωση των ανθρώπινων κοινωνιών και γι’ αυτό προστατεύεται από νόμους. Μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά στο Σύνταγμα της Ελλάδας, και συγκεκριμένα στο άρθρο 21 πως «Η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους.» (παρ. 1) και «Πολύτεκνες οικογένειες, ανάπηροι πολέμου και ειρηνικής περιόδου, θύματα πολέμου, χήρες και ορφανά εκείνων που έπεσαν στον πόλεμο, καθώς και όσοι πάσχουν από ανίατη σωματική ή πνευματική νόσο έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος.» (παρ.2).

Κύριες Υπουργέ,

δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως την ώρα που «επαίρεται» η κυβέρνηση για ίδρυση Υπουργείου «Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας» να επέρχεται «Αρμαγεδδών» στα κοινωνικά κριτήρια στήριξης της οικογένειας στις ΕΔ. Αν θέλετε όντως να συνδράμουν κι άλλοι συνάδελφοι στο κομμάτι των μεταθέσεων λύσεις υπάρχουν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης