Παύση εχθροπραξιών στη Συρία ανακοίνωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι!

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι ανακοίνωσε  ότι οι συμμετέχοντες σε μια διεθνή συνάντηση στο Μόναχο για τη συριακή κρίση ήρθαν σε συμφωνία να θέσουν σε εφαρμογή την “παύση των εχθροπραξιών” στη Συρία και να επεκτείνουν αμέσως την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μιλώντας μετά από μαραθώνιες συνομιλίες στις οποίες συμμετείχε η  Ρωσία και πάνω από δέκα χώρες, ο Κέρι είπε ότι όλες οι χώρες  συμφώνησαν πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία θα πρέπει να ξεκινήσουν ξανά στη Γενεύη το συντομότερο δυνατό.

Ο αμερικανός υπουργός, έχοντας δίπλα του  τον Ρώσο ομόλογό του τ Σεργκέι Λάβροφ και τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα, διευκρίνησε ότι οι δεσμεύσεις που προέκυψαν από τη συνάντηση στο Μόναχο βρίσκονται μόνο “στα χαρτιά”. Μαζί με τον Λάβροφ συμφώνησαν πως η “αληθινή δοκιμή” θα φανεί στο έδαφος της Συρίας από το αν αυτές οι δεσμεύσεις τηρηθούν από όλες τις πλευρές που μάχονται στη χώρα.

Κατηγορίες ΗΠΑ κατά Ρωσίας

Oι ΗΠΑ κατηγόρησαν  τη Ρωσία ότι «όξυνε» τη σύρραξη στη Συρία καθώς προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στις κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στη διεθνή Σύνοδο του Μονάχου με στόχο την επίτευξη μιας λύσης για έξοδο από την κρίση.

«Είναι η ρωσική υποστήριξη στο καθεστώς (του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ) Άσαντ αυτούς τους τελευταίους μήνες και πιο πρόσφατα κατά τη διάρκεια της πολιορκίας το Χαλεπίου, που όξυνε, κλιμάκωσε τις συγκρούσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Τόνερ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε εκ νέου ότι η Μόσχα, με τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει από την 1η Φεβρουαρίου στο βόρειο τμήμα της Συρίας «θέτει πραγματικά σε κίνδυνο την πολιτική διαδικασία» σε μία χώρα που συνταράσσεται από τον εμφύλιο εδώ και 5 χρόνια.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016