Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ προκαλεί:”Θα πάρει οπωσδήποτε τα 3 δις για τους πρόσφυγες η Τουρκία”

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ προκαλεί:

Η HURRİYET δημοσιεύει συνέντευξη των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της Γερμανίας, Frank Walter Steinmeier και Thomas de Maiziere αντίστοιχα, σε δημοσιογράφο της εφημερίδας, ενόψει της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας-Γερμανίας, που πραγματοποιείται σήμερα στο Βερολίνο.
Ο ΥΠΕΞ Frank Walter Steinmeir, απαντώντας στις ερωτήσεις είπε :
Ερ: Πείτε μας σχετικά με τα χρήματα που υποσχέθηκε στην Τουρκία η ΕΕ, ως οικονομική στήριξη για το ζήτημα των προσφύγων
«Υποσχεθήκαμε ότι η ΕΕ θα συνεισφέρει οικονομικά στην εγκατάσταση και φροντίδα των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία. Ωστόσο, μέσα στην ΕΕ, δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε για τη χορήγηση της οικονομικής βοήθειας. Στην Τουρκία πάντως, πρόκειται να δώσουμε αναμφιβόλως τα χρήματα που υποσχεθήκαμε».
 Eρ: Μειώθηκε ο αριθμός των προσφύγων;
«Πλέον περνούν λιγότεροι πρόσφυγες στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Χωρίς καμία αμφιβολία, η μείωση του αριθμού των προσφύγων, πέρα από τις κακές καιρικές συνθήκες, οφείλεται και στη συμβολή της Τουρκίας. Η Τουρκία έκανε τα πρώτα βήματα. Ένα από αυτά ήταν να επιτρέψει να ανοίξει η αγορά εργασίας σε πρόσφυγες. Επίσης έθεσε όρο βίζας στους Σύρους που επιθυμούν να εισέλθουν στην Τουρκία μέσω τρίτων χωρών. Αναγνωρίζοντας ότι η Τουρκία είναι η χώρα-κλειδί για τις ροές προσφύγων από την ευρύτερη περιοχή προς την ΕΕ, επιθυμούμε να βοηθήσουμε στην αποτελεσματικότερη προστασία των τουρκικών συνόρων. Οφείλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία προληπτικά για την εφαρμογή κάποιων μέτρων, τώρα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, προκειμένου να αποτρέψουμε μία νέα αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα προκύψει με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών».

    Eρ: Πόσους πρόσφυγες μπορεί να κρατήσει η Τουρκία;
«Το να τεθούν υπό αποτελεσματικό έλεγχο τις προσφυγικές ροές, είναι μια διαδικασία που περνάει από πολλά επίπεδα. Ένας από τους αναπόφευκτους παράγοντες, είναι ο έλεγχος των προσφυγικών ροών της Τουρκίας, η οργάνωση των συνθηκών ζωής των προσφύγων στην Τουρκία και στις όμορες χώρες της Συρίας. Αλλά αυτό από μόνο του δεν επαρκεί. Οφείλουμε εμείς να αντιμετωπίσουμε ως σύνολο τις προσφυγικές ροές. Το σημαντικό είναι να ακυρωθούν οι λόγοι της προσφυγιάς. Για το λόγο αυτό, επιδιώκουμε την επίτευξη πολιτικής λύσης στη Συρία και ολόκληρη την περιοχή. Και στο θέμα αυτό, η Τουρκία είναι σημαντικός συνεργάτης μας. Να το πω καθαρά : Στις συνομιλίες της Βιέννης που πραγματοποιήθηκαν για την εξεύρεση λύσης σχετικά με τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, δε θα υπήρχε καμία πρόοδος χωρίς τη βαρύνουσα πολιτική της Τουρκίας».

    Eρ: Μπορεί να ηττηθεί η ISIS, χωρίς χερσαίες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ;
«Η ISIS δεν έχει στρατό, άρα η απειλή της είναι πιο περίπλοκη. Αρκετές δυνάμεις συμμετέχουν στον αγώνα καταπολέμησης της ISIS. Δεν είναι αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ, το οποίο αφορά ουσιαστικά σε ένα δυτικό σύμφωνο άμυνας. Μάλιστα, η προσπάθεια του ΝΑΤΟ να επιβληθεί στα τετελεσμένα της περιοχής, θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα».

Η συνέντευξη συνεχίζεται με τον Γερμανό Υπουργό Εσωτερικών, Thomas de Maiziere :

 Eρ: Σύμφωνα με εκτιμήσεις, φέτος θα έρθουν 1 εκατ πρόσφυγες στην Τουρκία. Από αυτούς, οι 800 χιλ θα περάσουν στην Ευρώπη και στην πλειονότητά τους στη Γερμανία. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την Τουρκία σχετικά με το θέμα αυτό;
«Βρισκόμαστε σε έναν πολύ εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία. Είναι η προσφυγιά της μαύρης αγοράς, οι διακινητές των ανθρώπων διαπράττουν εγκληματική ενέργεια. Όλο αυτό δεν είναι προς όφελος ούτε της Τουρκίας, ούτε της Γερμανίας. Θα έχουμε γενικώς κοινό όφελος με την πτώση του αριθμού των προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έρχονται στην Τουρκία. Ήταν πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι η Τουρκία επέβαλλε εκ νέου τον όρο της βίζας στους Σύρους. Σημαντικό βήμα ήταν επίσης η διευκόλυνση της δυνατότητας έκδοσης άδειας εργασίας στους πρόσφυγες. Αν η Τουρκία αντιμετωπίσει ακόμα καλύτερα τους παράνομους πρόσφυγες, αν προστατέψει ακόμα καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα, από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, η Τουρκία δε θα μείνει μόνη».

 Eρ: Είπαμε ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων. Υπάρχει μια μείωση των προσφύγων που περνούν μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα. Είναι ικανοποιητικός για σας αυτός ο μειωμένος αριθμός;
«Ο αριθμός έχει μειωθεί. Υπάρχει μια σημαντική μείωση στον αριθμό των προσφύγων που έρχονται στη Γερμανία. Αλλά ακόμα είναι πολύ υψηλός. Η καθοριστική αιτία του μειωμένου αριθμού, δεν είναι απόρροια των διαπραγματεύσεων, αλλά οι καιρικές συνθήκες. Οφείλουμε να καταλήξουμε σε κάποια λύση, πριν αρχίσει να ανεβαίνει εκ νέου ο αριθμός των προσφύγων. Ο χρόνος δουλεύει εις βάρος μας».

Ερ: Δεν είναι επαρκής η μείωση του αριθμού των προσφύγων μέσω Τουρκίας σε 3 χιλ ημερησίως;
«Όχι, 3 χιλ την ημέρα είναι υπερβολικά μεγάλος αριθμός. Καταρχάς πρέπει να εμποδίσουμε τους διακινητές να συνεχίσουν το έργο τους. Να παταχθεί το εμπόριο των διακινητών. Εκτιμάται ότι ο τζίρος των κυκλωμάτων διακίνησης ανέρχεται σε 3-4 δις δολάρια ετησίως».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης