Υποστηριξε το militaire
Στιγμές Ιστορίας
25/04/2021 | 06:00 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

1001 νύχτες στο γιωτ του Τίτο με Τσώρτσιλ, Κέννεντι, Ελισάβετ,Καντάφι, Τέηλορ και Σ.Λώρεν

1001 νύχτες στο γιωτ του Τίτο με Τσώρτσιλ, Κέννεντι, Ελισάβετ,Καντάφι, Τέηλορ και Σ.Λώρεν

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Ήταν ένα πλωτό παλάτι με…πολεμική ιστορία!

Το αποκορύφωμα της χλιδής, το κρυφό καταφύγιο της εξουσίας, η προέκταση της πολιτικής ματαιοδοξίας, θαλασσινό στρατηγείο μυστικών συμφωνιών και πολυτελής χώρος μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, για νύχτες «μαγικές κι ονειρεμένες»!

Ήταν το καμάρι του στρατάρχη της Γιουγκοσλαβίας  Γιόσιπ Μπροζιο Τίτο την εποχή της παντοδυναμίας του και της τεράστιας ισχύος του διεθνώς.

Θαλαμηγός  Galeb (Γλάρος).

Μέχρι τον θάνατο του ιδιοκτήτη το 1980, το Galeb συμπλήρωσε 549 ημέρες εν πλω (οι 318 με τον Τίτο επιβαίνοντα) διανύοντας 86.062 ναυτικά μίλια σε αποστολές εθιμοτυπικών επισκέψεων προωθώντας την πολιτική των «Αδέσμευτων Κρατών» (Block-Free Movement) του 1961.

 Σε αυτές τις αποστολές το Galeb έγινε ευρύτερα γνωστό ως «Πλοίο της Ειρήνης» (Brod Mira).

Κατέπλευσε σε 29 διαφορετικά λιμάνια 18 κρατών, φιλοξένησε συνολικά 102 πολιτικές προσωπικότητες όπως τους Τσόρτσιλ, Κέννεντυ, Νεχρού, Καντάφι, Χρουστσόφ, Κάστρο, Ελισάβετ ΙΙ της Αγγλίας, Παύλο A’ της Ελλάδας αλλά και τους σημαντικότερους αστέρες του Χόλυγουντ όπως τους Ρίτσαρντ Μπάρτον, Κερκ Ντάγκλας, Ελίζαμπεθ Τέιλορ και Σοφία Λόρεν.

Μετά τον θάνατο του στρατάρχη, το Galeb εκτέλεσε περιορισμένα εκπαιδευτικά ταξίδια μέχρι το ξέσπασμα του Γιουγκοσλαβικού Πολέμου το 1991 στον οποίο τα πρώτα χρόνια συμμετείχε ενεργά. 

Αρχικά, με έδρα το μικρό νησί της Λύσσας, αξιοποιήθηκε από το σερβικά ελεγχόμενο Γιουγκοσλαβικό Ναυτικό για την αποτροπή μεταφοράς όπλων στην Κροατία και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για την εκκένωση του Σερβικού Στρατού από τα Κροατικά εδάφη.

Ο ΤΙΤΟ Ο ΤΣΟΡΤΣΙΛ ΚΑΙ Η ΕΛΙΣΑΒΕΤ

Το πρώτο της ταξίδι το 1953, έγινε στο Λονδίνο και έχει μείνει στην ιστορία, καθώς ο Τίτο ήταν ο πρώτος κομμουνιστής αρχηγός κράτους, που πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία.

 Η θαλαμηγός έγινε διάσημη όταν διέσχισε τον Τάμεση για να μεταφέρει τον στρατάρχη «στο κατώφλι» του Γουίνστον Τσόρτσιλ.

 Τη θαλαμηγό «Galeb», , συνόδευαν σκάφη του βρετανικού βασιλικού ναυτικού και την επισκέφτηκε η βασίλισσα Ελισάβετ.

 Εκεί, άρχισε να χτίζεται η θερμή σχέση της Γιουγκοσλαβίας – του μοναδικού κομμουνιστικού καθεστώτος, που δεν πήγαινε με τα νερά των Σοβιετικών- με τη Δύση.

Το πλοίο ξεκίνησε την πολυτάραχη ζωή του ως ιταλικό στρατιωτικό σκάφος, το οποίο χτυπήθηκε δύο φορές από τους Βρετανούς σε λιβυκά ύδατα, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 Οι Γερμανοί το κατάσχεσαν το 1943 και το μετέτρεψαν σε ναρκοθετικό. 

Ένα χρόνο αργότερα, βυθίστηκε από τους Συμμάχους, κοντά στη Ριέκα. 

ΓΙΩΤ ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑΡΚΕΣ!

Το 1948, ειδικοί από το Σπλιτ, ανέσυραν το σκάφος από τον βυθό και το μετέφεραν σε πλωτή δεξαμενή του ναυπηγείου.

Τότε πραγματοποιήθηκε η πρώτη γενική επισκευή όπου τα συνεργεία με έκπληξη διαπίστωσαν ότι οι μηχανές Fiat παρέμεναν σε πολύ καλή κατάσταση παρόλο που το μηχανοστάσιο είχε παραμείνει για τέσσερα χρόνια κάτω από το νερό. 

Η επισκευή ολοκληρώθηκε το 1952 και προέκυψε ένα ιδιόμορφο πλοίο, σχεδόν απροσδιόριστης κατηγορίας, με νέο όνομα Galeb , αφού προηγουμένως είχαν απορριφθεί τα ονόματα Istria και Mornar.

 Ο οπλισμός του-αν και πλοίο αναψυχής- ήταν ισχυρός, αποτελούμενος από τέσσερα πυροβόλα Krupp 88mm, τέσσερα Brenda 40mm, έξι τετράδυμα και δύο δίδυμα Rheinmetall 20mm και δύο πολυβόλα M-2 Browning, βόμβες βάθους και 320 νάρκες. 

Επίσης, εγκαταστάθηκε ηλεκτρονικός εξοπλισμός ναυτιλίας με ραντάρ, νέος ασύρματος και συσκευή σόναρ. 

Το Galeb ανακατασκευάστηκε ξανά το 1959 οπότε έλαβε την τελική του μορφή που άλλαξε σημαντικά την αρχική του όψη.

 Οι παλαιές ηλεκτρομηχανές (επίσης Fiat) αντικαταστάθηκαν με νεότερες Burmeister & Wein (μετέπειτα ΜΑΝ) και τα ηλεκτρονικά αναβαθμίστηκαν με νέο ραντάρ Decca 1226 και αυτόματο πιλότο. 

Από τον οπλισμό αφαιρέθηκαν όλα τα πυροβόλα των 88mm και τέσσερα τετράδυμα 20mm. 

Λόγω της αύξησης του εκτοπίσματος σε 5.182τν, η μέγιστη συνεχής ταχύτητα περιορίστηκε στους 15 κόμβους με μέγιστη εφικτή τους 17,6 κόμβους. 

Τη δεκαετία του 1970, ο οπλισμός διαμορφώθηκε οριστικά σε τέσσερα Bofors 40mm, δύο τετράδυμα γιουγκοσλαβικά 20mm Μ-75 και τρεις θέσεις στήριξης για φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους SA-7 Grail.

ΤΑΙΗΛΟΡ, ΛΩΡΕΝ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΠΑ

Το 1973, λούστηκε  από τα φώτα της δημοσιότητας, όταν έμειναν εκεί η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο σύζυγός της, Ρίτσαρντ Μπάρτον, ο οποίος υποδύθηκε τον στρατάρχη σε ταινία για μία θρυλική μάχη ανάμεσα στους αντάρτες του Τίτο και τους Ναζί.

 Στην ταινία, με ελληνικό τίτλο «Ο στρατάρχης Τίτο», πρωταγωνιστικό ρόλο είχε και η Ειρήνη Παπά.

 Την ίδια εποχή άλλη μια σταρ που κοιμήθηκε στις καμπίνες του, ήταν η Σοφία Λόρεν, καλεσμένη του κοσμικού και γλεντζέ στρατάρχη.

Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΑ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ

Μεταξύ 1995-2000 υπήρξαν διάφορες σκέψεις για το μέλλον του πλοίου χωρίς κάποια να υλοποιηθεί. 

Στις αρχές του 2000, το Galeb πωλήθηκε στην Placid Sea του Έλληνα εφοπλιστή Ιωάννη Παύλου Παπανικολάου, έναντι 750.000$, με προοπτική την επισκευή του στα πρότυπα της θαλαμηγού του Ωνάση «Χριστίνα» επίσης ιδιοκτησίας Παπανικολάου. 

Το 2001 το Galeb ρυμουλκήθηκε στο ναυπηγείο Viktor Lenac της Ριέκα της Κροατίας, δίπλα στο «Χριστίνα», εν αναμονή της επισκευής.

 Η οικονομική κρίση που προκλήθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 δημιούργησε πολλά προβλήματα στον Έλληνα εφοπλιστή με αποτέλεσμα αφενός να μην ξεκινήσει η επισκευή και αφετέρου να συσσωρευτούν χρέη από τις δόσεις αγοράς και τα κόστη ελλιμενισμού.

 Έτσι, το 2006 ξεκίνησε δικαστική διαμάχη συνέπεια της οποίας το Τμήμα Πολιτισμού της Ριέκα ορίστηκε ως διαχειριστής του πλοίου από το 2007.

Το 2009 το Galeb αγοράστηκε τελικά από την πόλη της Ριέκα έναντι 150.000$.

 Έκτοτε, μετά από μια πολύ στοιχειώδη αποκατάσταση, διατέθηκε για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, συνέδρια και επισκέψεις.

 Φυσικά δεν έλειψαν οι αντιδράσεις από σκληροπυρηνικούς κύκλους της Κροατίας, λόγω του παρελθόντος του πλοίου υπό τον Τίτο. 

To 2019,  στο  πλαίσιο ανάδειξης της Ριέκα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2020, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 4.500.000€ από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την αποκατάσταση του Galeb και την επαναλειτουργία του ως Μουσείο.

 Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2021.

Πηγή

Περί Αλός

Γιώργος Απιδιανάκης,
Πλωτάρχης ΠΝ

Protagon

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης