Οι Σοβιετικοί είχαν φθάσει 100 μέτρα από την είσοδο του υπόγειου αρχηγείου του. Μόνο τότε ο Χίτλερ φαίνεται ότι αποδέχτηκε αυτό που πεισματικά αρνείτο. Ηττήθηκε … Ανήμπορος να αναλάβει τις ευθύνες του για τη καταστροφή της Ευρώπης επέλεξε την αυτοκτονία.

Το historyrepoprt.gr αναφέρει:

 

Στις 22 Απριλίου 1945, τα σοβιετικά στρατεύματα είχαν μεταφέρει τον πόλεμο μέσα στο ίδιο το Βερολίνο, εκκαθαρίζοντας ένα ένα τα οικοδομικά τετράγωνα. Σταθερά και αμείλικτα, πλησίαζαν ολοένα και περισσότερο στο κτίριο όπου βρισκόταν το οχυρωμένο υπόγειο καταφύγιο του Χίτλερ. Ο φίρερ δεν ήταν πια σίγουρος πως θα κερδίσει τον πόλεμο. Οι συνεργάτες του ήταν βέβαιοι πως τον έχασε. Μερικοί πετούσαν τις στολές και χάνονταν στο ανώνυμο πλήθος. Άλλοι, πιο πρακτικοί, σήκωναν ό,τι έβρισκαν και το έσκαγαν για τη Νότια Αμερική. Κάποιοι αυτοκτόνησαν. Πολλοί παραδόθηκαν στους συμμάχους.

Υπήρχαν, όμως, και οι πιστοί. Στις 27 Απριλίου, μια γερμανική αντεπίθεση ξεκίνησε από την επαρχία προς το Βερολίνο με στόχο να απεγκλωβίσει τον περικυκλωμένο αρχηγό. Εκφυλίστηκε δέκα χλμ. πριν από τα προάστια. Στις 28 Απριλίου, ο Χάινριχ Χίμλερ πρότεινε στους συμμάχους να παραδώσει τη Γερμανία με αντάλλαγμα να διαδεχτεί τον αρχηγό του. Εισέπραξε άρνηση κι εξαφανίστηκε. Συνελήφθη λίγο μετά την κατάπαυση πυρός και αυτοκτόνησε στη φυλακή στα 45 του χρόνια.

Ξημερώματα, 29 Απριλίου, ο Αδόλφος Χίτλερ παντρεύτηκε την ερωμένη του, Εύα Μπράουν. Πέρασε μαζί της τη μέρα του, κοιμήθηκαν μαζί. Πρωί, 30 Απριλίου, έγινε μια τελευταία σύσκεψη. Ο στρατάρχης Γουλιέλμος Κάιτελ τον προειδοποίησε: «Δεν υπάρχει ελπίδα». Ο Κάιτελ έμελλε να συλληφθεί, να καταδικαστεί στη Νυρεμβέργη και να εκτελεστεί ως εγκληματίας πολέμου.

Πλησίαζε μεσημέρι, 30 Απριλίου, όταν ο κύριος και η κυρία Χίτλερ αποχαιρετούσαν το υπαλληλικό προσωπικό του καταφυγίου. Το μεσημέρι, αποχαιρέτησαν και τους επτά στενούς συνεργάτες που παρέμεναν ακόμα εκεί. Οι Σοβιετικοί βρίσκονταν στα εκατό μέτρα από την είσοδο. Το ρολόι έδειχνε 3.30’ μεσημέρι. Ένας πυροβολισμός. Ο Χίτλερ ήταν νεκρός. Αυτοκτόνησε με μια σφαίρα στο στόμα πλάι στην ήδη νεκρή Εύα: Εκείνη είχε πιει δηλητήριο.

Στις 5 Μαιου 1945, η Γερμανία παραδόθηκε «άνευ όρων». Στις 13, οι τελευταίοι πολεμιστές κατέθεσαν τα όπλα.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016