Υποστηριξε το militaire
Στιγμές Ιστορίας
19/10/2020 | 04:12 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

Στιγμές Ιστορίας! Οι Έλληνες της Νορμανδίας-Γράφει ο Δημ.Σταυρόπουλος

Στιγμές Ιστορίας! Οι Έλληνες της Νορμανδίας-Γράφει ο Δημ.Σταυρόπουλος

Μία νέα στήλη αρχίζει να φιλοξενεί από σήμερα το Militaire.gr. Για την ακρίβεια έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε την υπογραφή ενός πολύπειρου ρεπόρτερ. Ο Δημήτρης Σταυρόπουλος θα μας θυμίζει ιστορικές στιγμές και κυρίως τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σ΄ αυτές. Γιατί οι άνθρωποι είναι αυτοί που φτιάχνουν την ιστορία…

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑΣ

Η απόβαση στη Νορμανδία (6 Ιουνίου 1944), με κωδική ονομασία «επιχείρηση Ποσειδών» και γνωστή ως  D.Day, αποτέλεσε την αρχή του τέλους του Β Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη  τουλάχιστον.

Μια τεράστια αεροναυτική δύναμη, αποβιβάστηκε αιφνιδιαστικά-με μεγάλες απώλειες- στις γαλλικές ακτές, απ όπου άρχισε η προέλαση μέχρι το Βερολίνο.

Σ αυτή την κορυφαία στρατιωτική κίνηση, πήραν μέρος και ελληνικές ναυτικές δυνάμεις που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της.

Δυο κορβέτες του στόλου μας, ο «Κριεζης» και ο «Τομπάζης» συνόδευαν τους πεζοναύτες μέχρι τις παραλίες όπου επιτέθηκαν, αφού προηγουμένως με τα πυροβόλα τους, συμμετείχαν στον μαζικό βομβαρδισμό των γερμανικών θέσεων στις ακτές.

Λίγοι γνωρίζουν ότι ανάμεσα στους Έλληνες ναυτικούς των πολεμικών μας πλοίων ήταν και ο -νεαρός τότε- εφοπλιστής έφεδρος σημαιοφόρος, Σταύρος Νιάρχος.

Κυβερνήτης του «Τομπάζη» ήταν ο Πλωτάρχης Γεώργιος Παναγιωτόπουλος και του Κριεζη» ο Δημήτριος Κιοσσές, ο οποίος αργότερα έγινε Ναύαρχος και αρχηγός του ΓΕΝ.

Ο ύπαρχος του “Κριεζής” Γρηγόριος Παυλάκης τιμήθηκε το 2004 με τον τίτλο του Ιππότη της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας σε επετειακή τελετή που έγινε στη Γαλλία.

Τα ελληνικά πλοία τα οποία πολεμούσαν μαζί με το βρετανικό ναυτικό, είχαν επανδρωθεί από έμπειρους αξιωματικούς του Ελληνικού Ναυτικού και από εφέδρους οι οποίοι προέρχονταν από το Εμπορικό Ναυτικό.

ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

 Τα σκάφη επάνδρωναν, όπως κατέγραψε ο κυβερνήτης του «Κριεζή», ναύαρχος Δ.Ν. Κιοσσές, «Έλληνες πάσης προέλευσης και παντός επαγγέλματος κατά τον ειρηνικόν βίον»: ανάμεσά τους υπήρχαν λογιστές, δικηγόροι, φοιτητές, εργάτες, ψαράδες και τρεις άνδρες του Εμπορικού Ναυτικού που θα έγραφαν αργότερα το όνομά τους στις χρυσές σελίδες της ελληνικής ναυτιλίας: οι εφοπλιστές Σταύρος Νιάρχος, Ν. Μίχαλος και Ισ. Καρούσης.

ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΘΥΜΑΤΑΙ

Γρηγόρης Παυλάκης ύπαρχος «Κριεζη»

«Η μόνη μας ελπίδα ήταν η χαρά ότι αν επετύγχανε η επιχείρηση, η Ελλάδα θα έβγαινε από τη σκλαβιά.

Όλοι ήμασταν πολύ νέοι και είχαμε αφήσει πίσω την οικογένειά μας. Ο πατέρας μου που εργαζόταν στο Εμπορικό Ναυτικό, είχε αποκλειστεί στο Παρίσι και μόλις έμαθε ότι πραγματοποιήθηκε η απόβαση, αποφάσισε μέσα στον ενθουσιασμό του να πάρει ένα ποδήλατο και να έρθει να με βρει στη Νορμανδία! Δεν είχε υπολογίσει καν ότι θα έπεφτε μέσα στη μάχη», εξομολογείται ο Γρηγόρης Παυλάκης.

«Την ημέρα D, έπρεπε να συνοδεύσουμε 12 αρματαγωγά που μετέφεραν επίλεκτα τμήματα της περίφημης βρετανικής μεραρχίας Northumberland, που πήρε μέρος στο πρώτο κύμα της απόβασης. Πλησιάζοντας τις ακτές της Γαλλίας, μέσα στο σκοτάδι, την ομίχλη, μέσα στην πρόσκαιρη ύφεση της κακοκαιρίας, ήρθε δίπλα μας ένα βρετανικό καταδρομικό και μας έστειλε σήμα. Ο κυβερνήτης του ήταν σύνδεσμος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου και ήθελε να μας χαιρετήσει.

Φτάσαμε στον προορισμό μας στις 7 το πρωί και οι πρώτοι στρατιώτες αποβιβάστηκαν. Αρκετά αργότερα, έφυγε για λίγο η ομίχλη και είδαμε τον χαλασμό.

Γύρω μας υπήρχαν παντού χιλιάδες καράβια σε όλο το ορατό μήκος των 80 χιλιομέτρων της ακτής της απόβασης.

Ο κυβερνήτης Δημήτρης Κιοσσές μόλις ενημερώθηκε για τη θετική εξέλιξη της απόβασης, φώναξε Χριστός Ανέστη και όλο το πλήρωμα έκλαιγε από χαρά. Επιτέλους, θα γυρίζαμε πίσω σε μια Ελλάδα λεύτερη…»

Ο 16ΧΡΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ

Στον «Τομπάζη» υπηρετούσε ένα αμούστακο «Χιωτάκι», ο 16χρονος Δημήτρης Ανδριώτης – ο νεότερος ίσως πολεμιστής του εκστρατευτικού σώματος τότε, ένας από τους λίγους επιζώντες του σήμερα.

«Γινόταν πανδαιμόνιο-θυμάται-.

Τα κύματα των αμφίβιων προς τις ακτές επαναλαμβάνονται κάθε μισή ώρα.

Οι Γερμανοί, οχυρωμένοι πίσω από το Ατλαντικό Τείχος, υποδέχονται τα συμμαχικά στρατεύματα με πολυβόλα, με όλμους, με χειροβομβίδες.

Αποβατικά που φλέγονται από τα εχθρικά πυρά και άλλα που βυθίζονται από αυτά.

Φαντάροι που κολυμπούν, φαντάροι που πνίγονται χωρίς καμία βοήθεια από τα διερχόμενα αμφίβια, αφού εκείνα είχαν λάβει αυστηρή εντολή να φτάσουν στις ακτές και να αδιαφορούν για ότι συμβαίνει γύρω τους».

Ο ΑΤΥΧΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ

Εκτός από τα πληρώματα των ελληνικών πλοίων στην απόβαση της Νορμανδίας πήραν μέρος και νεαροί ελληνοαμερικανοι που είχαν φτάσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Έντι Λάμπρος ήταν ένας από αυτούς.

Η φωτογραφία του Ελληνοαμερικανού στρατιώτη και των αδερφών του που κρατάει περήφανα μια σημαία ναζιστών που είχαν συλληφθεί δημοσιεύθηκε στην πρώτη σελίδα των New York Times την επόμενη μέρα.

Τελικά, ο Λάμπρος δεν επέζησε για να δει αυτή τη φωτογραφία, καθώς ο ίδιος σκοτώθηκε στη Γαλλία μία ημέρα μετά την D-Day. Ο Ελληνοαμερικανός στρατιώτης προερχόταν ήταν από το Kings County της Νέας Υόρκης και υπηρέτησε στην 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης