Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Όλο και πιο κοντά η έκρηξη στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας! Σκληρός ο Νταβούτογλου

Όλο και πιο κοντά η έκρηξη στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας! Σκληρός ο Νταβούτογλου

Καμία ένδειξη εκτόνωσης στην στρατιωτική ένταση που επικρατεί στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση να πέσει η πόλη Αζάζ στη βόρεια Συρία  στα χέρια της κουρδικής πολιτοφυλακής  (YPG) και η οργάνωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την “πιο σκληρή αντίδραση” αν προσπαθήσει να προσεγγίσει ξανά την πόλη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους εν πτήσει προς την Ουκρανία, ο Νταβούτογλου είπε πως οι μαχητές των YPG θα είχαν πάρει τον έλεγχο της Αζάζ και της πόλης Ταλ Ριφάατ νοτιότερα, αν το τουρκικό πυροβολικό δεν τους είχε βομβαρδίσει στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

“Στοιχεία των YPG εκδιώχθηκαν από την περιοχή γύρω από την Αζάζ. Αν προσεγγίσουν πάλι θα δουν την πιο σκληρή αντίδραση. Δεν θα επιτρέψουμε να πέσει η Αζάζ”, είπε ο Νταβούτογλου.

Ο Νταβούτογλου  είπε πως η Τουρκία θα “αχρηστεύσει” τη συριακή αεροπορική βάση Μέναγ αν οι YPG δεν αποσυρθούν από την περιοχή, την οποία κατέλαβαν από σύρους αντάρτες. Ο Νταβούτογλου προειδοποίησε τις YPG να μην κινηθούν ανατολικά της περιοχής Αφρίν ή δυτικά του ποταμού Ευφράτη.

Από την άλλη Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Ισμέτ Γιλμάζ διέψευσε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν στη Συρία το Σαββατοκύριακο και δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στη γειτονική της χώρα, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η συριακή κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι τούρκοι στρατιώτες πιστεύεται ότι ήταν μεταξύ 100 ενόπλων που εισήλθαν στη Συρία το Σάββατο με 12 φορτηγά που μετέφεραν βαρύ οπλισμό, σε μια επιχείρηση για τον εφοδιασμό ανταρτών που πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις.

“Αυτό δεν είναι αλήθεια… Δεν υπάρχει περίπτωση τούρκοι στρατιώτες να εισήλθαν στη Συρία”, είπε ο Γιλμάζ μιλώντας σε τουρκική κοινοβουλευτική επιτροπή όταν ρωτήθηκε για σχετική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας, η οποία διατυπώνεται σε επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Γιλμάζ διέψευσε επίσης δημοσιεύματα για την άφιξη σαουδαραβικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, για την καταπολέμηση μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο είπε πως έχει ληφθεί απόφαση για αποστολή από τη Σαουδική Αραβία τεσσάρων F-16.

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης του σκοτώθηκε χθες το αργά το απόγευμα μετά τη συμπλοκή μεταξύ τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και μιας ομάδας ανδρών στα συριακά σύνορα που προσπαθούσε να εισέλθει παράνομα στην Τουρκία. Η συμπλοκή σημειώθηκε στο νότιο άκρο της Τουρκίας, στην επαρχία Χατάι και συγκεκριμένα στην περιοχή Γιαγλανταγί που συνορεύει με την Λαττάκεια της βορειοδυτικής Συρίας στις 7.15 τοπική ώρα της Κυριακής. Στρατιώτες που έκαναν περιπολία εντόπισαν άνδρες να σκαρφαλώνουν το τείχος που χωρίζει τις δύο χώρες. Οι στρατιώτες προσπάθησαν να συλλάβουν τους άνδρες αυτούς και ένας στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά σε συνθήκες που ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί, πριν καταλήξει, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση.

Το πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε ότι ο κυβερνήτης της Χατάι Ερτζάν Τοπατζά είπε ότι η ομάδα των ανδρών κατάφερε να διαφύγει στο τουρκικό έδαφος.

Η Τουρκία και η Συρία έχουν κοινά σύνορα μήκους τουλάχιστον 900 χλμ. μέσω των οποίων μετακινούνται οι τζιχαντιστές του ΙΚ. Ο τουρκικός στρατός συλλαμβάνει σχεδόν καθημερινά άτομα που προσπαθούν να μπαινοβγαίνουν στο τουρκικό έδαφος διασχίζοντας τα συριακά σύνορα.

Το Σαββατοκύριακο ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε θέσεις των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, μετά την κατάληψη αεροπορικής βάσης βορείως του Χαλεπίου, περιπλέκοντας περισσότερο τη σύγκρουση στα νότια σύνορα της Τουρκίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε το Σάββατο από τη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) να αποχωρήσει από περιοχές που κατέλαβε τις τελευταίες ημέρες. Η ‘Αγκυρα θεωρεί το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας “τρομοκρατικές” οργανώσεις, στενά συνδεδεμένες με τους κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στην Τουρκία. Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις προς την Άγκυρα για τερματισμό των βομβαρδισμών, αυτή ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να πλήττει θέσεις των κούρδων πολιτιφυλάκων στη Συρία.

Η Ρωσία συνεχίζει τους βομβαρδισμούς

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην ευρύτερη περιοχή του Χαλεπίου, στη βόρεια Συρία, θα συνεχιστούν ακόμη και αν επιτευχθεί εκεχειρία μεταξύ των συριακών ενόπλων δυνάμεων και του συριακού αντάρτικου, τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Τα πλήγματα της Ρωσίας έχουν ως στόχο αντάρτες που κινούνται στο πλαίσιο του στρατοπέδου της συριακής αντιπολίτευσης και έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ να κερδίσουν έδαφος.

Η μεν αντιπολίτευση καταγγέλλει τη Ρωσία ότι αντί να πλήττει το Ισλαμικό Κράτος, πλήττει την ίδια, ωστόσο η Ρωσία σημειώνει ότι πλήττει κυρίως την οργάνωση Μέτωπο Αλ Νούσρα, συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Η οργάνωση πολεμά σε γενικές γραμμές δίπλα στους Σύρους αντάρτες, ωστόσο πολλές φορές συγκρούεται μαζί τους και αναλαμβάνει μόνη της με τη βία τον έλεγχο περιοχών στην ζώνη εδαφών που έχουν φύγει από τα χέρια του συριακού καθεστώτος.

Την κατάσταση περιέπλεξε και η εμπλοκή των Κούρδων της βόρειας Συρίας, οι οποίοι εξαπέλυσαν επίθεση κατά Σύρων ανταρτών στην πόλη Αζάζ, κοντά στα συροτουρκικά σύνορα, με την Τουρκία να απαντά με βολές πυροβολικού κατά του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το οποίο είναι η βασικότερη ένοπλη οργάνωση στη βόρεια Συρία και θεωρείται συριακό παρακλάδι του PKK.

Το PYD υποστηρίζεται από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ ως δύναμη κρούσης ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο η Τουρκία το θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Βομβαρδισμός νοσοκομείου!

Νοσοκομείο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην επαρχία Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας επλήγη “σκοπίμως” σήμερα κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής και οκτώ άνθρωποι αγνοούνται, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

“Πρόκειται για σκόπιμη επίθεση εναντίον εγκατάστασης παροχής ιατρικής φροντίδας. Η καταστροφή αυτού του νοσοκομείου στερεί την ιατρική περίθαλψη από 40.000 ανθρώπους σε αυτήν την πολεμική ζώνη”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Μασιμιλιάνο Ρεμπαουντένγκο, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Σύμφωνα με την οργάνωση, το νοσοκομείο επλήγη από τέσσερις πυραύλους κατά τη διάρκεια δύο αεροπορικών επιδρομών με απόσταση λίγων λεπτών. Δεν διευκρινίζεται η προέλευση του βομβαρδισμού. Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι, κατά τα φαινόμενα, επρόκειτο για ρωσικά αεροσκάφη και ότι εννέα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους και ένα παιδί.

Το νοσοκομείο είχε 54μελές προσωπικό και 30 κρεβάτια. Η χρηματοδότηση προερχόταν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, όπως και το ιατρικό προσωπικό και ο εξοπλισμός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης