Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
16/06/2017 | 10:05
Militaire News

“Φρένο” στο άνοιγμα προς Κούβα βάζει ο Τραμπ

ΗΠΑ-Κούβα: Την σκλήρυνση της στάσης της Ουάσιγκτον έναντι της Αβάνας θα εξαγγείλει σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ το σημερινό επίπεδο των διμερών διπλωματικών σχέσεων θα παραμείνει σε ισχύ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ένα σχέδιο που θα καθιστά δυσκολότερα τα ταξίδια των Αμερικανών στην Κούβα, αλλά και θα περιορίζει σημαντικά το επιχειρηματικό πλαίσιο των αμερικανικών εταιριών που συνεργάζονται με κουβανικές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο του στρατού της Κούβας, σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ θα παρουσιάσει την πολιτική του έναντι της Κούβας σε ομιλία που θα πραγματοποιήσει στο Μαϊάμι, καταργώντας μέρος των δράσεων ενίσχυσης των διμερών σχέσεων που είχε προωθήσει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μετά τις θετικές διπλωματικές εξελίξεις του 2014 που επέτρεψαν την ενεργοποίηση του πλαισίου των διμερών επαφών και σχέσεων.

Υλοποιώντας προεκλογική του εξαγγελία, ο Τραμπ θα εξαγγείλει μία σκληρότερη πολιτική έναντι της Αβάνας ενισχύοντας τους περιορισμούς για τις τουριστικές επισκέψεις των Αμερικανών στο νησί.

Παράλληλα, υλοποιούνται μέτρα για τον περιορισμό των εσόδων της Κούβας σε δολάρια, καθώς, κατά την άποψη της σημερινής κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον, τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για την διατήρηση της κυβέρνησης, που στηρίζεται στον στρατό.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρόεδρος Τραμπ απαγορεύεται σχεδόν το σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αμερικανικών επιχειρήσεων με τον φορέα της Κούβας που ελέγχει όλους τους τομείς της οικονομίας της (Armed Forces Business Enterprises Group -GAESA).

Ωστόσο, θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στην εφαρμογή των περιορισμών με έμφαση στα αεροπορικά και ναυτικά ταξίδια, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των αεροπορικών εταιριών, αλλά και των γραμμών ναυτιλιακής κρουαζιέρας που δραστηριοποιούνται στην Κούβα.

Παρά την ακύρωση ενός σημαντικού πλαισίου δράσεων που προέβλεπαν οι κινήσεις προσέγγισης με την Κούβα που είχε υλοποιήσει ο Ομπάμα, ο Τραμπ δεν θα προχωρήσει στο κλείσιμο των διπλωματικών αντιπροσωπειών που λειτούργησαν μετά την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, το 2015, μετά από το κλίμα εχθρότητας που είχε εδραιωθεί για περισσότερα από 50 χρόνια, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων. Παράλληλα, θα διατηρηθούν οι άμεσες εμπορικές πτήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο Τραμπ στοχεύουν στην επιδείνωση των διμερών οικονομικών κι εμπορικών σχέσεων.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι αφήνουν ωστόσο να εννοηθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να θέσει σε κίνδυνο τις επιχειρηματικές συμφωνίες που έχουν ενεργοποιηθεί και υλοποιούνται με την συμμετοχή αμερικανικών επιχειρήσεων. Την περίοδο της προεδρίας Ομπάμα είχε υπογραφεί μία συμφωνία από τα ξενοδοχεία (Starwood Hotels) ιδιοκτησίας του ομίλου Marriott International Inc, για την διαχείριση ενός ιστορικού ξενοδοχείου στην Αβάνα.

Κατά την ίδια λογική, δεν υπάρχουν σχέδια για την εφαρμογή εκ νέου των περιορισμών που κατάργησε ο Ομπάμα σχετικά με τις ποσότητες ρούμι, αλλά και κουβανέζικων πούρων που οι Αμερικανοί μπορούν ν’ αγοράσουν για προσωπική χρήση από την Κούβα. Σε συνολικό επίπεδο, οι περιορισμοί που θα επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ στο πλαίσιο εμπορικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας δεν φαίνεται να έχουν το εύρος που αρκετοί φοβούνταν. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα αιτιολογήσει την σκλήρυνση της στάσης του έναντι της Κούβας σε μεγάλο βαθμό στα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν αναφορικά με την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι η χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Κούβας δεν είχε προβλέψεις για την βελτίωση των πολιτικών ελευθεριών στο νησί, ενώ από την άλλη μεριά, ωφέλησε οικονομικά την κυβέρνηση στην Αβάνα. Οι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου υποστηρίζουν ότι η σκλήρυνση της στάσης του Τραμπ, έχει ως στόχο την αποκατάσταση μιας συμφωνίας την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει ως “κακή συμφωνία,” ενώ “η πόρτα θα παραμείνει ανοιχτή”για την βελτίωση των διμερών σχέσεων. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η Κούβα θα πρέπει να υλοποιήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να επιτρέψει την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, αλλά και ν’ απελευθερώσει πολιτικούς κρατούμενους.

Από την άλλη μεριά, οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η επιστροφή της πολιτικής απομόνωσης της Κούβας από τις ΗΠΑ, θα κάνει στην κατάσταση στο νησί χειρότερη, ενισχύοντας τον ρόλο των σκληροπυρηνικών. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Κούβας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υποκύψει σε πιέσεις για την υλοποίηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων, σε αντάλλαγμα για την ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων. Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με την άσκηση πολιτική κριτικής για την απόφασή του να εφαρμόσει πιο σκληρά μέτρα έναντι της Κούβας με αφορμή το μη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αβάνα, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα εμπλακεί όταν κάτι παρόμοιο συμβαίνει σε άλλες περιοχές του κόσμου. Η ομιλία του Τραμπ θα γίνει στο θέατρο (Manuel Artime Theater) στην κουβανική συνοικία του Μαϊάμι, ενώ στην διάρκεια της ομιλίας του αναμένεται να υπογράψει κι ένα προεδρικό διάταγμα. Ουσιαστικό ρόλο στην σκλήρυνση της στάσης της Ουάσιγκτον έναντι της Κούβας, είχε ο Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Μάρκο Ρούμπιο, που θα παραβρεθεί στην ομιλία μαζί με το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριο Ντιάζ-Μπάλαρτ, αλλά κι άλλους κοινοβουλευτικούς των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που θα υπογράψει ο Τραμπ, τα υπουργεία Οικονομικών κι Εμπορίου των ΗΠΑ θα έχουν περιθώριο 30 ημερών προκειμένου να καταρτίσουν νέου κανονισμούς στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων με την Κούβα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης