BMW

Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από το ντεμπούτο της πρώτης γενιάς BMW iDrive. Τώρα, στην Έκθεση Ηλεκτρονικών Καταναλωτικών Προϊόντων – Consumer Electronics Show (CES) 2021, η BMW ανακοινώνει την επόμενη έκδοση του ευρέως γνωστού συστήματος απεικόνισης και ελέγχου της μάρκας, που σηματοδοτεί τη μετάβαση στη νέα, ψηφιακή εποχή

Η CES θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 11 – 14 Ιανουαρίου 2021 σε αποκλειστικά ψηφιακή μορφή.

Στο πλαίσιο του Εικονικού Φόρουμ της έκθεσης, η BMW θα αποκαλύψει σε ένα παγκόσμιο κοινό μία πρώτη εικόνα από το προσεχές, νέο BMW iDrive, το οποίο θα παρουσιαστεί επίσημα κατά τη διάρκεια του 2021.

Η ψηφιακή παρουσία της BMW στην CES 2021 περιλαμβάνει επίσης ένα ψυχαγωγικό teaser βίντεο που οπτικοποιεί την εξέλιξη της αμφίδρομης επικοινωνίας του οδηγού με μία BMW τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Πρωταγωνίστριες αυτού του ταξιδιού στο χρόνο είναι η BMW Σειρά 7 του 2001 – στην οποία το σύστημα BMW iDrive γιόρτασε την πρεμιέρα του – και η BMW iX, που θα κυκλοφορήσει στην αγορά το 2021 και στην οποία θα δούμε για πρώτη φορά τη νέα γενιά του λειτουργικού συστήματος.

Πριν από 20 χρόνια, η BMW προχώρησε σε μία επαναστατική αλλαγή καταργώντας τα αναρίθμητα μπουτόν που κατέκλυζαν το εσωτερικό των αυτοκινήτων εκείνης της εποχής. Το λειτουργικό σύστημα BMW iDrive που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στην τότε νέα BMW Σειρά 7 το 2001 άφησε πίσω τις συνήθειες του παρελθόντος και εξυγίανε το cockpit από τον αυξανόμενο αριθμό μπουτόν και χειριστηρίων.

Τη θέση τους πήρε μία έγχρωμη οθόνη στον πίνακα οργάνων (Control Display) και ένα περιστροφικό χειριστήριο στην κεντρική κονσόλα (iDrive Controller). Αυτό το πολυλειτουργικό σύστημα επέτρεπε στους οδηγούς να ελέγχουν πολλές ρυθμίσεις του οχήματος, λειτουργίες ψυχαγωγίας, πλοήγησης και τηλεπικοινωνίας από ένα μόνο χειριστήριο.

Επιπλέον, η BMW 7 ήταν το πρώτο αυτοκίνητο με τεχνολογία voice control, που επέτρεπε την ενεργοποίηση ορισμένων λειτουργιών μέσω φωνητικών εντολών.

Η BMW πρωτοπόρος στον τομέα συνδεδεμένων οχημάτων.
Η BMW iDrive προετοίμασε επίσης το δρόμο για την εισαγωγή ψηφιακών υπηρεσιών, που έχουν συντελέσει στη συνεχή αναβάθμιση της σχέσης μεταξύ χρήστη και οχήματος. Το πρώτο στάδιο εξέλιξης του συστήματος έφερε την υπηρεσία BMW Online στα μοντέλα BMW.

Το 2007, σειρά είχε η ενσωμάτωση της μηχανής αναζήτησης της Google, ενώ την επόμενη χρονιά η BMW έγινε ο πρώτος κατασκευαστής οχημάτων σε όλο τον κόσμο που προσέφερε απεριόριστη πρόσβαση στο internet μέσα στο αυτοκίνητο.

Σε απάντηση στην αλματώδη ανάπτυξη των smartphones – και στις ψηφιακές εφαρμογές που αναπτύχθηκαν ειδικά γι’ αυτά –  apps τρίτων μπορούσαν επίσης να ενσωματωθούν στο λειτουργικό σύστημα BMW iDrive από το 2012.

Info/Photo: bmw.gr

Γιάννης Κωνσταντόπουλος
Ο Γιάννης Κωνσταντόπουλος έχει περισσότερες από δύο δεκαετίες στο χώρο των Media και του Ειδικού Τύπου (Car Magazine, Top Gear, Esquire, Porsche Magazine, Eurobanker, Best of Cars, The ONE magazine κ.ά.). Τα τελευταία χρόνια «οδηγεί» το 4Drivers με συμμετοχή αρθρογράφων που εκτιμούν την αντικειμενική ενημέρωση, την απόλαυση της οδήγησης και τη δημιουργική ματιά. Οι φήμες λένε πως με τόση κατανάλωση βενζίνης, βαρύνεται για σημαντικό μέρος της τρύπας του όζοντος. Δηλώνει ένοχος.