Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα
28/02/2017 | 19:33
Militaire News

Υπόθεση Apache: 11 κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε δίκη για ζημιά του δημοσίου

Υπόθεση Apache: 11 κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε δίκη για ζημιά του δημοσίου

Την παραπομπή σε δίκη 11 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, εισηγείται στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας Εφετών Σ. Λογοθέτης για τη σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων 22/2003, που απορρέει από την κύρια σύμβαση προμήθειας 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Απάτσι (AH-64D Apache) από την εταιρία Μπόινγκ (Boeing).

Η υπόθεση αφορά ζημιογόνα, κατά τη δικογραφία, σύμβαση επί αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπογράφηκε με αφορμή την προμήθεια -για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού- των ελικοπτέρων έναντι συμβατικού τιμήματος 594 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά την παραπομπή των κατηγορουμένων, κατά περίπτωση, με τις κακουργηματικές κατηγορίες της απιστίας σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου καθώς και της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή στην πιο πάνω πράξη. Μεταξύ των κατηγορουμένων που ο κ. Λογοθέτης κρίνει ότι πρέπει να λογοδοτήσουν στο ακροατήριο, πλην του επιχειρηματία είναι ο πρώην γενικός  γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπύρος Τραυλός, αλλά και πρώην υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας.

Η δικογραφία για την υπόθεση σχηματίστηκε έπειτα από παραγγελία της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που είχε ανατεθεί στους επίκουρούς της, Αντώνιο Ελευθεριάνο και Πόπη Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι δύο εισαγγελείς, η επίμαχη σύμβαση υπογράφηκε κατά παράβαση της νομοθεσίας αλλά και των κατευθυντήριων οδηγιών του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας. Στη δικογραφία αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι στην επίδικη σύμβαση προβλεπόταν υποκατασκευαστικό έργο το οποίο είχε προσδιοριστεί σε ποσό κατά 14 εκατομμύρια ευρώ χαμηλότερο με το κόστος που απαιτούσε ο νόμος, ενώ η αναπροσαρμογή της σύμβασης έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι χαμηλότερη κατά 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά αυτά προσμετρώνται στη ζημιά του Δημοσίου.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης