Υποστηριξε το militaire
Militaire News

12 Μαρτίου 1881: Ο Κεμάλ Ατατούρκ γεννιέται αλλά που; Η Θεσσαλονίκη και άλλες θεωρίες

12 Μαρτίου 1881: Ο Κεμάλ Ατατούρκ γεννιέται αλλά που; Η Θεσσαλονίκη και άλλες θεωρίες

Σαν σήμερα το 1881 γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Ο άνθρωπος που επηρέασε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Σε Τουρκία και Ελλάδα. Σύμβολο της Τουρκίας η οποία του χρωστά την ύπαρξή της .

Πρώτος πρόεδρος του σύγχρονου τουρκικού κράτους το 1923, υπήρξε ο θεμελιωτής της κρατούσας ιδεολογίας, η οποία εξακολουθεί να κυριαρχεί στην γειτονική χώρα παρά την διείσδυση των ισλαμιστών. Καθιέρωσε το λατινικό αλφάβητο και κατάργησε το φέσι και τον φερετζέ. Πέθανε το 1938.

Εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε κανένα λόγο να τον συμπαθούμε.Είναι ο βασικός υπεύθυνος για τις σφαγές των Ελλήνων της Μικράς Ασίας κι όχι μόνο. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε βέβαια ότι για τους Τούρκους είναι  σημαντικός. Μόνο ο Ερντογάν δεν πρέπει να τον συμπαθεί,αφού δύσκολα θα ξεπεράσει τη λάμψη του.

Ένα από τα θέματα που κατά καιρούς απασχολεί είναι το που γεννήθηκε ο Κεμάλ. Κάποιοι θέλουν να έχει γεννηθεί στην Θεσσαλονίκη. Υπάρχει μάλιστα και το σπίτι μέσα στο οποίο λένε ότι είδε πρώτη φορά το φως της ζωής ο Ατατούρκ. Οι Τούρκοι υπουργοί που κατά καιρούς “σουλατσάρουν” στη Θράκη περνάνε και απο τη Θεσσαλονίκη για να “προσκυνήσουν”.

Γεννήθηκε όντως εκεί ο Κεμάλ;

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης έχει υποστηρίξει ότι το σπίτι βρίσκεται στον οικισμό  Χρυσαυγή του Λαγκαδά . Κάνει ότι μπορεί ο δήμαρχος για τον τουρισμό…Σύμφωνα με τον ίδιο  το γνωστό σπίτι στη Θεσσαλονίκη είναι το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Ατατούρκ.

Ωστόσο τα ιστορικά στοιχεία δεν συνηγορούν στα περί γεννήσεως Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη.

Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet έχει γράψει  ότι ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη  Tugrul Birtekin,έχει δηλώσει: «Στο Sariyar («Σαρίγιαρ» σημερινή Χρυσαυγή), που είναι ένα χωριό της περιοχής Λαγκαδά, είναι γνωστό ότι είχε γεννηθεί η μητέρα του Ataturk, Zubeyde. Δεν έτυχε να βρω καμία επιστημονική εργασία για το ότι ο Ataturk γεννήθηκε εκεί».

Από την Χρυσαυγή και όχι από την Θεσσαλονίκη

Την καταγωγή του Κεμάλ Ατατούρκ από την Χρυσαυγή, πρώτη είχε αναδείξει το 2009 η πομακική εφημερίδα «Ζαγάλισα», η οποία φιλοξενησε  σχετικές μαρτυρίες κατοίκων του χωριού. Όπως ανέφερε- και αναδημοσιεύτηκε σε πολλά έντυπα και εφημερίδες κατα καιρούς –  όταν Έλληνες πρόσφυγες από την ανατολική Θράκη εγκαταστάθηκαν το 1922 στο τότε Σαρίγερ (”χρυσός βράχος”), ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις με Τούρκους κατοίκους του χωριού, που ακόμη δεν το είχαν εγκαταλείψει στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληθυσμών.(Μέχρι  την μικρασιατική καταστροφή στη σημερινή Χρυσαυγή,  κατοικούσαν μόνο Τούρκοι, ανάμεσα σε αυτούς και οι συγγενείς του Κεμάλ Ατατούρκ.Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, στο χωριό εγκαταστάθηκαν Έλληνες πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη). 

Militaire.gr

                                                                                             

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης