Υποστηριξε το militaire
Militaire News

“Υπαρξιακή απειλή το προσφυγικό για την Ευρώπη” λέει ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τ.Κέρι

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι δείχνει ότι κατανοεί πολύ καλύτερα την Ευρώπη απ΄ ότι οι ανίκανοι ηγέτες των μεγάλων χωρών της ηπείρου.

Ο Τζον Κέρι αφού διαβεβαίωσε ότι οι  ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση ,χαρακτήρισε την απειλή  “σχεδόν υπαρξιακή” για την ευρωπαϊκή ήπειρο.

“Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τη σχεδόν υπαρξιακή φύση αυτής της απειλής για την πολιτική ζωή και τον κοινωνικό ιστό στην Ευρώπη”, είπε ο Κέρι στη διάρκεια της διάσκεψης για την ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο,από την οποία η ελληνική κυβέρνηση απέχει!

“Δεν θα πούμε ‘είναι δικό σας πρόβλημα, όχι δικό μας’. Είναι δικό μας πρόβλημα”, είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης, κάνοντας λόγο για “την πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διχασμένες όσον αφορά την απόκριση της Ένωσης στο κύμα των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, κυρίως Σύρων, που φθάνουν στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερα η Γερμανία τάσσεται υπέρ ποσοστώσεων υποδοχής προσφύγων για κάθε χώρα μέλος της ΕΕ, μια θέση που απορρίπτουν πολλές χώρες. Μάλιστα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς απέρριψε στο Μόναχο τη γερμανική πρόταση.

Η Ένωση πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι “δεν θα υποδεχθούμε άλλους πρόσφυγες”, είπε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, λέγοντας πως η Γαλλία “δεν είναι υπέρ” ενός μόνιμου μηχανισμού κατανομής των προσφύγων.

Έφυγε σήμερα από τη ζωή η δημοσιογράφος, Μαρία Παπουτσάκη, σε ηλικία 62 ετών μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Η έγκριτη δημοσιογράφος είχε γεννηθεί στο χωριό Πισκοπιανό Χερσονήσου Ηρακλείου Κρήτης, σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα και από το 1981 εργάστηκε στις εφημερίδες “Ελευθεροτυπία”, “Πρώτη”, “Επικαιρότητα”, “Αυριανή”, το περιοδικό “Ταχυδρόμος”, τον ρ/σ “Flash”, ενώ για 23 χρόνια κάλυπτε στο Mega το ρεπορτάζ του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Επίσης είχε εργαστεί για 30 χρόνια στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων από το οποίο έλαβε και το “Βραβείο Αξίας του ΑΠΕ”. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλλεί την Τρίτη στις 12:00 μμ στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Πηγή: Mega

Έρευνες στην “καρδιά” του Αιγαίου ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η Τουρκία με το σκάφος “Τσεσμέ” προκαλώντας για ακόμα μια φορά.

Η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX – την ημέρα που συνετρίβη το ελικόπτερο στην νήσο Κίναρο – αναφέροντας ότι θα πραγματοποιήσει έρευνες στα διεθνή ύδατα ανάμεσα στην Εύβοια, τη Σκύρο και τα Ψαρά από την ερχόμενη Τρίτη, όπως αναφέρει το Mega.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε άμεση επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών καθώς η Τουρκία δεν έχει ζητήσει ακόμα την άδεια, που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, την ώρα που διεξάγονταν οι έρευνες στην Κίναρο για τον εντοπισμό των τριών αξιωματικών και στις Βρυξέλλες ανακοινώνονταν οι ΝΑΤΟϊκές περιπολίες στο Αιγαίο, ο Τουρκικός Σταθμός Σμύρνης εξέδιδε μια NAVTEX, με την οποία έκανε γνωστό ότι το υδρογραφικό και ωκεανογραφικό πλοίο «Τσεσμέ» θα πραγματοποιήσει έρευνες μεταξύ 16ης και 28ης Φεβρουαρίου στα διεθνή ύδατα ανάμεσα στην Εύβοια, τη Σκύρο και τα Ψαρά.

Το «Τσεσμέ» πραγματοποίησε τελευταία φορά έρευνες στο Αιγαίο στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, συνοδευόμενο μάλιστα από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία, γεγονός που είχε θορυβήσει την Αθήνα.

Συνήθως, το «Τσεσμέ» δεν εισέρχεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ωστόσο πλέει πάνω από την υφαλοκρηπίδα, όπως αυτή ορίζεται παγίως τις τελευταίες δεκαετίες από την Αθήνα και δεν γίνεται αποδεκτή από την Άγκυρα.

Σύμφωνα με το www.cnn.gr υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες τουρκικές NOTAM και NAVTEX έρχονται σε συνέχεια εκείνων που είχαν εκδοθεί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και με τις οποίες, πρακτικά, δεσμευόταν ολόκληρο το Αιγαίο για στρατιωτικές ασκήσεις. Σημειώνεται, τέλος, ότι και φέτος (όπως πέρυσι) στην Άγκυρα προκλήθηκε έντονος εκνευρισμός αλλά και διπλωματική κινητικότητα (έγινε διαμαρτυρία στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα) για την πτήση του ελικοπτέρου που πέταξε πάνω από τα Ίμια, ώστε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να ρίξει στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων του 1996.

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι η εξόδιος ακολουθία του Υποπλοιάρχου Αναστάσιου Τουλίτση ΠΝ θα τελεστεί το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016 στις 15:30 στον Ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος  στην Μεταμόρφωση Αττικής,

του Υποπλοιάρχου Κωνσταντίνου Πανανά ΠΝ θα τελεστεί την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016 στις 13:00 στον Ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Άρια Ναυπλίου,

και του Ανθυπασπιστή Ευάγγελου Ελευθερίου θα τελεστεί την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016 στις 15:00, στον Ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Ίλιον.

Οι ανωτέρω έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στο δυστύχημα της 11ης Φεβρουαρίου 2016 στη ν. Κίναρο.

Ταξίαρχος Πανανας, πατέρας του πεσόντος Υποπλοιάρχου Κ. Πανανά ΠΝ.

‘’O γιος μου επεσε υπερ πατριδος

O γιος μου δεν ειναι ενστολος, ειναι μαχιμος αξιωματικος του Πολεμικου Ναυτικου.

Απο προχθες το αγορι μου ειναι αδερφος και γιος ολων των ελληνων. ειμαι υπερηφανος που ειναι γιος μου

η Παναγια τον κρατα στοργικα στην αγκαλια της οπως κρατουσε και τον μονακριβο γιο της”.

Για τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της στάσης κάποιων χωρών στην προσφυγική κρίση προειδοποιούν ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και χαρακτηρίζουν “ψευδολύσεις” ενδεχόμενο επίσημο ή de facto αποκλεισμό μιας χώρας από την Σένγκεν. Καλούν δε όλους να εργαστούν προκειμένου καμία χώρα να μην εξωθηθεί εκτός Ευρωζώνης ή Σένγκεν, αλλά και προκειμένου οι Βρετανοί πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους στην ΕΕ.

 

 

Σε κοινή επιστολή τους προς τους σοσιαλδημοκράτες αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους σοσιαλδημοκράτες υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, τους προέδρους των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης και προς τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ευρώπης και με κοινοποίηση προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον α ´ αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και προς τους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων και των υπουργών Εξωτερικων των Δυτικών Βαλκανίων, τους σοσιαλδημοκράτες προέδρους των κομμάτων των ίδιων χωρών και τον υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, οι κύριοι Γκάμπριελ και Σταϊνμάιερ τονίζουν ότι “πρέπει να δείξουμε ότι η Ευρώπη είναι ικανή για δράση και ικανή για δυναμικές κοινές λύσεις” και επισημαίνουν ότι η Ευρώπη “βρίσκεται ενώπιον της μάλλον μεγαλύτερης πρόκλησης της ιστορίας της”. Απορρίπτουν τα αιτήματα για μια πλήρη “απομόνωση” της Ευρώπης και ζητούν την βελτίωση του ελέγχου της προσφυγικής κίνησης και τη μείωση του αριθμού των προσφύγων. Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, ομολογούν, για να προσθέσουν: “Χρειαζόμαστε περισσότερη ειλικρίνεια στη συζήτηση. Σε αυτή την ειλικρίνεια περιλαμβάνεται και το ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Μια επίσημη αποβολή ενός κράτους-μέλους από την Ζώνη Σένγκεν ή ένας de facto αποκλεισμός είναι ψευδολύσεις που δηλητηριάζουν την ευρωπαϊκή συζήτηση. Δεν μπορείς έτσι απλά να καθορίσεις εκ νέου τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης χωρίς να λάβεις υπ´ όψιν τα κράτη-μέλη που τα αφορά (…) Η Ευρώπη δεν μπορεί μόνο να απαιτεί, αλλά πρέπει και να βοηθά. Ειδικά στην φύλαξη των συνόρων είναι απαραίτητη επιπλέον στήριξη – υλική, οικονομική και σε προσωπικό “. Στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης, επισημαίνουν, πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα ώστε “να καταστεί δυνατός ένας καλύτερος έλεγχος και μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών (…) Τέτοια μέτρα πρεπει να συμφωνηθούν από κοινού και δεν πρέπει να στρέφονται μονομερώς εναντίον ενός κράτους-μέλους”, χωρίς όμως αυτό να συμβεί σε βάρος των γειτόνων, αλλά υπηρετώντας την αποκατάσταση της τάξης στα σύνορα και την καλύτερη ταυτοποίηση των προσφύγων.

 

Όπως αναφέρει η Sueddeutsche Zeitung που δημοσιεύει αποσπάσματα της επιστολής, η Γερμανία είναι πρόθυμη να ενισχύσει ουσιαστικά την συνεισφορά για την στήριξη των εταίρων με εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην Μεσόγειο, αλλά η FRONTEX έλαβε ως τώρα μόνο το ένα τρίτο των μέσων που ζήτησε- αυτό πρεπει να αλλάξει, λένε οι δύο σοσιαλδημοκράτες. “Ταυτόχρονα, περιμένουμε από την Ελλάδα να δεχθεί πλήρως και χωρίς γραφειοκρατία την επιπλέον προσφερόμενη βοήθεια”, τονίζουν οι δύο Γερμανοί αξιωματούχοι και προσθέτουν ότι “όλα τα σχεδιασμένα Hotspots πρέπει να είναι λειτουργικά μέχρι την Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα”, ενώ πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η χωρίς κενά καταγραφή όλων όσοι φθάνουν εκεί. Ως την άνοιξη πρέπει να είναι διαθέσιμες αρκετές θέσεις για την στέγαση των προσφύγων, ώστε να καταστεί πραγματικά εφικτή η κατανομή ενός μεγάλου αριθμού, κάτι που ως τώρα σχεδόν δεν γίνεται, εξηγούν και υπογραμμίζουν ότι πρόσφυγες χωρίς προοπτική παραμονής, πρέπει η Ελλάδα να τους επαναπροωθεί άμεσα πίσω στην Τουρκία, αναφέρεται.

 

Οι κκ. Γκάμπριελ και Σταϊνμάιερ ζητούν να μειωθεί “αισθητά και άμεσα” ο αριθμός των παράνομων συνοριακών διελεύσεων από την Τουρκία. “Για αυτό περιμένουμε η Τουρκία να δράσει συνολικά εναντίον των διακινητών στην τουρκική ενδοχώρα, οι οποίοι δρουν εν μέρει ελεύθερα”, επισημαίνουν και ζητούν την σημαντική ανακούφιση της χώρας, μέσω της κατανομής προσφύγων, “εν ανάγκη στο πλαίσιο μιας συμμαχίας των προθύμων”.

 

 

Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι μεταξύ των παραληπτών της επιστολής βρίσκεται ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, του οποίου ο συντηρητικός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ του κλεισίματος της Βαλκανικής Οδού και υπέρ μιας λύσης εν ανάγκη και χωρίς την Ελλάδα και αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ενοχλημένη με την στάση των χωρών της ομάδας “Visegrad”, οι οποίες επίσης τάσσονται υπέρ του κλεισίματος των συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η SZ, ο κ. Σταϊνμάιερ έδωσε εντολή στους πρέσβεις σε Βαρσοβία, Πράγα, Βουδαπέστη και Μπρατισλάβα να επισημάνουν με διαβήματα ότι η γερμανική κυβερνηση απορρίπτει κάθε λύση η οποία βασίζεται σε “μοναχικους δρόμους” και σε απομόνωση. “Μια πλήρης απομόνωση έναντι ανθρώπων που αναζητούν προστασία, θα ερχόταν σε αντίθεση με τις βασικές αξίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αυτό δεν μπορεί να είναι ο δρόμος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας”, τονίζεται στην επιστολή, στην οποία γίνεται ακόμη λόγος για την ανάγκη βελτίωσης της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, της μείωσης του αριθμού των μεταναστών που έρχονται από την Τουρκία και της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας των προσφυγικών ροών στα εσωτερικά σύνορα. “Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την συνοχή της Ευρώπης (…) Έχουμε τεράστιο κοινό συμφέρον για την συνοχή του συνόλου της ΕΕ σε καιρούς βαριάς πρόκλησης. Ας εργαστούμε από κοινού με όλη μας την πολιτική δύναμη και την καλη μας πίστη, ώστε καμία χώρα της ΕΕ να μην εξωθηθεί από το ευρώ ή την Ζώνη Σένγκεν, αλλά και ώστε οι Βρετανοί πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της ΕΕ και η Βρετανία να παραμείνει μέλος της Ένωσης”, καταλήγει η επιστολή.

Μια μέρα πριν από την άφιξη στα Τίρανα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, τα αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ένα από τα κύρια θέματα στην ατζέντα τον συνομιλιών του με την αλβανική ηγεσία είναι το θέμα της υποδοχής χιλιάδων Ιρανών μουτζαχεντίν.

Περίπου 2.000 μέλη της αντιπολιτευόμενης οργάνωσης “Μουτζαχεντίν-ε-Χαλκ” αναμένεται να φτάσουν στην Αλβανία, καθώς η αλβανική κυβέρνηση έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους Αμερικανούς.

Αρχικά το Μάιο του 2013 η τότε κυβέρνηση Μπερίσα ανέλαβε την υποδοχή περίπου 210 μουτζαχεντίν, ενώ ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα συμφώνησε να υποδεχτεί 2.000 άλλους, από περίπου 2.800 που βρίσκονται στο Ιράκ στο στρατόπεδο «Ελευθερία».

Στης ολομέλεια της βουλής ο πρωθυπουργός Εντι Ραμα δήλωσε ότι και η αντιπολίτευση έχει δώσει την συγκατάθεση της στο ζήτημα αυτό.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης