Υποστηριξε το militaire
Ιστορία Πρώτη Γραμμή
25/03/2018 | 09:00 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Φ. Καρβουνοπούλου

25η Μαρτίου: Ο Όμιλος Απογόνων που διατηρεί ακόμη “ζωντανή” την Επανάσταση

25η Μαρτίου: Ο Όμιλος Απογόνων που διατηρεί ακόμη

25η Μαρτίου 1821.  Από το 1838, η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε ως επέτειος εορτασμού της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης και ως ημέρα εθνικής αργίας και εορτής.

Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα γίνεται στην Αθήνα η παρέλαση και παντού υπάρχουν αφιερώματα με τα ιστορικά ονόματα των επαναστατών που συνετέλεσαν στην επιτυχημένη ένοπλη εξέργεση εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του οθωμανικού ζυγού.

Υπάρχουν απόγονοι των επαναστατών του 1821; Υπάρχει Όμιλος Απογόνων Αγωνιστών του 1821 !

Το Militaire.gr ήρθε σε επαφή με τους ανθρώπους του ομίλου προκειμένου οι ίδιοι οι απόγονοι των σπουδαίων αυτών προσωπικοτήτων να μας πουν δύο λόγια για το έργο που συντελούν μέχρι σήμερα.

Ο κ.Δημήτρης Σταθακόπουλος, μέλος του Δ.Σ, ιστορικός και νομικός σύμβουλος του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821, μας έδωσε μια μικρή συνέντευξη με αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία και τη δράση του Ομίλου.

Κύριε Σταθακόπουλε, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για τον Όμιλό σας. Πώς προέκυψε η ιδέα δημιουργίας της Ένωσης αυτής, από πότε λειτουργεί και ποιος ο σκοπός της; 

Ο Όμιλός μας ιδρύθηκε από εγγόνια και δισέγγονα των αγωνιστών του ’21 και νομιμοποιήθηκε (υπογραφή) στις 26 Μαρτίου 1938. Ο Πατριωτικός Όμιλος είχε ιδρυθεί πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με πρωτοβουλία του στρατηγού Αμβροσίου Φραντζή και άλλων φίλων του, απογόνων οικογενειών του 1821. Μεταξύ των ιδρυτικών μελών του Ομίλου υπήρξαν οι: Ευγένειος Αναγνωσταράς, Αλέξιος Χρίστου Γρίβας- Γαρδικιώτης, Πέτρος Δεληγιάννης, Λουκάς Θάνου Κανακάρης- Ρούφος, Αλέξανδρος Μιλτιάδου Κανάρης, Ιωάννης Καποδίστριας, Γεώργιος Κωνσταντίνου Κολοκοτρώνης, Κωνσταντίνος Ιωάννου Κολοκοτρώνης, Θεόδωρος Κουντουριώτης, Αντώνιος Επαμεινώδα Κριεζής, Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, Δημήτριος Μπότσαρης, Γρηγόριος Παπαφλέσσας, Κωνσταντίνος Πετιμεζάς, Αλέξανδρος Υψηλάντης, Αβρόσιος Φραντζής, Νικόλαος Τρικούπης. Πρόεδροι του Ομίλου υπήρξαν: Ο Ιωάννης Κ. Παπαφλέσσας, ο Δημήτριος Τ. Νότη Μπότσαρης, ο Κωνσταντίνος Ι. Παπαφλέσσας και ο Ιωάννης Σπ. Δεληγιάννης.

Στην φωτογραφία απεικονίζονται τα πρώτα μέλη του Ομίλου, που σύμφωνα με σημείωμα του κ. Πετιμεζά: “Ο «Πατριωτικός «Ομιλος» είχε ιδρυθεῖ πρίν ἁπό β’ παγκόσμιο πόλεμο μέ πρωτοβουλία τοῦ στρατηγοῦ ‘Αμβροσίου ΦΡΑΝΤΖΗ και ἄλλων φίλων του ἀπογόνων οίκογενειῶν τοῦ 1821 οί όποϊοι συνεκεντρὡθησαν δι’αὐτό μερικές φορές εις μιαν αίθουσα τοῦ ξενοδοχείου King George όπου και έλἡφθη ἡ ἁνωτέρω φωτογραφία τό 1938. Τούς καθημένους εις τήν πρώτην σειρἀν δέν ένθυμοῦμαι διόλου. Εις τήν δευτέραν οειράν οί 9 καθήμενοι εἶναι οι έξῆς (έξ αριστερών): Παπαφλέσσας. Γαρδικιὡτης-Γρίβας, Κριεζὡτης, Μπότσαρης, Κυριακός. Τό ὂνομα τοῦ ‘Επισκόπου μοῦ διαφεὐγει. Δεξιά τοῦ ‘Επισκόπου καθεται ό Παπαφλέσσας (πατήρ). Πλάϊ του, αὐτόν μέ τά γυαλιά δἑν ένθυμοῦμαι. Τελευταῖος στη β’ σειρά ό ‘Αναγνωσταρᾶς. ‘Από τήν γ’ σειρά δέν ένθυμοῦμαι μέ βεβαιότητα κανένα από τούς πρώτους 9 όρθίους έξ αριστερών. Οί ἄλλοι εἶναι: Φωτἡλας – (στή μέση, ό ψηλός). ‘Αριστερά τοῦ Φωτἡλα στέκει ό Βλαδ. Κολοκοτρώνης · (εἶναι ό πολύ μελαχροινός). Πιο τους, μεταξύ Κολοκοτρώνη καί Φωτἡλα, στέκει ό Ραζηκότσικας. Δεξιά τοῦ Φωτἡλα ό Δράκος. Γιά τόν παραπλεὐρως τοῦ Δράκου έχω ἀμφιβολίες. Παρακάτω αὐτός μέ τό μαῦρο μουστακάκι εἶναι ό Σολιὡτης.  Πλάϊ του ό Μακρῆς. Πλάϊ στόν Μακρῆ έγὡ. ‘Αριοτερἀ μου οί 3 ἄλλοι εἶναι, ό Τρικοὐπης. ό Φραντζῆς καί ό Κριεζῆς. – Τόν τελευταῖο στήν ἄκρη πού σταυρῶνει τά χέρια του δέν ἐνθυμοῦμαι.”

Υπογραφή των Ιδρυτών του Ομίλου το 1938

Σήμερα, Πρόεδρος του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών είναι ο Κωνσταντίνος Πλαπούτας.
Ο Κωνσταντίνος Πλαπούτας έλκει καταγωγή από τον Κόλια Πλαπούτα, γεννάρχη της οικογένειας Πλαπούτα και πατέρα του Γιωργάκη και του Δημητράκη Πλαπούτα. Γεννήθηκε στο Παλούμπα Αρκαδίας. Σπούδασε στη σχολή της Εμπορικής Τράπεζας και εργάστηκε στην Εμπορική Τράπεζα για 25 έτη. Σήμερα, ως συνταξιούχος, ασχολείται με το ιστορικό κτήμα της οικογενείας και με την παραγωγή ελαιόλαδου. Το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του Ομίλου σήμερα μπορείτε να βρείτε αναλυτικά εδώ https://apogonoi1821.gr/o-omilos/diikitiko-symvoulio/

Μέλη ΔΣ 25/2/2018- από δεξιά προς αριστερά: Αντ.Πετμεζάς (Γ.Γραμματέας), Κίτσος Μπότσαρης (Ταμίας), Δημ. Σταθακόπουλος (μέλος Δ.Σ Νομικός και ιστορικός Σύμβουλος), Κων/νος Βελέντζας (μέλος Δ.Σ), Αρ.Εσσλιν (Εφορος) και Κων/νος Πλαπούτας (Πρόεδρος) .

Όσον αφορά στους σκοπούς του Ομίλου, εμείς ως Όμιλος Απογόνων Αγωνιστών προσπαθούμε να επιτύχουμε:
α) Τη προάσπιση και ανύψωση στην συνείδηση του Λαού των Ελληνικών παραδόσεων.
β) Τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις και αγώνες Εθνικού ενδιαφέροντος και την ενίσχυση αυτών.
γ) Την ανέγερση και συντήρηση Μνημείων συνδεομένων με την ιστορία του Έθνους.
δ) Την προσπάθεια όπως τα τέκνα ιστορικών οικογενειών, τάσσονται στην υπηρεσίαν της Ελλάδος.
ε) Την ηθική αμοιβαία ενίσχυση των Μελών, ως και πάσα άλλη ενέργεια σκοπόν έχουσα την ανύψωση του Εθνικού φρονήματος.
στ) Την δημιουργία Συλλογής κειμηλίων και εγγράφων περί της εθνικής οράσεως των ενδόξων γενών του Έθνους, δυναμένης να ενσωματωθεί στο Μουσειακό Συγκρότημα, ή όπου κρίνεται υπό του Διοικητικού Συμβουλίου σκόπιμον και επωφελές.

 Με ποιες προδιαγραφές μπορεί κάποιος να γίνει μέλος του Ομίλου σας και πώς ακριβώς μπορεί να συνδραμεί στο έργο σας;

Ο Όμιλος δεν έχει πολιτικές παρεμβάσεις, ούτε αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής νέων μελών ο πολιτικός προσανατολισμός κάποιου, αρκεί να είναι όντως και αποδεδειγμένα απόγονος αγωνιστού του 1821, επώνυμου ή λιγότερου γνωστού, να σέβεται το Δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας, το καταστατικό του Ομίλου και να μην διώκεται για ποινικά αδικήματα. Ο καθένας (Έλληνας ή αλλοδαπός) που έχει και μπορεί να αποδείξει εγγράφως, βάσει ιστορικών αρχείων, την σχέση του με κάποιον αγωνιστή του 1821 (υπάρχουν στοιχεία στο αρχείο αγωνιστών 1821 της Εθνικής Βιβλιοθήκης), ή κάποιο ιστορικό γένος που ωφέλησε την Ελλάδα, ή κάποιον αλλοδαπό φιλέλληνα, μπορεί να υποβάλει αίτημα στον Όμιλο, αίτημα συνοδευόμενο από πρόταση δύο ήδη μελών, ζητώντας να εγγραφεί ώς νέο μέλος μας. Η αίτησή του εξετάζεται από Εισηγητή και εγκρίνεται ή απορρίπτεται αιτιολογημένα από το Διοικητικό Συμβούλιο. Σκοπός του Ομίλου είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης του αγώνα του 1821, σε συλλογικό (εθνικό) και ατομικό (αγωνιστών) επίπεδο, με εκδηλώσεις και δημοσιεύσεις, καθώς και η προβολή του έργου του Ομίλου και για αυτά ακριβώς “αγωνίζονται” όλα τα μέλη του Ομίλου.

 Τι εκδηλώσεις και δραστηριότητες οργανώνετε ή συμμετέχετε προκειμένου να αναδείξετε την δράση της Ένωσης σας και να γίνεται γνωστοί στο κοινό; 

Ο Ομιλος έχει ήδη 80 χρόνια ζωή. Οι δράσεις του είναι αμιγώς πολιτιστικές και ιστορικής μνήμης. Οι βασικές εκδηλώσεις μας έχουν να κάνουν με ομιλίες που διοργανώνουμε εμείς με άξονα, πάντοτε το 1821 και σημαντικούς έγκριτους ομιλητές, όπως πρόπερσι την καθηγήτρια Ιστορίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κυρία Μαρία Ευθυμίου, πέρσι τον Διευθυντή του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών Κύριο Βογιατζή και φέτος (22.3.2018) στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής με τον Διδάκτωρ Μελέτη Μελετόπουλο.

Τέτοιες επετειακές ημέρες, μας καλούν ανά την Ελλάδα για ομιλίες σε σχολεία, συλλόγους, γιορτές και τελετές, όπου συμμετέχουν σχεδόν όλα τα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου μας. Βέβαια ως ειδικός Διδάκτορας Κοινωνιολογίας της Ιστορίας Οθωμανικής περιόδου, συνήθως ως κύριος ομιλητής καλούμαι εγώ. Κατά μέσον όρο κάνω 50 ομιλίες το χρόνο με βασικό κορμό θέματα του 1821, αλλά και νεότερης ιστορίας. Ηδη φέτος έχω μιλήσει σε Αίγιο, Πειραιά, Αθήνα, Γλυφάδα, Άγιο Δημήτριο, Πόρο, Πάτρα ενώ την 25η Μαρτίου θα βρίσκομαι το πρωϊ στην Αγία Λαύρα και το ίδιο βράδυ στη Μεγαλόπολη και θα συνεχίσω με ομιλίες τον Απρίλιο, τον Μάϊο (και για την Αλωση της Πόλης στις 29 Μαϊου) και κλείνω τις ομιλίες μου στις 31 Μαϊου στην Άρτα και 1η Ιουνίου στο Σούλι.

Επίσης, έχω γράψει πάνω από 300 άρθρα, αρκετά εκ των οποίων στο http://www.24grammata.com, καθώς και αρκετά βιβλία με θέματα γύρω από το 1821, σε εκδόσεις SeaBurn της Νέας Υόρκης ΗΠΑ. Στα άρθρα – βιβλία και Ομιλίες μου εκφράζω πάντα τις συλλογικές απόψεις του Ομίλου, αν και υπάρχει η προσωπική έρευνα και μελέτη / έκφραση.

Τέλος, συχνά παρουσιάζουμε τις απόψεις μας σε Συνέδρια (όπως το Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει κάθε έτος η Εκκλησία της Ελλάδος, με θέμα το 1821), στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.

Με αφορμή την 25η Μαρτίου υπάρχει κάποια εκδήλωση που προετοιμάζετε και αν ναι είναι ανοιχτή για όλο το κοινό ή μόνο για συγκεκριμένα άτομα;

Η φετινή μας εκδήλωση για την 25 Μαρτίου έγινε στην Παλαιά Βουλή (οδός Σταδίου) και ώρα 18:30, την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018. Η είσοδος σε αυτήν την εκδήλωση, όπως και σε όλες μας σχεδόν τις εκδηλώσεις, είναι ελεύθερη στο κοινό και ομιλητής μας θα είναι ο καταξιωμένος επιστήμονας Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Γενεύης κ. Μελέτης Μελετόπουλος με θέμα τη Ναυμαχία του Ναβαρίνο και τι αυτή σηματοδότησε ώς λήξη και ώς αρχή γεγονότων του αγώνα.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο από την εκπομπή “Όλοι οι καλοί χωράνε”, όπου ο Όμιλος των Απογόνων Αγωνιστών παίζουν το πιστό αντίγραφο του Ταμπουρά του Μακρυγιάννη και λένε το ιστορικό τραγούδι της απελευθέρωσης της πόλεως των Καλαβρύτων που έγινε στις 21 Μαρτίου 1821: https://www.youtube.com/watch?v=kw3ZGX4Kfa8&feature=youtu.be

Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες ή για συνεχή ενημερώση της σημαντικής δράσης και των εκδηλώσεων του Ομίλου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα τους: https://apogonoi1821.gr

Πρόκεται πραγματικά για έναν αξιόλογο και σημαντικό Όμιλο, ο οποίος μέχρι και σήμερα προσπαθεί να διατηρήσει ανεξίτηλα στη μνήμη των Ελλήνων την ιστορία και τα γεγονότα εκείνης της περιόδου και ελπίζουμε να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμη…

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης