Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Διεθνή ΤΟΥΡΚΙΑ
28/01/2016 | 22:51 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Τι πήρε η Τουρκία από τις ΗΠΑ στην επίσκεψη Μπάϊντεν και η παραδοχή για καθήλωση της αεροπορίας της

Τι πήρε η Τουρκία από τις ΗΠΑ στην επίσκεψη Μπάϊντεν και η παραδοχή για καθήλωση της αεροπορίας της

Τι πήραν οι Τούρκοι από την συνάντηση Ερντογάν και Νταβούτογλου με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάϊντεν;

H HURRİYET σε άρθρο της στα πεδία που συμφώνησαν Τουρκία και ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Αμερικανού Αντιπροέδρου.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι τα θέματα που συζητήθηκαν, καθώς και τα σημεία συμφωνίας και διαφωνιών, έχουν όπως παρακάτω:

  • H τουρκική παρουσία στο στρατόπεδο Bashiqa του βορείου Ιράκ θα συνεχιστεί και η τουρκική δύναμη θα χαρακτηριστεί ως μέρος μιας διεθνούς συμμαχικής δύναμης. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν θα αναπτυχθούν στο στρατόπεδο και αμερικανικά στρατεύματα , ωστόσο είναι πιθανόν η Βαγδάτη να στείλει στρατιωτικούς εκπροσώπους της στο στρατόπεδο
  • Η αμερικανική πλευρά συμφώνησε να λάβει υπόψη της τις τουρκικές ανησυχίες περί της αυξανόμενης επιρροής του Ιράν στο Ιράκ και περί των προσπαθειών αλλαγής της δημογραφικής σύνθεσης στην περιοχή της Μοσούλης . Στην περίπτωση έναρξης επιχειρήσεων στην Μοσούλη συμφωνήθηκε να μετάσχει ο τουρκικός στρατός και να μην μετάσχει η σιιτική πολιτοφυλακή η οποία δεν θα τύχει αμερικανικής υποστήριξης.
  • Η τουρκική πλευρά διευκρίνησε στον αμερικανό Αντιπρόεδρο Biden ότι τυχόν συμμετοχή του PYD στις συνομιλίες στην Γενεύη θα παγιώσει την εξουσία του PYD στην περιοχή που ελέγχει . Η αμερικανική πλευρά δήλωσε ότι μπορεί το PYD να μην συμμετάσχει επίσημα στις διαπραγματεύσεις , ωστόσο πρέπει να ληφθεί υπόψη επειδή αυτό απαιτείται τόσο από την υπάρχουσα κατάσταση στην Συρία, όσο και από τη πολιτική και στρατιωτική σημασία του PYD και τους κινδύνους κατάρρευσης των συνομιλιών της Γενεύης.
  • Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν να απωθηθεί το ISIS από την περιοχή των τουρκοσυριακών συνόρων καθώς και να αποδοθεί η Μare και η Jarablus στους Αραβες της Συρίας και να απωθηθεί το ISIS μακριά από την περιοχή .
  • Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν να κλείσει η συνοριακή γραμμή μήκους 100 χιλιομέτρων μεταξύ Mare και Jarablus
  • Η τουρκική πλευρά εξέφρασε το παράπονό της ότι τα όπλα που δίνουν οι ΗΠΑ στο PYD καταλήγουν στα χέρια του ΡΚΚ και έφεραν σαν παράδειγμα αμερικανικό όπλο που κατασχέθηκε από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έπειτα από μάχη με το ΡΚΚ. Η αμερικανική πλευρά διερεύνησε το θέμα βάσει της ταυτότητας του όπλου (serial number) και ανακάλυψε ότι ήταν μέρος αποστολής οπλισμού στον ιρακινό στρατό . Ετσι συμπεραίνουν ότι πιθανότατα το ISIS απέκτησε το όπλο στις μάχες με τον ιρακινό στρατό και αργότερα το PKK το πήρε έπειτα από μάχη με το ISIS.
  • Η τουρκική κυβέρνηση εξέφρασε τα παράπονά της προς τον Biden διότι δεν συνάντησε τούρκους δημοσιογράφους από όλα τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, ωστόσο αμερικανικές διπλωματικές πηγές απάντησαν ότι οι δημοσιογράφοι που δεν συνάντησε ο Biden δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ελευθερίας έκφρασης.
  • Ο Biden εξέφρασε στην τουρκική πλευρά τις ανησυχίες του για τις μάχες που γίνονται και τις απώλειες αμάχων σε περιοχές της ΝΑ Τουρκίας, ενώ η τουρκική πλευρά άφησε να εννοηθεί ότι είναι σχεδόν αδύνατο σε αυτό το στάδιο να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κουρδικού .
  • Η τουρκική αεροπορία δεν μπορεί να συμμετέχει σε επιδρομές κατά του ISIS στην Συρία λόγω της κρίσης με την Ρωσία. Η αμερικανική πλευρά επέμεινε να συνεχιστεί η τουρκική αποχή πτήσεων στην Συρία λόγω πιθανών ρωσικών αντιποίνων για την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες εντάσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης