Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Πολιτική ΥΠΕΘΑ
12/02/2016 | 05:53 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

‘Αρχισαν τα όργανα για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο! Κόντρα κυβέρνησης με ΝΔ

'Αρχισαν τα όργανα για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο! Κόντρα κυβέρνησης με ΝΔ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ποιος θα διοικεί στο Αιγαίο; Μετά από τη συμφωνία στο ΝΑΤΟ το ερώτημα είναι υπαρκτό. Η νατοϊκή ναυτική δύναμη που θα αρχίσει περιπολίες βρίσκεται υπό γερμανική διοίκηση η οποία όπως φαίνεται δεν θα δίνει λόγο στην Αθήνα για τις επιχειρησιακές της κινήσεις. Αυτό από μόνο του είναι μια υποχώρηση από την πάγια ελληνική θέση ότι σε θέματα έρευνας και διάσωσης σε περιοχές εντός του FIR Αθηνών η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Η παραχώρηση αυτής της ευθύνης σε οποιονδήποτε άλλο έστω και με τον αποκλεισμό της Τουρκίας ,αποτελεί αλλαγή θέσης και στάσης.

Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τι θα κάνει η Αθήνα σε περιπτώσεις που αποδειχτεί ότι η νατοϊκή αρμάδα δεν επιτηρεί απλά το Αιγαίο ,αλλά κάνει και επιχειρήσεις αποτροπής με τρόπο “δυναμικό”. Οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε δυσάρεστες καταστάσεις. Μέχρι σήμερα οι δυνάμεις του Λιμενικού και του ΠΝ δεν έχουν δώσει το παραμικρό δικαίωμα σε κανέναν να τις κατηγορήσει για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο. Δεν είναι βέβαιο ότι αυτές οι εγγυήσεις θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν με την νατοϊκή δύναμη σε δράση.

Η συμφωνία στο ΝΑΤΟ έχει “ανάψει τα αίματα” στο εσωτερικό με την ΝΔ να επιτίθεται στην κυβέρνηση και τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο να υπερασπίζεται όσα συμφωνήθηκαν. Στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι “τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και τα δικαιώματα έρευνας και διάσωσης έχουν απολύτως διασφαλιστεί κατά τις νατοϊκές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος”.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος , ανέφερε, ότι στη συμφωνία γίνονται απόλυτα σεβαστά τα όρια των εθνικών κέντρων έρευνας και διάσωσης. Οι ελληνικές δυνάμεις θα επιχειρούν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και του ελληνικού εναέριου χώρου και οι τουρκικές δυνάμεις εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων και του τουρκικού εναέριου χώρου. Επίσης όλοι ανεξαιρέτως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που θα εντοπίζονται θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία.

Ο υπουργός ‘Αμυνας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι “δεν συνεννοείται” και ανέφερε ότι ο ίδιος ενημέρωσε την αρμόδια τομεάρχη του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη η οποία εκτίμησε ότι η συμφωνία κινείται προς “θετική πλευρά”.

Ζήτησε τέλος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεργασία για τη διαμόρφωση κοινής γραμμής στα εθνικά θέματα και δήλωσε ότι θα παράσχει όποια ενημέρωση του ζητηθεί.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποβάλλει αίτημα στη γερμανική πλευρά να ασκήσει διοίκηση στο Αιγαίο, ενώ επί 12 μήνες δεν αξιοποιούσε τα σχέδια που υπήρχαν και με τα οποία οι ελληνικές δυνάμεις θα μπορούσαν να προστατεύσουν αυτοτελώς τα ελληνικά συμφέροντα.

Απαντώντας ο κ. Καμμένος είπε ότι η απόφαση για τη συγκρότηση νατοϊκής δύναμης ελήφθη την περασμένη εβδομάδα κατά την άτυπη συνάντηση των υπουργών ‘Αμυνας στο ‘Αμστερνταμ, προκειμένου και έως ότου συγκροτηθεί σαν ακτοφυλακή η Frontex να αποτρέπεται ο απόπλους των σκαφών που μεταφέρουν μετανάστες από την Τουρκία, ώστε να μην πνίγονται άνθρωποι, ούτε να χάνονται 10.000 παιδιά.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης